Jeden z naszych klientów prosi nas o dostarczenie plików, które mogą być używane w ramach CATIA.
Powiedzieliśmy mu, że możliwe jest dostarczenie mu pliku step lub iges, ale według niego plik " będzie solidnym " Martwym " bez możliwych modyfikacji historii stworzenia ".
Czy możesz mi powiedzieć możliwe rozwiązania, aby rozwiązać ten problem ?
Niestety, rozwiązaniem jest przerobienie części i zespołów w Catia. Wydaje mi się, że wszystkie bramki działają na zasadzie tworzenia martwych ciał (nagrywają w STEP lub innych i otwierają je ponownie w innym oprogramowaniu!).
Zobaczmy, czy Catia oferuje tę samą funkcję co SolidWorks z rozpoznawaniem cech. Niestety, jeśli istnieje, może mieć ten sam limit: niektóre woluminy nie są rozwiązywane i pozostają martwymi ciałami.
Poza tym miałem już takie prośby jak ta, dla klienta, który produkuje duże samoloty w Europie (bez nazw!), a my dostarczyliśmy mu pliki Catia... które były martwymi ciałami. Został on zatwierdzony.
Miałem też zamiar zaoferować Datakit, myślę, że jest dostępna wersja próbna, pytając albo na stronie, albo do Felixa , kto jest na Lynkoa i kto tam pracuje.
Nie chcąc być pesymistą, kolega szukał bez powodzenia. Teraz rysujemy bezpośrednio w CATIA pomimo straty czasu (od 1,25 do 1,75 razy więcej niż czas nauki w SLDwks). Przedstawiciele handlowi poświęcili czas na integrację.....
Z drugiej strony kolega, który odszedł z firmy, pracuje w innym biurze projektowym, dla którego nie ma opodatkowania CATIA u tego samego klienta... Idź postać! Moim zdaniem wszystko sprowadza się do negocjacji.
Jeśli istnieje rozwiązanie, które ma sens, też jestem zainteresowany! (Edit: Oczywiście za darmo) :-°
Firma CoreTechnologie wydaje oprogramowanie 3D_Evolution Feature Based (wyprodukowane we Francji), które umożliwia odzyskanie historii budowy podczas konwersji CAD, a nie tylko "martwej" bryły.
Dostajemy geometrię, funkcje, szkice, metadane i wiele innych elementów...
Nie wszystkie kierunki konwertacji są dostępne, ale już działa dobrze między CatiaV5, V4, Ideas, SolidWorks, NX i Creo.
Ja też miałem prośbę, ale martwe pliki catia (.cgr) wyeksportowane przez sw zostały odrzucone, w przeciwieństwie do benoit.lf. ponieważ nie mogli wprowadzić systemu. Rozwiązaniem, które ostatecznie zaakceptowali, był eksport 3D i przeprojektowali go zgodnie z planami!