Tablice PDM plików CAD z wieloma konfiguracjami

Witam

Dzisiaj, gdy tworzymy nową konfigurację w solidworks, pojawia się nowa karta karty pdm. W tych zakładkach możemy znaleźć pewne informacje specyficzne dla konfiguracji (na przykład masa itp...) lub w zdecydowanej większości przypadków informacje wspólne (przynajmniej dla naszej firmy).
Skoro prawie nie korzystamy z zakładek map związanych z konfiguracjami, to czy możliwe jest po prostu wyświetlenie tylko jednej zakładki? niezależnie od tego, czy jest jedna, czy 15 konfiguracji.
Powyższe żądanie wynika z faktu, że mamy problemy z tymi zakładkami map i aktualizacją ich po modyfikacji wolnej zmiennej.
Oto przykład:

Mam pokój bez konfiguracji, więc mam taki wyświetlacz:

w podzakładce ERP widzisz zmienne w kolorze niebieskim (są to zmienne dowolne)

Jeśli zrobię nowy config w SW, otrzymuję to:
Pola są wypełniane tymi samymi wartościami, co oryginalna karta

Jest to normalne, ponieważ w karcie plików te pola są skonfigurowane w następujący sposób.

Jednak to zachowanie nie jest takie samo dla zmiennych wolnych:

Mapa pierwszego configu

Mapa nowego configu

Jednak te pola są skonfigurowane tak jak inne " Aktualizuj wszystkie konfiguracje "

Czy masz pomysł, dlaczego i jak?
Korzystam z oprogramowania 2020SP4

Korzystam też z tej okazji, aby zapytać co to jest @config i do czego służy?

1 polubienie

Witam

Tak, możliwe jest wyświetlenie tylko zakładki config@ :
W menu Widok wybierz opcję > Pokaż konfigurację mapowania danych>> Pokaż tylko konfigurację @
Menu SOLIDWORKS PDM - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS PDM

Konfiguracja @ odpowiada konfiguracji powykonawczej (@) i wyświetla domyślne właściwości pliku (te na karcie Właściwość niestandardowa).

2 polubienia

@Silver_Surfer , nie istnieje w 2020 roku.
@flaheurte przypadku skrzyni aktualizacja różnych zakładek (po ustawieniu opcji "Aktualizuj wszystkie konfiguracje") jest zazwyczaj wykonywana na podstawie zmian danych na mapie (na przykład modyfikacja listy w menu rozwijanym).
Po tym, jak wiem, że są pewne pliki, które powodują błędy na tym poziomie (właściwości są "zablokowane" i nie aktualizują się) i możliwe, że jest to błąd, który PDM ciągnie od lat.

1 polubienie

Ok, dziękuję za te wyjaśnienia. ta opcja jest dostępna tylko od SW 2022 :frowning:

@Cyril_f
Jeśli zmienię wartość na mapie w zakładce 1, to zakładka 2 jest dotknięta tym, czy zmienna jest wolna, czy nie, ale podczas tworzenia nowej konfiguracji wolne zmienne tej nowej konfiguracji są puste (w przeciwieństwie do innych zmiennych, które odzyskują wartości oryginalnej konfiguracji)

Tak, bo nie ma żadnych zmian. Potrzeba zmiany na jednej z zakładek, aby się rozprzestrzenił.

Ale to nie jest normalne, że zachowanie jest inne w przypadku zmiennych wolnych (puste pola podczas tworzenia konfiguracji) i zmiennych "tradycyjnych" (pól wypełnionych wartością konfiguracji @). Cóż, myślę, że kolejny błąd, jak wspomniałeś powyżej.

Zmienna "free" jest parametrem czysto PDM, więc jeśli nie masz parametru typu "zastępuje domyślny", jest ona pusta podczas tworzenia.

Ładne jak na wersję... Tęskniłem za tym.

Próbowałem zmodyfikować mapę w następujący sposób:

Ale niestety nic to nie zmieniło

Potrzebna jest wartość w polu wejściowym powyżej.

Witaj @flaheurte ,

Aby aktywnie zabierać się za tego rodzaju modyfikacje, osobiście nie ryzykowałbym zbyt wiele.
Musisz mieć tysiące wpisów w swojej obecnej bazie danych, a oprogramowanie może stracić swoją łacinę w zależności od tego, kiedy dane zostały wprowadzone (stara karta lub nowa karta).

W domu zwracałem uwagę na REALIZACJĘ EPDM, aby pola były:
-albo połączone z plikiem (zakładka @ EPDM)
-lub do konfiguracji (pozostałe zakładki)

W tym celu moje mapy są dość skomplikowane z logiką sterowania, aby pokazać/ukryć części map danych w zależności od tego, czy jesteś w części ' @ ', czy w konfiguracji.
Przykład sterowania dla części dotyczącej ' @ ›:
image
Jeśli nazwa konfiguracji nie jest pusta, właściwości związane z plikiem są ukryte w mapowaniu danych.
Odwrotnie jest w przypadku części kontrolujących właściwości związane z konfiguracjami (dziwna składnia, ale mimo to działa):
image

Uwaga: możliwe, że nasza implementacja EPDM poprzedza utworzenie pola wyboru " aktualizuje wszystkie konfiguracje ", co mogłoby wyjaśnić naszą gazownię.

Z pamięci tak jest od 2009 roku.
Wprowadzono kilka zmian w mapach danych.

Witaj froussel, jak ustawiłeś zmienną _ConfigName?
Czy jest to zmienna PDM odwzorowana na właściwość niestandardową, która została utworzona we wszystkich plikach solidworks?

Dobry wieczór @romain_jouanny

Zmienna będzie szukać właściwości SW (właściwość SWCfgProperty).
Parametry mojej zmiennej:

Tak więc ta zmienna ma wartości dla wszystkich konfiguracji (ponieważ muszą one mieć nazwę), ale nie zwraca niczego dla pliku (a więc zakładki @).

O tak, dziękuję, więc nie ma nic do ustawiania we właściwościach solidworks, powinno samo wzrosnąć, jeśli dodam zmienną, nawet dla istniejących plików.