CATIA V5 Tworzenie fragmentarycznej kuli

Cze wszystkim

Jestem nowy w CATIA V5, ale udaje mi się radzić sobie najlepiej, jak potrafię.

Muszę zaprojektować kulę do przechowywania (ze wszystkim, co się z tym wiąże: podporą, kranami itp.). Aby to zrobić, muszę wyciąć moją kulę, jak pokazano na poniższym schemacie : 

Na chwilę obecną mam w głowie 2 pytania : 

• Czy znasz prosty sposób na wykonanie tego typu cięcia? Mogę tworzyć własne kawałki kuli, ale wartości muszę wprowadzać ręcznie. Moje utwory nie są ze sobą połączone. 
  • Podczas montażu niektóre części są identyczne (jak widać na schemacie). Co w takim przypadku zrobiłby ekspert CAD? Tworzy wszystkie elementy, a następnie składa je wszystkie razem, czy też tworzy jeden i robi coś w rodzaju kopiuj/wkleja?

Z góry dziękuję. 

Witam

Skłaniałbym się do stworzenia najpierw szkieletowego CATParta z kulą i tymi wycinankami.

Zaprojektowałbym każdą inną część w CATPart (następnie zaimportowałbym z linkiem każde wycięcie).

W rezultacie projektuję w kontekście, więc nie ma potrzeby ustawiania części razem (stałego).

Dla identycznych elementów (polecenie "ponowne użycie wzoru" powinno Ci się przydać)

To polecenie ponownie wykorzystuje wzór (dowolny wzór), który utworzę w części szkieletowej (prostokątnej, okrągłej, niestandardowej)

Witam

Nie opanowałam całego języka Catia, nie wiem, czy wszystko dobrze zrozumiałam.

Myślę, że zrobiłem to, co powiedziałeś (przynajmniej przez kilka pierwszych kroków)

• Stworzyłem swoją sferę
  • Wycinam moją sferę za pomocą operacji logicznych, uważając, aby przyjąć odpowiednie wymiary, aby "kawałki kuli" nie stykały się ze sobą
  • Nagrałem różne catParts. Nie wykonałem wszystkich elementów, które są umieszczone na równiku. Liczyłem na nich wszystkich w Assembly Design

Sugerujesz, żebym wziął wszystkie jego elementy i ponownie zintegrował je z Part Design , prawda?

Jeśli chodzi o funkcję "ponownego użycia wzorca", której nie znałem, rzucę okiem.

Dziękuję. 

Nie kontrolować tych części za pomocą pojedynczego szkieletu CATPart.

Żółte powierzchnie to wycięcia, w przezroczystości to powtórzenia

Na niebiesko w częściach 01-02-03, grube powierzchnie utworzone od czasu importu z połączeniem wycięć sfery szkieletu.

Naprawiłem wszystkie elementy (z przyzwyczajenia), ale ich położenie zależy tylko od szkieletu.

EDIT: Nazwałem elementy i wprowadziłem pewne modyfikacje w załączniku do szczegółów wykresu.

sphere.png
1 polubienie

W załączeniu znajduje się proces definiowania

sphere.mp4
1 polubienie

Oto moje 2 dokumenty Catia. 

Mam trochę kłopot z nazwą (produkt, część, część...), nie wiem, co ona konkretnie oznacza. 
Pierwszym z nich jest szkielet, który wykonałem dzięki Twoim radom. Zrobiłem to trochę inaczej, bo nie widziałem, jak to zrobić w żaden inny sposób. W końcu wydaje się, że to działa...

W przypadku drugiego nie bardzo wiem, jakie manipulacje zrobiłem, ale udaje mi się pogrubić część, ale ginie ona w środku drzewa. Moim celem jest posiadanie wszystkich cięć w kawałkach, aby móc zmodyfikować niektóre z nich, w szczególności dodać nóżki, szwy itp. Ale ten program jest trudny do opanowania.

szkielet.catpart

Drugi plik...

squelette_test1_creation_des_pieces. część kota

Witam

Brak PB na twoim szkielecie, to dokładnie to

Mój wydaje się prostszy, ponieważ domyślnie nasze pliki części (CATPart) mają znacznik na początku, więc oszczędza mi to tworzenia punktu początkowego i wszystkich osi (używam tych znacznika).

Wolałem użyć okrągłego powtórzenia.2 dla górnych i dolnych instancji, usuwając te, które nie służą, a nie symetrie (ale to dla funkcji ponownego użycia wzorca).

W załączeniu znajduje się film, aby stworzyć kontekst ASS linków i 3 różnych elementów.

Plik CATProduct (jest to plik zespołu, wskaźnik łącza do komponentów zespołu, które mogą być częściami lub podzbiorami części)

Plik CATPart jest plikiem części, ale jeśli nie skojarzysz części, obiektów możesz utworzyć zespoły bryły za pomocą łącza lub użytecznych wiązań, na przykład dla części dwumateriałowych)

import-avec-lien.mp4

Dziękuję, za wyjaśnienia, są one bardzo jasne. Udało mi się zrekonstruować kulę, nie znalazłem funkcji symetrii ani obrotu (równoznaczna z ponownym użyciem wzoru), więc zrobiłem kawałek po kawałku dla elementów biegunowych. Czy mając już plik ze wszystkimi częściami, mogę je edytować? Chciałbym zintegrować się z pomieszczeniem równikowym na dwóch podporach, które będą spoczywać na słupkach. 

Dodatkowo mam problemy z wyświetlaniem pokoju, są one jakby nakrapiane. Może to tylko artefakty wyświetlacza.

Ponadto, gdy tworzę część, na przykład kulę, mam linię konstrukcyjną, która pozostaje na obiekcie. Problem polega na tym, że catia traktuje go jako element sam w sobie. 

Na zdjęciu jest w kolorze czerwonym: 

Witam, rzeczywiście polecenie ponownego użycia wzorca działa tylko na powtórzeniach (niestandardowe liniowe, kołowe).

Funkcja symetrii zespołu tworzy geometrycznie symetryczną część (tj. różną od pierwszej).

Nie jest to problem z wyświetlaniem, widoczne są tylko oba tryby (powierzchnia - solidna)

Jeśli ukryjesz element szkieletu i zawartość lub zestawy geometryczne, zobaczysz tylko bryły w domyślnym kolorze Catia (szary*). 

Tak, możesz modyfikować części zarówno ze szkieletu (średnica kuli, położenie kuli na wysokości // podłogi, liczba powtórzeń identycznych części, kształt nacięć itp.)

I dodawaj funkcje mechaniczne do każdej unikalnej części (zwykle pracuję z zespołem otwartym na modyfikacje szkieletu, ale od momentu złożenia otwieram części w nowym oknie , aby dodać funkcje mechaniczne. Ma to na celu uniknięcie tworzenia połączeń między częściami złożenia).

Jeśli potrzebuję zewnętrznego referencji, tworzę go w szkielecie , a następnie kopiuję go z linkiem w pokoju.

Zacząłbym od zmiany punktu środkowego kuli obecnie na X0,Y0,Z0 i nadania jej wymiaru // na ziemi

Stworzę odniesienie do ustawiania i budowania kolumn, a także do cyklicznego powtarzania każdego innego elementu.

Połówki skorupy, musisz sobie z tym poradzić, to specyfika CATIA, to samo znajduje się na cylindrach, stożkach, ale tak naprawdę na kulach, nawet jeśli jest to pojedyncza całość. Zachowuje się w stosunku do zaznaczenia na geometrii tak, jakby istniały dwie półkule.

Dziękuję za bardzo trafne odpowiedzi.

Udało mi się ruszyć z projektem do przodu. Miałem 2, 3 problemy, które same się rozwiązały. Solidne podpory utworzyłem bezpośrednio na złożeniu. Na pierwszy rzut oka nie mogłem tego zrobić. (Na początku używałem funkcji głośności w obszarze i nie działało to dobrze). Ostatecznie nie wiem, czy mój montaż jest bardzo spójny, ale daje w zasadzie to, czego chcę.

Z drugiej strony znowu utknęłam na szwach. Rzeczywiście, kiedy chcę wywiercić część kuli na samej górze, ponieważ jest okrągły repeater, wiercenie odbywa się na 3 częściach repeatera. Rozumiem problem, ale jeśli jakimś cudem uda mi się usunąć link, nie będzie on już połączony z moim obiektem szkieletu (nie wiem, czy wyrażam się bardzo jasno). 

Ponadto chciałbym utworzyć plik Excel, który łączy wszystkie wartości sfery ORAZ moje części wykonane na zespole, aby kontrolować różne parametry bezpośrednio w arkuszu Excela.

W końcu, ponieważ było trochę bałaganu, spróbowałem pogrupować moje elementy w komponenty, pokazało mi się kilka komunikatów o błędach dotyczących linków. Nie wiem, czy wykonałem dobrą robotę, ale wygląda na to, że w końcu działa.

Witam

Do szycia

Rzeczywiście , wszystkie wystąpienia pokoju są identyczne.

Więc:

Albo usuwasz instancję, która jest inna, tworzysz nowy CATPart z części (zarejestrowanej jako, nowa nazwa, uważaj, zespół nie może zostać otwarty), a następnie importujesz tę nową część do ass i umieszczasz ją w miejscu usuniętej instancji. Następnie należy ponownie zdefiniować połączenie, tak aby importowana powierzchnia wskazywała na prawy segment sfery //  miał prawidłowe niebieskie położenie łącznika koła zębatego. (brązowa instancja lub niewłaściwy kontekst)

Albo po zszyciu różnica jest niewielka i uważasz, że jest to ponowna obróbka instancji części. Wystarczy wstawić nowy (pusty) plik CATPart, a następnie ustawić go w głównej części, a następnie skopiować i wkleić z linkiem treść części danej instancji.

Jazda z dupy przy tabeli Excela, owszem, jest to możliwe, ale od razu ostrzegam, bez metodologii i wyraźnego nazwania parametrów CATIA może to szybko zamienić się w worek na węzły.

Radzę przede wszystkim uzewnętrznić parametry, które chcesz kontrolować w każdym pomieszczeniu i w szkielecie, tworząc parametry użytkownika, które kontrolują ograniczenia, wymiary, parametry (aby bawić się modyfikacjami.

Jeśli wszystko jest wystarczająco solidne, w drugim kroku od czasu montażu skojarz te parametry użytkownika z tabelą Excel.

Grupowanie w komponenty: sprawdź, czy twoje opcje (zachowaj link są nadal dobre) i czy opcja ograniczona znajduje się w tjrs

Jeśli nie, lub na wykresie tyłka w obszarze Pattern Reuse Assembly Functions, mają symbol żółtego trójkąta . Instancje muszą zostać usunięte i ponownie wykonane.

Jeśli chcesz sterować za pomocą tabeli, ważne jest, aby od czasu do czasu zapisać wersje części i ASS i odtworzyć żądane zmiany.

Jeśli poczekasz, aż skończysz, istnieje duże ryzyko, że to nie zadziała, łatwiej jest wyprostować drążek w miarę upływu czasu.

1 polubienie

Jeśli dobrze rozumiem,

• Otwieram nowy projekt części
  • Eksportuję część szkieletu, tak jak zrobiłem to ostatnim razem (publikacje itp.) w tej nowej części
  • Importuję tę nową część do złożenia
  • Przedefiniowanie linku... jeśli mogę to zrobić

W międzyczasie udało mi się coś zrobić, ale uważam, że nie jest to w porządku (zwłaszcza jeśli chodzi o linki).

Skopiowałem interesujący mnie utwór, wkleiłem go specjalnie (zerwałem wszystkie linki). Udało mi się zrobić otwory do szycia, ale obawiam się, że ta część nie jest już połączona ze szkieletem. Ukryłem tylko połączoną część, aby móc wrócić, jeśli manipulacja nie zadziała.

Nie:

Jest to wybór, którego należy dokonać, ale i tak wszystkie importy z linkiem muszą być wykonywane w kontekście montażu.

Albo jest to inny pokój z własnym planem

Albo jest to ponowna obróbka skrawaniem

W pierwszym przypadku szukamy tego samego wykresu, aby móc go modyfikować, aby był powiązany z właściwą powierzchnią szkieletu, ale nie był powiązany z oryginalną częścią.

W drugim przypadku chcemy być powiązani z oryginalną częścią i dodać funkcje mechaniczne (oczywiście modyfikacja oryginalnej instancji może prowadzić do przekierowania odniesień do zmian dokonanych po imporcie za pomocą linku "update").

Przypadek 1 to nowa nazwa i nowy ref we właściwościach pliku (następnie importujemy tę część i umieszczamy ją w żądanym miejscu w dupie). Aby przekierować linki na prawą powierzchnię szkieletu wykonujemy: kliknięcie prawym przyciskiem myszy na wykresie na części / komponencie / Zdefiniuj linki kontekstowe.

W oknie należy wybrać żądane łącze, powierzchnię kuli, następnie zastąpiony przycisk i wskazać nową powierzchnię szkieletu, którą wcześniej opublikowałeś.

Przypadek 2 tworzymy pustą część w dupie, naprawiamy ją, następnie definiujemy ją w głównym korpusie (aktywny warsztat projektowy), następnie otwieramy wykres docelowej instancji i kopiujemy jej treść części, a następnie wklejamy ją z linkiem w tym nowym CATPart. Modyfikacje zostaną wprowadzone na podstawie połączonego wyniku, modyfikacje szkieletu lub części głównej zostaną zaktualizowane na połączonym wyniku.

Jeśli złamałeś wszystkie linki, nie będzie on podążał za zmianami w szkielecie.

Dziękuję, wydaje się, że działa idealnie.

Czy mogę więc usunąć skopiowaną przeze mnie część, bez wpływu na właśnie utworzoną przeze mnie część? Związek jest między tym ostatnim a szkieletem, nieprawdaż?

Tak, jeśli część, którą chcesz usunąć, jest wystąpieniem części i nie jest częścią powtórzenia wzoru.

Jeśli jest to instancja utworzona przez powtórzenie, należy ją zmodyfikować pod szkieletem repeat (pomarańczowa kropka, aby usunąć to wystąpienie.

Udało mi się stworzyć różne parametry (nie próbowałem z Excelem, ale jest już jaśniejszy).

Mam problem z promieniem kuli, gdy go zmienię to nie da się już odbudować kuli, szczególnie na biegunach (dolne partie). Do budowy używam planów, które przechodzą przez różne punkty (które są już zbudowane), ale wydaje się, że nie może ich znaleźć, gdy zmieni się geometria. Zastanawiałem się, czy to częsty problem, czy to ja jestem :p problemem. W każdym razie, to mały problem, ale chciałem jeszcze raz podziękować za cierpliwość i za jakość twoich wyjaśnień.

Podczas wybierania wierzchołków często zdarza się, że Catia przecina się wzdłuż krawędzi lub odwraca wierzchołki, możemy zastąpić wybór wierzchołka, wyodrębniając Extremum (opcja dostępna pod GSD).

Mogę zajrzeć jutro, umieścić twój plik szkieletu jako załącznik.

No cóż, chyba udało mi się skorzystać z funkcji extremum. Nie wiem, czy dobrze go używałem, ale wydaje się, że działa całkiem dobrze. 

Oto to, arcydzieło, w międzyczasie próbowałem innych rzeczy, w tym wiercenia wszystkiego (rurka + powłoka), ale bez rezultatu.

Staram się robić to, co mi kazałeś. 

Jaka jest zaleta pracy nad szkieletem w odniesieniu do szwów?

Tworzę pozycje ściegów na szkielecie i tworzę publikacje, które importuję do złożenia, prawda? 

assemblage_et_squelette.rar