Mapa właściwości EPDM - Materiały

Cze wszystkim

Napotykam problem podczas tworzenia pracy. Zawsze określam materiał tego za pomocą SolidWorks w drzewie po lewej stronie. Zwykle, dzięki zarządzaniu EPDM, właściwość ta powinna znajdować się w karcie właściwości części. Nie jest tak jednak w tym przypadku, chyba że przed zapisaniem mojej części kliknę na jej właściwości w Solidworks... Przyznam, że nie bardzo rozumiem, macie jakieś pomysły?

Dziękuję za pomoc :)

Szczerze

Audrey.

Witam

Kilka dróg:
Załóżmy, że zmienna materiałowa to "Materiał"

Właściwość Materiał elementu musi być równa: "SW-Material@*NAZWA CZĘŚCI*. SLDPRT"

Jeśli chcesz, aby ta zmienna została przeniesiona do mapy danych, potrzebujesz pola wywołującego zmienną "Materiał"

Na koniec ustawienie zmiennej "Material"  musi być powiązane z blokiem CustomProperty i odczytać/wstrzyknąć zmienną "Material" dla plików rozszerzeń sldprt.

Mam nadzieję, że było jasne :)

1 polubienie

Witam

Tak, całkiem jasne i tak już jest :)

Ale jeśli zapiszę część bez uprzedniego kliknięcia właściwości, moja mapa właściwości epdm nie uwzględni jej...

To jest ten problem, którego nie rozumiem, od momentu, gdy przechodzę do zobaczenia właściwości części w SolidWorks pokazuje mi ją automatycznie na mapie właściwości epdm, jeśli tego nie zrobię, pozostaje w "nieokreślonych materiałach"...

Dziękuję :)

Witam

Miałem już ten problem z plikami utworzonymi przed implementacją PDM, czy dotyczy to tylko tych plików, czy dotyczy to również nowych? Jeśli to dla wszystkich plików, których nie widzę!

Z których wersji Solidworks/PDM korzystasz?

Witam

Problem dotyczy również nowo utworzonych plików, niestety...

Jesteśmy na wersji 2018 SP2.0

Czy właściwość znajduje się w pliku szablonu części?

Witam

Czy możesz wysłać:

1. - Ekran wydruku ustawienia zmiennej materiałowej
  2. - Wartość tej zmiennej w pliku szablonu (.prtdot)
  3. - Ekran wydruku ustawień skrzynki materiałowej w mapie danych PDM (edytor map)

Witam

W załączeniu znajdują się wymagane dokumenty, dziękujemy za pomoc!

Pozdrowienia

Audrey.

materiaux.jpg

Witam
Czy właściwość "Materiał" jest również obecna na karcie "Specyficzne dla konfiguracji" szablonu dokumentu w Solidworks?
Jeśli nie, czy możesz spróbować, umieszczając go również w tej zakładce?
FYI, powinieneś być w stanie umieścić "SW-Material" bez "@*PART NAME*. SLDPRT", który znajduje się poniżej, patrz przykład poniżej:

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękuję za tę odpowiedź! Rzeczywiście, @NOM DE COIN musiał być denerwujący, ponieważ z twoim rozwiązaniem działa!

Jeszcze raz dziękujemy!

Szczerze