[CATIA] Pomoc dotycząca ograniczeń projektowych

Witam

Muszę zrobić ten szkic: 

Najpierw narysowałem prostokąt o odpowiednich wymiarach. Będąc początkującym w CATIA, nie mogę znaleźć, jak "przeskoczyć" prostokąt i nie wiem, jak nałożyć ograniczenie na promień, po prostu udaje mi się umieścić ograniczenia wymiarów długości. 

Czy możesz mi pomóc? 

Z góry dziękuję.

Zobacz między innymi ten samouczek

aby zacząć rozumieć, jak to działa

https://www.youtube.com/watch?v=p35lV4qEmi4

@+ ;-)

2 polubienia

Dzięki za link, autor filmu pracuje tutaj nad szkicownikiem, mój nauczyciel prosi mnie o zrobienie figury w zakładce projektowania części. Utknąłem więc w martwym punkcie. Konkretnie chciałbym wiedzieć, jakiego polecenia użyć, aby nadać mojemu prostokątowi ten "kafelkowy" kształt. 

Dziękuję za pomoc

Nikt nie może mi powiedzieć o tym zamówieniu?

Dobry wieczór

Na forum jest niewielu użytkowników catia. Mówimy bardziej o Solidworks, ale  może w poniedziałek ktoś, kto używa Catii, mógłby Ci pomóc...

Witam

Nie możemy przekształcić odcinka linii w łuk koła, rysujemy te łuki.

Zawsze istnieje kilka sposobów postępowania, a na zrzucie ekranu nie widzimy, czy dwa okręgi są koncentryczne (hipoteza).

Zacznij od utworzenia dwóch koncentrycznych okręgów R57.5 / R 30.5.

Najlepsze rozwiązanie nigdy nie zaczyna się od wybrania punktu początkowego.

Rysujesz okrąg na szkicu, a następnie drugi, a następnie wybierasz jeden z dwóch "mniejszych" środków, które ograniczasz do zbieżnego początku układu współrzędnych (hipotezy). Następnie należy zaznaczyć dwa okręgi, które są ograniczone koncentrycznie (hipoteza).

Rysujesz dwie pionowe linie, które przecinają okręgi

Następnie za pomocą polecenia "gumka" ograniczasz to co Cię interesuje.

Pozostaje tylko stworzyć półki i dokończyć ograniczanie.

2 polubienia

Cześć Franck

Nie jestem przekonany, że okręgi są koncentryczne

Myślę, że temat został już poruszony

aby zmusić ucznia do uprawiania hazardu przez jakiś czas 

@+ ;-)

Bez tego założenia nie możemy związać ISO, pozostaną stopnie swobody na zewnątrz szkicu w kolorze zielonym symbolizuje pod CATIA, że jest on całkowicie ograniczony. Stąd hipoteza koncentryczności , w przeciwnym razie brakuje informacji na temat położenia centrów.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, udało mi się posunąć naprzód moją pracę