Będąc regularnie w ruchu, pracuję na mobilnej stacji roboczej HP Zbook 17 (i7-7820HQ @2.9 do 3.7 Ghz - 64GB RAM - Quadro P3000 6G0 - 1TB SSD) Chciałbym mieć możliwość zwiększenia wydajności Solidworks mojego komputera, gdy jestem w biurze i jestem podłączony do stacji dokującej HP 230 W Thunderbolt Dock.
Słyszałem o eGPU, ale zbyt mało opinii na temat zastosowań oprogramowania. Zasada jest taka, aby mieć kartę graficzną do komputera stacjonarnego w zewnętrznej obudowie, podłączoną przez Thunderbolt 3 z dedykowanym zasilaczem. Pomysł wydaje mi się atrakcyjny, aby móc zwiększyć wydajność w biurze, a zwłaszcza promować chłodzenie tego komponentu!
Z drugiej strony rozumiem, że konfiguracja nie jest taka prosta, ponieważ komputer nie może działać na 2 kartach graficznych, musi być w stanie wykryć, na której karcie się uruchomić.
Czy masz jakieś uwagi na temat tego typu sprzętu, jego użycia, konfiguracji i stabilności Windows i Solidworks?
Czy przejście z P3000 (6 GB) na P5000 (16 GB) jest znaczące w porównaniu z wydajnością solidworks? (skomplikowany montaż, obliczenia, renderingi itp.)
Rzeczywiście, to ciekawe. Biorąc pod uwagę cenę tych etui i profesjonalnej karty graficznej, wątpię w ich zainteresowanie. Ponadto procesor, który jest czynnikiem decydującym o oprogramowaniu, pozostanie mniej wydajny niż stacja stacjonarna.
W każdym razie interesujące byłoby uzyskanie informacji zwrotnej od osób, które były w stanie przetestować.
To prawda, że te etui są nieco przesadzone, a ponadto nie oferują Quadro. Pomysł polegałby na zamontowaniu karty na zewnątrz w osobistym etui.
Rzeczywiście, procesor to inny temat, ale w laptopie szybko się ogranicza (rozmiar, chłodzenie...) Dla SW lepszy jest stary i7, który działa na kilku rdzeniach z częstotliwością 3 GHz, niż i9-56 rdzeni z częstotliwością 2 GHz.
@Zozo_mp
Wydaje mi się, że cała seria Quadro działa z Cuda, prawda?
Problem jaki widzę polega na tym, że za każdym razem, gdy się łączysz, musisz powiedzieć systemowi, której karty graficznej użyć. Możliwe jest stworzenie małego skryptu Powershell, który będzie działał mniej więcej automatycznie.
Podobno niektórym udało się skonfigurować uruchamianie maszyny, na przykład: "Jeśli karta zewnętrzna zostanie rozpoznana podczas uruchamiania, włączamy ją, w przeciwnym razie uruchamiamy na karcie wewnętrznej".
Z drugiej strony nie mam pojęcia, jak to zrobić! i myślę, że należy unikać wszelkich nieautoryzowanych de/połączeń!