Najpierw narysowałem prostokąt o odpowiednich wymiarach. Będąc początkującym w CATIA, nie mogę znaleźć, jak "przeskoczyć" prostokąt i nie wiem, jak nałożyć ograniczenie na promień, po prostu udaje mi się umieścić ograniczenia wymiarów długości.
Dzięki za link, autor filmu pracuje tutaj nad szkicownikiem, mój nauczyciel prosi mnie o zrobienie figury w zakładce projektowania części. Utknąłem więc w martwym punkcie. Konkretnie chciałbym wiedzieć, jakiego polecenia użyć, aby nadać mojemu prostokątowi ten "kafelkowy" kształt.
Nie możemy przekształcić odcinka linii w łuk koła, rysujemy te łuki.
Zawsze istnieje kilka sposobów postępowania, a na zrzucie ekranu nie widzimy, czy dwa okręgi są koncentryczne (hipoteza).
Zacznij od utworzenia dwóch koncentrycznych okręgów R57.5 / R 30.5.
Najlepsze rozwiązanie nigdy nie zaczyna się od wybrania punktu początkowego.
Rysujesz okrąg na szkicu, a następnie drugi, a następnie wybierasz jeden z dwóch "mniejszych" środków, które ograniczasz do zbieżnego początku układu współrzędnych (hipotezy). Następnie należy zaznaczyć dwa okręgi, które są ograniczone koncentrycznie (hipoteza).
Rysujesz dwie pionowe linie, które przecinają okręgi
Następnie za pomocą polecenia "gumka" ograniczasz to co Cię interesuje.
Pozostaje tylko stworzyć półki i dokończyć ograniczanie.
Bez tego założenia nie możemy związać ISO, pozostaną stopnie swobody na zewnątrz szkicu w kolorze zielonym symbolizuje pod CATIA, że jest on całkowicie ograniczony. Stąd hipoteza koncentryczności , w przeciwnym razie brakuje informacji na temat położenia centrów.