Szukaj mapy według identyfikatora i wykrywania duplikatów

Witam

Mam jedną zmienną na pojedynczą ograniczoną część w PDM. Nie mogę zaewidencjonować pliku, jeśli jest używane ograniczenie.

Z wyjątkiem tego, że to nie działa, jeśli część jest wirtualna. (Możesz zarchiwizować część wirtualną, jeśli Basic ma ograniczenie! , z drugiej strony nie możesz już zarchiwizować Basica, jeśli ograniczenie dotyczy wirtualnej)

Jeśli zostanie utworzona część wirtualna, ograniczenie może zostać do niej przypisane, ale nie zostanie ono przeniesione na karty odnośników

Mam menedżera raportów, który radzi sobie z raportowaniem duplikatów (części podstawowych i wirtualnych), ale dla części wirtualnych mam tylko nazwę części i nie mam żadnych informacji o jej części nadrzędnej lub jej lokalizacji, tylko identyfikator pliku.

Jeśli ktoś już miał ten problem i ma rozwiązanie to jestem zainteresowany informacjami, jeśli nie prościej, gdzie możemy znaleźć ID pliku w pdm i czy możemy go szukać za pomocą karty wyszukiwania, nie znalazłem tego.

Dziękuję

Witam
Dziwi mnie, że istnieje identyfikator zwrotny dla komponentów wirtualnych, ponieważ nie mają one fizycznej ścieżki w magazynie, a zatem nie istnieją na serwerze.
Podczas żądania dostępu do pliku wirtualnego w eksploratorze z wtyczki Solidworks PDM w oprogramowaniu, wtyczka Solidworks PDM otwiera eksplorator w folderze tymczasowym (C:\Users\xxx\AppData\Local\Temp\swx20976\VC~~\Nazwa asm).
Prawdopodobnie jest to identyfikator pliku nadrzędnego, o ile mi wiadomo, można go po prostu wyświetlić, ale nie jest on natywnie przechowywany w zmiennej (brak informacji na ten temat).
Jedną z możliwości byłoby wstrzyknięcie tego identyfikatora do "wolnej" zmiennej (za pośrednictwem VBA) i w ten sposób możliwość użycia go na mapach wyszukiwania.

1 polubienie

Tak, zgłoszony identyfikator jest prawdopodobnie identyfikatorem rodzica, to, co mnie interesowało, to znalezienie tego rodzica w PDM dzięki jego identyfikatorowi.

VBA będzie dla mnie nieco skomplikowane, po tym, czy istnieje sposób na znalezienie dopasowania gdzieś o nazwie identyfikatora pliku?

Jestem administratorem i mam dostęp do kreatora raportów.

Jako "podstawowe" rozwiązanie dodaj kolumnę ID w wynikach wyszukiwania. Wyeksportuj wynik do Excela, a następnie wyszukaj według tej liczby.

3 polubienia

To wszystko, dziękuję.

możesz wyświetlić identyfikator w niestandardowych kolumnach w eksploratorze, przeszukujesz cały skarbiec, a następnie sortujesz według identyfikatora i po prostu musisz przejść i zobaczyć dopasowanie.

Ten problem rzadko mi się zdarza

Witam

EPDM zarządza wirtualnymi częściami i zespołami (ale nie zawsze zbyt dobrze: czasami o niektórych zapomina).

Przykład części wirtualnych zawartych w zestawie R34035.sldasm (części wirtualne są nazwane w pliku .sldprt, który jest logiczny):

Należy zauważyć, że jeśli istnieje wpis SQL dla plików wirtualnych, nie ma katalogu archiwum skojarzonego z tym wpisem SQL (jest to trochę logiczne, ponieważ plik wirtualny jest hermetyzowany w 3D zestawu)

Czy to oznacza, że wirtualna część może mieć swój własny identyfikator?

Czy ktoś ma plik do zintegrowania z generatorem raportów, aby wyświetlić listę tych wirtualnych części (wraz z ich identyfikatorem) z ewentualnie właściwościami części?

Niestety nie jestem w stanie zapisać tych plików, ale mimo to znalazłem sposób na zmodyfikowanie niektórych z nich, aby uwzględnić moje niestandardowe właściwości.

Witam
Mogą mieć identyfikator po stronie SQL, ale nie istnieją w skarbcu po stronie użytkownika, więc nie są w wynikach wyszukiwania.
W tym sensie była to raczej moja odpowiedź :wink:
Nie korzystam z generatorów raportów i polegam tylko na fizycznej zawartości repozytorium (po stronie plików).

Niestety, nie jestem profesjonalistą w zapytaniach do generatora raportów (mieszanka SQL i składni z twistem Solidworks).
Część wirtualna musi mieć znak ^ w nazwie pliku (zapisany w kolumnie "nazwa pliku" w tabeli "Dokumenty" w bazie danych SQL).

Jeśli masz już zapytanie, które generuje to, czego chcesz, z nazwą pliku Solidworks, po prostu wprowadź %^R34035.sld% w swoim zapytaniu (w tym miejscu R34035 jest nazwą mojego zespołu zawierającego części wirtualne). (Uwaga: .sld% pozwala na wydobycie zarówno wirtualnych podzespołów, jak i wirtualnych części)

Zwróć uwagę, że ponieważ wydaje się, że masz problem z archiwizacją, może to nie rozwiązać Twojego problemu: niezarchiwizowane części nie są zarządzane przez EPDM (na razie jest to trochę logiczne)

Świetnie, spróbowałbym.

zastępując niektóre parametry mogę znaleźć w zasadzie i rzeczywiście zrobiono mi plik, który zawierał listę wszystkich części bagażnika.

Testuję to po powrocie z wakacji, bardzo dziękuję