Korzystam z Catia v5, której używam do modelowania mojego mechanizmu analizy elementów skończonych. Chciałbym zamodelować podparcie dwóch miękkich obiektów względem siebie, których powierzchnia styku będzie silnie ewoluować wraz z wysiłkiem.
Mały schemat malowania (amatorzy docenią komiks bez SM w złym guście):
Nigdy nie zawracałem sobie głowy tym problemem, ponieważ przez większość czasu używałem bardzo sztywnych materiałów. Owszem, wszystko się odkształca, ale catia nie wydaje się aktualizować zderzenia ze zdeformowanymi elementami. Zasadniczo zdeformowana jest tylko początkowa powierzchnia i chciałbym, aby uwzględniono w tym nowe kontakty, które powstają między dwiema częściami.
Widziałem artykuły, które mówią o zderzeniach, ale wydaje się, że nie ma to zastosowania do elementów skończonych. Czy istnieje metoda, aby catia wzięła to pod uwagę lub hacki?
Witam, rzeczywiście nie sądzę, żeby to było możliwe. Możemy wtedy wyobrazić sobie kilka kroków, w których powierzchnia styku jest modyfikowana zgodnie z odkształceniami wynikającymi z poprzednich obliczeń.
Edycja: mówimy o odkształcalnej części wirtualnej na stronie 13, ale nie sądzę, aby to rozwiązało Twój problem:
Nie jestem pewien, czy uzyskasz przekonujący wynik z Catia, ponieważ poza niektórymi specyficznymi programami ten rodzaj obliczeń, który generuje duże przemieszczenia, nie jest brany pod uwagę.
Jeśli celem jest tylko poznanie powierzchni styku, można ją uzyskać analitycznie, korzystając ze wzorów ciśnienia Hertz (przykład w załączeniu).
Dzięki za wskazówki, spróbuję tego wszystkiego. (nic wielkiego, jeśli skończy się to metodą dostrajania Jacky'ego, aby zrobić to z Catią.) Podejmując idee, które zostały wyrażone, wyobrażam sobie, że mogę zrobić coś w rodzaju "krok po kroku", odzyskując nową powierzchnię kontaktu z funkcją interferencji, gdy moje dwie bryły są zdeformowane, szukaj równowagi z kryterium zatrzymania.
Z drugiej strony, czy możemy "wyeksportować" zdeformowaną geometrię jako część samą w sobie, aby ponownie wykorzystać ją w zespole i w ten sposób określić przecięcie części? (lub ta funkcja już istnieje w Analizie, ale jej nie widziałem)
Po tym, jak to zadziała, czy możemy zautomatyzować skrypt, aby robił to krok po kroku za pomocą Catia? (więc zostawiam komputer włączony w nocy)
Jeśli chodzi o sposób analityczny, wolę próbować w ostateczności, ponieważ moje kształty są brzydsze niż zwykła kula/płaszczyzna. Ale dziękuję za link, pójdę i zobaczę, czy są jakieś pomysły, aby się z tego wydostać.
Będę Cię informował o tym, dokąd prowadzą te tropy.
(Uwaga: koniecznie musisz wybrać "najlepszą odpowiedź", nawet jeśli rozwiązanie na końcu jest mieszanką różnych pomysłów?)
Może wybierz tutaj lepszą odpowiedź i otwórz nowe pytanie? Bo w końcu te nowe pytania są bardzo różne, ale też interesujące, więc zasługują na jedno lub więcej pytań.