Cechy materiału: Tablica elektroniczna

Witam, mam do wykonania symulację odkształcenia płytki elektronicznej.

Znalazłem w bibliotece Solidworks wzmocnioną żywicę epoksydową. Czy wiesz, czy te parametry mogą być odpowiednie?

Dziękuję 

Z jakiego materiału jest twoja karta, jeśli jest to ten sam materiał, nie ma problemu

w przeciwnym razie znajomość materiału do badania symulacyjnego to minimum, myślę, że 

@+;-))

@gt22, myślę, że właśnie o to chodzi w jego pytaniu:)

2 polubienia

Wiedząc, że istnieje również folia miedziana, nie wiem, czy to kryterium powinno być brane pod uwagę, a jeśli tak, to czy należy je traktować jako materiał kompozytowy

1 polubienie

Wzmocnienie epoksydowe c jest przeznaczone do kart zasilających.

Punktem wyjścia do produkcji obwodu dwustronnego jest arkusz żywicy epoksydowej połączony między dwiema cienkimi warstwami miedzi.

Grubości dielektryka utworzonego przez żywicę są na ogół wielokrotnością 50 μm. Najczęściej spotykane grubości blach miedzianych to 9, 18, 35, 70, 105 μm. Większe grubości miedzi można wykorzystać do tak zwanych warstw drenażowych , które pełnią funkcję rozpraszania ciepła , podczas gdy pozostałe warstwy mają na celu ustanowienie albo wiązania elektrycznego między dwoma padami (warstwy sygnałowe), albo połączenia z danym potencjałem  (warstwy uziemiające).

Najczęściej stosowanym materiałem izolacyjnym jest żywica epoksydowa o nazwie FR-4 do zastosowań o niskiej częstotliwości. Do zastosowań o wyższej częstotliwości stosuje się inne rodzaje żywic, takie jak żywica poliimidowa lub materiały na bazie teflonu.

3 polubienia
Witam, jak wskazano na Wikipedii, jest rzeczywiście wzmocniony żywicą epoksydową włóknem szklanym:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Circuit_imprimé

@aurelien

Dla mnie, jeśli chcesz przepchnąć takie badanie, musiałbyś popchnąć imadło, aby wykonać montaż między arkuszem epoksydowym a miedzianym patyczkiem na nim (standardowa jednostronna płytka elektroniczna 1,6 mm z miedzią)

2 polubienia

@Gerald,

Tak też myślałem o tej sytuacji, ale potem do modelowania antypoślizgowego mocowania miedzianej płytki na płycie epoksydowej... Naprawdę wchodzimy w bi-materiał, jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=FKElP3ZtNcw

@karol.capraro

Czy jest to zwykłe odkształcenie przy zginaniu?

Ale już myślę, że musisz znać liczbę warstw. 

Jeśli jest to transformator z kondominium na kartę zasilającą -> zasilacz epoksydowy od Solidworks bardzo dobry

Jeśli jest to płytka z mikrokontrolerem, FPGA itp... -> początek wspaniałej przygody badawczej. 1-2-3-4 ... warstwa?

2 polubienia

w odpowiedzi @ Aurélien

Przeprowadzanie badania symulacyjnego bez znajomości materiału jest herezją

Jest to warunek wstępny i podstawa badania symulacyjnego

@+ ;-))

Zobacz ten link między innymi

http://www.pcbelectronics.fr/index.php

i kto + jest możliwy do skontaktowania się z nimi, aby dowiedzieć się, jakie materiały są używane

@+ ;-))

Zobacz między innymi ten załączony  plik

@+ ;-))

iii-lesmateriaux.ppt

cóż, dodaję warstwę  po badaniach na złożonej płytce elektronicznej wprowadziłem wartości materiału, które byłyby dla 4 warstwy

capture_propriete_carte_electronique_complexe.jpg
2 polubienia