Karta EPDM - funkcja SI

Witam

Chcę utworzyć zmienną z innej na EPDM, ale nie wiem czy jest to możliwe.
W rzeczywistości mam zmienną, która pojawia się w odczytanym na moich kartach o nazwie "CATEGORY". Jest to lista, która pojawia się w poprzednim wyskakującym okienku, która może mieć wartość "Motoryzacja", "Wojsko"... itd

Poproszono mnie jednak, abym zmienił to na angielski. Nie chciałbym zmieniać tych wartości na ryzyko wysadzenia czegoś w powietrze, a ponadto wymagałoby to ode mnie ręcznej zmiany wszystkich już wprowadzonych wartości.
Użytkownik mógł dalej wybierać kategorię w języku francuskim, dla mnie to nie problem. Ale w moich kolumnach wyników wyszukiwania chciałbym, aby wyświetlał się w języku angielskim.

Czy nie byłoby sposobu na utworzenie zmiennej "CATEGORIE_ANGLAIS", która na karcie pliku miałaby warunek taki jak If CATEGORY="Automotive", then "CATEGORIE_ANGLAIS"="Automotive"? Próbowałem czegoś takiego z aliasami formuł, ale tak naprawdę nie rozumiem, jak to działa i nie zadziałało...

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to z przyjemnością.

Z góry dziękujemy!

Witam

Brzmi prosto, ale tak nie jest.
Możliwy trop: listy w EPDM.
Narzędzie do tworzenia listy jest dość potężne (ponieważ można w nim umieszczać zapytania SQL).
Nie jestem jednak pewien, czy sam w sobie wystarczy, aby rozwiązać problem.

Miejmy nadzieję, że ktoś inny będzie miał oczywiste rozwiązanie.

1 polubienie

Witam

Na mapie musi znajdować się pole tekstowe tylko do odczytu, które będzie "sterowane" przez listę rozwijaną w języku francuskim.
Przypisujesz mu żądaną zmienną, a następnie w polu formuły wejściowej wpisujesz coś takiego:
%CATEGORY(Automotive=Motoryzacja,...)%
Nie zapomnij o procentach po obu stronach tekstu.
Osobiście używam Excela do łączenia tekstu, ponieważ mam wiele kryteriów. Robię to na dwóch polach tekstowych, które są tylko do odczytu.

3 polubienia

Witaj Cyrylu,

Dziękuję, w końcu działa! Super!

Miłego dnia!