Kaseta z rysunkami

Witam

Stworzyłem kasetę do zdjęcia poziomego A3 i chciałbym mieć możliwość tworzenia wszystkich innych formatów z formatu A3.

Jeśli chodzi o linie konstrukcyjne, to poruszają się one tak, jak sobie tego życzę, ale jeśli chodzi o tekst, to zostaje on na swoim miejscu i nie jest łatwo wszystko odłożyć na to samo miejsce.

Czy istnieje sposób na zbliżenie pociągnięć z tekstem?

Pracuję w oprogramowaniu Solidworks 2014.

DZIĘKUJĘ

Mathieu

sans_titre.jpg
6 polubień

Witam

Zazwyczaj kartusz nie zmienia miejsca, ale to format zmienia rozmiar

więc nie musisz przesuwać wkładu!!

Konieczne jest utworzenie map bazowych w formacie ad oc z punktem wstawienia na kartuszu (zwykle w prawym dolnym rogu)

@+

Ok, tabelka rysunkowa na arkuszu powinna zawsze znajdować się w prawym dolnym rogu, ale kiedy zmieniam format arkusza, przesuwa się ten punkt w prawym dolnym rogu, więc mojej tabelki rysunkowej nie ma już w moim arkuszu.

sans_titre.jpg
6 polubień

W SolidWorks 2012 wykonałem następujące czynności zgodnie z poniższym opisem:

Stworzyłem blok tylko dla części naboju (z dołączonymi właściwościami)

Następnie blok dla ramek A3,A2,A1,A0

Pozostało tylko zmontować wszystkie elementy, aby zaprojektować wszystkie modele rysunkowe.

Pomysł jest "świetny" (tak, żartuję z !!), z wyjątkiem tego, że w SolidWorks 2012 był BŁĄD, który powodował, że gdy robiłeś Insert/Block, (losowa) część twoich tekstów się przesuwała!!!

Może pod SW2014 problem już nie istnieje.... do zbadania

flegendre, już próbowałem, tworząc blok, ale nawet pod 2014 r. się porusza, 

6 polubień

Tworzysz blok i go łamiesz, jak to wygląda?

Mam notatki, które się przenoszą, wiem, że mogę je odłożyć w jedno miejsce, ale chciałbym, aby wszystkie formaty od A0 do A4 były identyczne.

6 polubień

Witam

To dziwne, zwykle notatka jest sformatowana w stosunku do swojej komórki, więc jeśli komórka się poruszy, notatka powinna podążać za nią.

capture.jpg
1 polubienie

Jose

Teraz istnieją współrzędne dla każdej nuty, więc nie porusza się ona wraz z liniami.

sans_titre.jpg
6 polubień

Pomysł:

Utworzyłeś swój kartusz w warstwie CARTRIDGE.

W 4 innych różnych warstwach tworzysz swoją ramkę dla A0, A1, A2, A3.

Na koniec, aby stworzyć wszystkie swoje modele, aktywujesz CARTRIDGE + dobry acdre.

Witam

Domyślam się, że przesuwasz swoje zaznaczenie, przeciągając myszą.

POTRZEBA! :-)

Jeśli używasz narzędzia do przesuwania dostępnego na wstążce szkicu, powinno ono działać.

@+

1 polubienie

Rysunek roboczy do kształtu

To, co mi powiesz, nie zadziała, bo mój kartusz to szkic połączony z ramą, która ma kształt formy. Więc kiedy zmniejszam format z A3 do A4, cóż, pociągnięcia kartusza się poruszają, ale nie tekst.

6 polubień

Witam

W twoim pytaniu nie było mowy o zmianie rozmiaru wkładu.

ale w każdym razie.

Wkład nie powinien się zmieniać w zależności od formatów idealnie

Osobiście podobał mi się flegendre

ale dodatkowo rozsadzam blok po włożeniu.

@+

Nie powiedziałem, że modyfikuję wkład, ale jak stworzyłem ramkę zgodnie z formatem i kiedy modyfikuję wymiary, kartusz się porusza, ale nie tekst, ale hej, zrobiłem jak flegendre, rozbijając później blok.

Dziękuję za pomoc

6 polubień