Pozwalam sobie prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z powierzchnią na Catii.
Chcę utworzyć punkt jednej powierzchni znajdujący się najbliżej drugiej. Wiem, jak to zrobić za pomocą narzędzia pomiarowego, ale niestety to rozwiązanie nie jest kompatybilne z "Power Copy".
Witam, to może być dla Ciebie przydatne, obszedłem fakt, że nie możesz wybrać pomiaru w PowerCopy za pomocą parametru użytkownika długości powiązanego z formułą (Miara / Odległość między dwiema geometriami).
Ustawienia i formuły są zgodne z funkcją Power Copys.
Czy Twój egzemplarz będzie musiał zostać odbudowany na wszystkich rodzajach powierzchni? Płaski jakiegokolwiek rodzaju, równoległy, przeciwny lub bardzo odległy?
Jeśli ma działać za każdym razem (zapomnij o tym), łatwiej wydaje się poprosić użytkownika o utworzenie tego punktu za pomocą narzędzia pomiarowego, a następnie dokończyć konstrukcję za pomocą PowerCopy, używając tego punktu jako danych wejściowych (z regułą nazewnictwa punktów jest to nawet automatyczne).
Mówię to wszystko, ponieważ można było na przykład zintegrować dwa punkty (izolowane) w naprężeniu kontaktowym każdy na powierzchni, następnie wiązanie odległości między tymi dwoma punktami, a następnie wzór pobierający dla wartości tego ograniczenia wynik poprzedniego (mini) pomiaru.
Niestety, ograniczenie kontaktu nie jest ograniczone do powierzchni (w przypadku płaskiej powierzchni), punkt styka się w rzeczywistości z nieskończoną płaszczyzną pomyloną z płaską powierzchnią. Oznacza to, że można go wyjąć z pudełka.
Nie jestem specjalistą od makr, ale rejestrator makr CATIA nic nie rejestruje podczas zamawiania pomiaru z tworzeniem geometrii, więc też jest źle zaangażowany.
W PWC utwórz minimalny pomiar odległości (wskazany przez Francka): Dist_Mini
Wykonaj przesunięcie powierzchni 1 o Dist_Mini + 0,001 mm (aby zagwarantować przecięcie)
Wykonaj wypełnienie "przecięcia mikrokrzywej"
Utwórz parametr Punkt i zastosuj do niego formułę = CdG powierzchni mikrowypełnienia
Rzutuj punkt na powierzchnię 2 --> mamy pierwszy punkt1
Rzutuj punkt 1 na powierzchnię1 --> Mamy punkt 2
Oczywiście może to zadziałać tylko wtedy, gdy minimalna odległość między dwiema powierzchniami odpowiada dwóm punktom (brak linii lub wielokrotnego przecięcia)