Witam całą społeczność,
Chciałbym przeprowadzić badanie konstrukcyjne zespołu kompozytowego, na załączonym zdjęciu widać pół przekroju zespołu.
Część A to monolit udrapowany na formie, część B to płaski monolit, który zostanie przyklejony do A (czerwone linie na rysunku = klej), a na końcu nastąpi przeróbka warstwy C.
Znam metodologię tworzenia każdej części kompozytowej w Catia (na powierzchni, z n warstwami zorientowanymi według mojego uznania).
Moje powierzchnie, na których właśnie się drapuję, są pokazane na rysunku na zielono. Tam, gdzie chcę odwołać się do twojego doświadczenia, jest montaż tych 3 części.
Ponieważ mój model będzie całkowicie realistyczny, jak mogę go rygorystycznie zmontować w Catia? w rzeczywistości powierzchnia B będzie na krawędziach odległych od C o wartość równą grubości utworzonej przez liczbę fałd B, w tym punkcie jest dla mnie rozmyta. (Przestrzeń reprezentowana na niebiesko przez znak "?")
Gdybyśmy byli w objętości, musiałbym po prostu umieścić ograniczenie kontaktowe między dwiema powierzchniami, które się stykają, ale ponieważ jestem w przestrzeni powierzchniowej, jak mogę zarządzać tą przestrzenią między moimi dwiema powierzchniami "odniesienia", na których udrapowałem, aby mieć dobrze złożony model, aby następnie wykonać badanie strukturalne.
Z góry dziękuję za radę
file-12.jpeg
Witam, ponieważ nie mam twoich powierzchni! Ale gdybym to był ja, byłyby one modelowane symetrycznie względem oryginalnej płaszczyzny, więc mógłbym wykorzystać zbieżność między płaszczyznami środkowymi.
Jeśli nie, zawsze możesz je zbudować
franck.ceroux Witam, dziękuję za odpowiedź. Mam starą catię (V5r21) i mam wrażenie, że nie mam narzędzia do środkowej powierzchni, więc stworzyłem je ręcznie, wykonując "klasyczne" przesunięcie. Aby uzyskać więcej informacji, zamieszczam zrzut ekranu z utworzonymi przeze mnie powierzchniami (na razie jestem tylko w "części", a powierzchnie są po prostu ustawione geometrycznie podczas mojego projektowania)
Czy mógłbyś powiedzieć mi coś więcej o tym, co nazywasz zbiegiem okoliczności między środkowymi płaszczyznami? Dokładniej rzecz ujmując, w moim podejściu zapiszę każdą powierzchnię jako niezależną część (tyle plików "części", ile jest powierzchni), ułożę je w warsztacie kompozytowym symetrycznie w stosunku do powierzchni środkowej. To właśnie podczas montażu jest mi rozmazany... Jakiego narzędzia powinienem użyć, aby poinformować oprogramowanie, że jedna powierzchnia pokrywa się z drugą, ponieważ nie mogę wybrać powierzchni objętości, która "dotyka" drugiej?
Nie mogę wybrać powierzchni woluminu, która "styka się" z drugą?
Nie widzę, co miałoby cię przed tym powstrzymać, skoro stworzyłeś już każdy element.
Wybierasz pierwszą powierzchnię, a jeśli druga jest zdezorientowana, ukrywasz pierwszy element (kliknij prawym przyciskiem myszy ukryj na drzewie) i wybierasz drugą powierzchnię.
Franck.Ceroux: Rzeczywiście, może trochę uprzedzam swoje problemy, kiedy nie będę ich miał... Dla mnie, po udrapowaniu mojej powierzchni, zawsze będę miał tylko jedną powierzchnię, ponieważ (po raz kolejny dla mnie) zasłona jest "wirtualna", ale wyobrażam sobie, że prosząc CATIA o przedstawienie moich fałd, będę miał kawałki wolumetryczne i dlatego rzeczywiście mogę przyjąć klasyczne podejście.
W każdym razie, postaram się, zanim przejdę dalej i przekażę Ci informację zwrotną (a także zamknę post, jeśli moje pytanie zostanie rozwiązane).
Tymczasem dziękuję za te wskazówki
Nie mam warsztatu do kompozytów, ale wątpię, żeby Catia tworzyła tomy?.
Z drugiej strony, w przypadku AssemblyDesign, w którym występuje powierzchnia objętości, powierzchni lub płaszczyzny, jest tak samo, ograniczenia zespołu działają.