Catia: Korzystanie z modelu powierzchniowego z woluminu

Cze wszystkim

W ramach stażu posiadam różne gięte części blaszane (czasami również spawane), których grubość wymaga wymiany. Części te są zasadniczo poddawane rozciąganiu i zginaniu.

Chciałbym przeprowadzić analizę metodą elementów skończonych, aby sprawdzić, czy mogę określić niższą grubość blachy niż obecna, co byłoby akceptowalne z mechanicznego punktu widzenia.

Mam do dyspozycji pliki stp tych części (które zostały narysowane w NX), które wydają się być w objętości. Zacząłem przerabiać grubości, tworząc nowe objętości i odejmując je za pomocą operacji logicznych. 

Ale rozmawiając z nauczycielami w mojej szkole, zrozumiałem, że w przypadku elementów skończonych z Catia i/lub Abaqus lepiej jest pracować na powierzchni, ponieważ moja grubość jest niewielka w porównaniu z innymi wymiarami.

Problem, nie wiem, jak pracować na powierzchni z mojego oryginalnego pliku stp. Czy możliwe jest ich przekształcenie poprzez manipulację, na przykład poprzez wybór średniej grubości lub poprzez pobranie powierzchni na końcach?

Jestem stosunkowo nowy w Catii, więc nie wahaj się trochę szczegółować, jeśli manipulacje są nieco skomplikowane!

Dziękuję :)

Pozdrowienia

Adrien

Witam

Można pracować w powierzchni z geometrii (bryłowej), z STEP, a nawet z pliku CATIA.

Ważne jest, aby pamiętać, że to, co zamierzasz " wyodrębnić " lub " zdemontować ", nie ma historii (żadnej krzywej ani elementów konstrukcyjnych).

Demontaż:  Nie polecam zbyt wiele (ilość powierzchni może być bardzo ważna).

Ekstrakt : użyjemy tej funkcji do pobierania powierzchni, krawędzi powierzchni, do cięcia itp.

W zależności od posiadanej licencji (GSD) i wersji CATIA (uważam, że lepszej od R22).

Polecenie Pola środkowe powierzchni powinno ci pomóc.

Jeśli poniżej znajdują się pierwsze polecenia do nauczenia się (jeśli zainstalowałeś dokument CATIA), wybieramy polecenie, a następnie F1, aby otworzyć pomoc dotyczącą tego polecenia.

Witaj Franck,

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli dobrze rozumiem, musiałbym wybrać powierzchnię podłoża przed jego ekstrakcją?

W każdym razie, gdy wybieram środkową powierzchnię fragmentu mojego pokoju, otrzymuję komunikat o błędzie "wybór został odrzucony, aby zapobiec cyklowi aktualizacji. Wybrana bryła nie może zawierać powierzchni pośrodku"

Dziękuję!

Musisz wybrać polecenie środkowej powierzchni , a następnie wskazać pary przeciwległych powierzchni, aby Catia obliczyła "środkową" powierzchnię (możesz zmienić współczynnik 0,5).

Załączyłem stronę pomocy catia.

Edit: pracujesz w trybie hybrydowym?

surface_milieu.pdf

Ok, świetnie, zrozumiałem, dziękuję bardzo!

Nie mam pojęcia, co to jest tryb hybrydowy.

Witam

Tryb "Hybrydowy" Catii po aktywacji nadaje rygor organizacji elementów, takich jak ścieg płaski, linia, surfowanie itp.

Ich pozycja w drzewie specyfikacji jest chronologiczna.

Na przykład punkt macierzysty płaszczyzny (równoległy do punktu) nie może być przesuwany za płaszczyzną.

Elementy te mogą być ułożone w uporządkowane zestawy geometryczne (kolor zielony) lub pojawiać się w bryłach części w kolejności, w jakiej zostały utworzone.

W naszym kraju ten tryb nie jest dostępny.

Witam

Prawdę mówiąc, nie wiem, czy jest aktywowany, tak naprawdę nie mam drzewa, odkąd dostałem plik stp.

Moim pierwszym zadaniem było tworzenie brył i odejmowanie ich za pomocą operacji logicznych w celu zmiany grubości, dopóki nie powiedziano mi, że praca w polu powierzchni będzie lepsza do obliczeń MES.

Kiedy tworzysz nowy plik ( plik / nowy / część) w oknie, które się otworzy (poprzedni zrzut ekranu), jeśli pole jest zaznaczone (pomarańczowe), pracujesz w trybie hybrydowym, jeśli nie, pracujesz w trybie normalnym.