Witam, chciałem wiedzieć, czy możliwe jest stworzenie części lub produktu zawierającego różne CGR, które można modyfikować po prostu wybierając zmienne wewnętrzne (1).
Logigiel Catia V5
Witam, chciałem wiedzieć, czy możliwe jest stworzenie części lub produktu zawierającego różne CGR, które można modyfikować po prostu wybierając zmienne wewnętrzne (1).
Logigiel Catia V5
Witam
Aby umieścić parametry w części lub produkcie, rzeczywiście istnieje do tego funkcja, ale nie jestem pewien, czy to naprawdę jest pytanie. CGR jest tylko reprezentacją, więc nie może być bezpośrednio modyfikowany. Czy potrafisz określić pożądany cel? Wybrać, co chcesz wyświetlić?
jakbym chciał użyć produktu, który reprezentuje cegłę.
Jeśli zmienię ustawienie, mam tylko pół cegły zamiast całej cegły, inna opcja, będę miał tylko jedną cegłę z otworami.
Więc albo mam 3 CGR w moim produkcie, albo mam 2 funkcje ukrywania (jeśli umieszczę 3 CGR w tym samym produkcie) lub 2 różne cięcia (jeśli umieszczę pojedynczą część), które aktywują się lub dezaktywują niezależnie.
Chciałbym mieć możliwość wykorzystania wielu podobnych klocków (poza wybraną opcją) do całego montażu.
Pozwoliłoby mi to zmniejszyć liczbę różnych elementów, po prostu wybierając parametr dla każdej cegły.
Dziękuję :)
OK. Nie wierzę jednak, że mam rozwiązanie tego problemu.
W części bazowej lub produkcie łatwo jest stworzyć kulki, które będą działać na stan aktywacji funkcji lub komponentów (ewentualnie za pomocą tabeli parametrów, jeśli chcesz zmodyfikować kilka dla tej samej konfiguracji).
Tam, gdzie utknęłem, jest złożenie kilku z różnymi stanami. Rzeczywiście, każdy dodany element jest tylko wystąpieniem tego samego elementu początkowego. Jeśli więc zmienisz konfigurację jednego, ryzykujesz zmianę wszystkich pozostałych w tym samym czasie.
Na pro/e dobrze radzi sobie ze stołami rodzinnymi, ale nie znam odpowiednika na Catii.
Cześć @ Gorb
spójrz na ten link, wyjaśnia BA BA z Catia i między innymi tworzenie rodziny części
http://l2pro.perso.sfr.fr/%5BLA34H%5D%20CATIA/LIVRET%20CATIA.pdf
@+ ;-)
Witam
Dla swojego zespołu można tworzyć sceny i zarządzać wymiarami za pomocą parametru każdej strony zmiennej. Z drugiej strony, kiedy mówisz o cgr, czy jest to rysunek kota użyty do rysunku?
Dziękuję
Przyjrzę się historii rodziny w pokoju i potwierdzę, czy udało mi się rozwiązać problem.
CGR w CATIA: To jest zamrożony model 3D. Myślę, że na razie nie zajmę się aspektem rysunkowym.
Cześć @ Gorb
Czy dobrze sobie radzisz z rodzinami części?
Dzięki samouczkowi rozwiązanie problemu powinno być bardzo proste
Twoja rodzina części z 3 konfiguracjami # lub + do wyboru
PS: podaj wiadomości
@+ ;-)
Cze wszystkim... dla CGR (tymczasowy plik Catia do zarządzania kopiami zapasowymi) nie jest możliwa bezpośrednia ingerencja w niego, a tym samym jego skonfigurowanie, z drugiej strony rozwiązaniem jest "skopiowanie części" (nakładamy nową część na CGR w przestrzeń zawartą w produkcie) => poprzez utworzenie części o odpowiednich funkcjach i parametrach, Możesz utworzyć "tabelę parametryzacji", która pozwala na tworzenie zakresów części z tym samym plikiem i tym samym planem => następnie tworzenie różnych części o tym samym zakresie, albo tworzysz różne pliki (kilka różnych plików w produkcie), albo musisz utworzyć publikacje, w którym to przypadku tabela konfiguracyjna jest zarządzana w produkcie, a nie w udziale.
Myślę, że na razie odpuszczę sobie i spróbuję rozwiązać montaż w jakiś inny sposób.
W każdym razie dziękuję.
Musisz utworzyć parametr typu string z wieloma wartościami (np. TEST z wartością A B C )
Następnie z licencją KWA (jeśli jest dostępna) napisz regułę podobną do tej :
jeśli Test == "A"
{
'SAMPRT0040.1\Status aktywacji komponentu' =true
'SAMPRT0039.1\Stan aktywacji komponentu' =false
'SAMPRT0038.1\Status aktywacji komponentu' =false
}
if Test == "B"
{
'SAMPRT0040.1\Status aktywacji komponentu' =false
'SAMPRT0039.1\Stan aktywacji komponentu' =true
'SAMPRT0038.1\Status aktywacji komponentu' =false