Kaseta połączona z niestandardowymi właściwościami części

Cze wszystkim

Przychodzę do państwa z pytaniem, które często się pojawia, ale na które nie znalazłem odpowiedzi.

Chcę utworzyć nową mapę bazową z automatycznym wypełnianiem kartusza każdego z arkuszy rysunku.

Już kilka lat temu przeprowadziłem tę operację, ale nie pamiętam, co robić! (niezbyt intuicyjne podejście...)

Mam więc model części z niestandardowymi właściwościami. Jednak w modelu rysunku nie mogę wskazać adnotacji do moich niestandardowych właściwości części.

Musiałem o czymś zapomnieć. Jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz ten dokument:

lier_a_la_propriete_dune_piece.pdf

Witam

Myślę, że wystarczy wstawić do rysunku jedną z części, która ma niestandardowe właściwości, a następnie uzyskać dostęp do tych właściwości za pomocą polecenia "połączone z właściwością"

3 polubienia

Edytujesz swój arkusz, następnie korzystasz z funkcji notatki, a następnie postępujesz zgodnie z kolejnością kroków na załączonym slajdzie.

1.jpg
1 polubienie

Witam

Lub jeśli znasz właściwości do powiązania na wyciągnięcie ręki, w adnotacji umieścisz: $PRPSHEET:{prop}

2 polubienia

Witam 

Musisz umieścić tego typu tekst w planie tła

masa => $PRP:"Waga"$PRPSHEET:"Waga" kg

matter=> $PRPSHEET:"Materiał"

powierzchnia =>$PRPSHEET:"Powierzchnia"  m²

author=> $PRPSHEET:"Autor"$PRP:"Autor"

Niech moc będzie z tobą

1 polubienie

Witam

Wydaje mi się, jak mówi Vspamens, że musisz przede wszystkim wstawić swój kawałek do swojego rysunku, w przeciwnym razie jak twój nowy plan może mieć powiązanie z nieokreśloną częścią. Z drugiej strony możesz tworzyć niestandardowe właściwości dla  rysunku, którego rozszerzeniem jest .drwprp, podczas gdy dla części jest to .prtprp.

Brak obowiązku umieszczania 3D w MEP,

Jeśli napiszesz:

$PRPSHEET:"nazwa_obiektu"

2 polubienia

Zobacz moje samouczki dotyczące właściwości:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_168.html

1 polubienie

@a.leblanc: Nie, oprogramowanie nie musi mieć pliku, aby powiązać właściwość. Pola będą puste w szablonie, a w przypadku edycji mapy bazowej bez połączonego modelu 3D, pola pojawią się w adnotacji w postaci zwykłego tekstu ($PRPSHEET:{xxx}).

1 polubienie

Rzeczywiście, właśnie zrobiłem test dsl

Dziękuję za odpowiedzi.

Wstawiłem część do rysunku, aby mieć dostęp do wszystkich moich właściwości niestandardowych.

Ustawiłem mój plan tła z tym "elementem testowym". Następnie usunąłem widoki, aby mieć pusty plan i móc go zapisać jako szablon.

W porządku, wszystko działa tak, jak chcę!