Catia - materiały kompozytowe

Witam wszystkich,

Próbuję odwzorować w CATIA silny wiatr (jak na łódź). Wykonany jest ze struktury warstwowej.

Samo modelowanie silnego wiatru nie sprawia mi żadnych problemów (robiąc wszystko na powierzchni, ponieważ używamy kompostowanych materiałów)

Mój problem jest następujący: przy tym silnym wietrze wkładamy wkładki w momencie drapowania, wkładki, w które będą wkręcane słupki trzymające silny wiatr. Ale w takim razie, jak modelować te wkładki, skoro wszystko odbywa się na powierzchni? (szczegóły dotyczące danego obszaru na zdjęciu)

Zastanawiałem się nad stworzeniem powierzchni modelującej te wkładki i odpowiednim jej osadzeniem, ale nie jestem pewien słuszności tej hipotezy

Z góry dziękując za pomoc

detail.png

Witam

Myślę, że jest to głównie kwestia porozumienia z ludźmi, którzy będą produkować. To powiedziawszy, nie jestem pewien, czy powierzchnia jest wystarczająco znacząca lub praktyczna, aby zdefiniować układy, które mają być dostępne w panelu kompozytowym.

Z pewnością będziesz musiał zrobić konkretny plan dla swoich wkładek, więc umieściłbym model 3D w zespole panelu/wkładki (lub w kilku korpusach części).

3 polubienia

Chamade dziękuję za odpowiedzi,

Trochę przesadzę, ale nie jestem pewien, czy rozumiem przedstawiony pomysł.

W momencie produkcji (od dołu do góry) powinniśmy umieścić pożądane fałdy, wkładkę, kolejną fałdę na górze, naszą piankę (ekspansywną), a następnie fałdy górnej części kanapki.

Czy powinienem stworzyć wkładkę w 3D, a następnie dzięki montażowi umieścić ją na powierzchni modelującej panel? Jeśli tak, to jak ustawić go między pożądanymi fałdami?

To, co mnie tak naprawdę niepokoi, to różnica w grubości pianki tworzonej przez wkład, a także fałda pokrywająca wkład przed pianką. W jaki sposób można to właściwie przedstawić?

Chodzi głównie o to, że nigdy nie zastosowałem tego, co mi mówisz, więc jeśli wyjaśnienie jest zwięzłe lub istnieje samouczek, czy możesz mnie oświecić? Jeśli nie, to udałoby mi się poszukać tej implementacji w necie!

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi

jeśli jest wielowarstwowy (kanapkowy)

Dlaczego nie utworzyć tych warstw objętościowo, definiując materiał i gwint warstwy

i włóż do niego podstawową strukturę łącznika objętościowego, określając również materiał

który jest również bardzo odrębnym pomieszczeniem

i upewnij się, że gotowa objętość odpowiada montażowi 2 elementów

po słupkach i do końcowego montażu

@+ ;-))

Po raz kolejny nie wierzę, że istnieje uniwersalna metoda, ponieważ będzie to zależało od nawyków osoby, która produkuje. 

To powiedziawszy, oto jak myślę, że bym postąpił:

- stworzenie powierzchni odpowiadającej zewnętrznej stronie spodniej strony panelu. Na planie należy określić, że jest to strona gotowego panelu i w razie potrzeby wskazać liczbę zagięć oraz orientację.

- Utworzenie powierzchni odsuniętej od powierzchni zewnętrznej o grubość pierwszych zagięć w przybliżeniu.

- Stworzenie jednej (lub więcej w zależności od ilości wkładek) powierzchni odpowiadającej wgłębieniu indukowanemu przez wkładkę. Powierzchnia ta obejmuje boki (które mogą przechodzić przez powierzchnię zewnętrzną) oraz część fałdu nad wkładką.

- Łączysz powierzchnię odsuniętą i powierzchnię (powierzchnie) utworzoną tuż przed wkładką i w ten sposób uzyskujesz powierzchnię odpowiadającą zagięciu nad wkładką.

- Wykonanie górnej zewnętrznej powierzchni panelu.

- Aby utworzyć piankę, możesz utworzyć objętą objętość, którą ograniczasz za pomocą dolnej (z uwzględnieniem wkładki) i górnej powierzchni.

- W przypadku wstawień można je utworzyć w oddzielnych częściach, które wstawia się za pomocą zespołu w utworzonych przestrzeniach, lub utworzyć je bezpośrednio w różnych częściach panelu (jeśli weźmie się pod uwagę, że wyprodukowany zespół składa się tylko z jednego elementu).

W razie potrzeby zawsze możesz pogrubić powierzchnie, aby uzyskać reprezentację objętości fałd.

1 polubienie