Catia w solidworks

Witam wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem SOLIDWORKS

Czy istnieje sposób na otwarcie pliku Catia (.stp lub Catproduct) w SolidWorks i o tych samych właściwościach?

Pracuję w branży okablowania i muszę wyszukiwać nazwy urządzeń, a także mierzyć długości

Witam, STP tak, ponieważ jest to plik wymiany, Catproduct nie.

1 polubienie

O ile się nie mylę, za pomocą 3Dinterconnect możesz otworzyć CatProduct (przynajmniej na SP5 z 2022 roku)

Edycja: może jednak potrzebujesz licencji premium

1 polubienie

Witam

Właśnie testowałem z CatProduct, więc potwierdzam, że można je otworzyć (nawet jeśli pojawi się komunikat o błędzie związany z brakiem licencji). Wymaga tylko licencji standardowej.

2 polubienia

Napotkałem problem w zeszłym tygodniu, potwierdzam, że potrzebujesz licencji premium i musisz aktywować interconnect 3D, aby działał.

Dziękuję Wam wszystkim
Posiadam licencję premium i dzięki 3Dinterconnect mamy trochę więcej informacji

Z drugiej strony, branie strony polegające na wskazywaniu linii i powtarzaniu za każdym razem nie jest praktyczne
Czy jest inny sposób?

Witam

W SolidWorks jedynym sposobem byłoby wykonanie pomiaru punkt-punkt, ale w każdym przypadku należy wybrać elementy sekwencyjnie. Jeśli pomiar jest nadal wykonywany z " stałego " elementu, zawsze można odznaczyć ostatni element, a następnie wybrać następny.
W przeciwnym razie, po wykonaniu pomiaru, kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie " Anuluj wybory "
image

1 polubienie