CATIA V5 DMU Kinematic Workbench (Rozwiązywanie warunków powyżej DOF=0~)

Pomóż mi~
W CATIA V5 « stół montażowy » oraz « stół kinematyczny DMU ».
Zrobiłem przegub kulowy z amortyzatorem z modelem vana.
Ale po " manipulacji" w « stole montażowym nie ma problemu.

image

Ale po uruchomieniu symulatora w DMU Kinematic Workbench (oczywiście DOF = 0)
nic się nie ruszało~obróciło się~~!
(Myślę, że źródłem przyczyny jest może nadmiernie ograniczony DOF = 0~!~
Ale nie wiem, gdzie jest problem z nadmierną ostrością ostrości~)

Pomóż mi~~~

Witaj @B_B ,

Nie znam CATIA i jej " warsztatów kinematycznych", ale samo czytanie tego dokumentu jest bardzo odkrywcze.

Model kinematyczny można zdefiniować na dwa sposoby:

• albo poprzez przekształcenie ograniczeń geometrycznych w wiązania,
  • lub przez deklarację/definicję powiązań.

W pierwszym przypadku, jeśli zdefiniowano ograniczenia nadobfitości na potrzeby modelu geometrycznego, są one przekształcane w połączenia, które mogą okazać się niezgodne z oczekiwanym ruchem. Potwierdza to wskazanie DOF = 0.
A nawet jeśli mobilność jest w porządku, nadmierna natura może być trudna do opanowania.
Druga metoda pozwala zdefiniować tylko to, co jest ściśle konieczne w kontekście połączeń, co jest znacznie bezpieczniejsze.

Te same problemy i ich rozwiązania występują w "mechanicznych  " zastosowaniach Solidworks...

Dobry wieczór, @B_B ,

Francuzi z Francji, nie z prowincji La Belle.
image

Mój model SW w wersji z 2019 roku jest w załączonym pliku zip, a także w dokumencie Word, który wyjaśnia pewne punkty. Nie widzę, co mógłbym dodać...

Szczęśliwego Sylwestra i wszystkie moje życzenia na nowy rok.
Van_Kine2_2019.zip (2,5 MB)

Witam

Przepraszam, popełniłem błąd wybierając załączony dokument.
Naprawiłem to w poprzedniej wiadomości, plik zip jest teraz dostępny do pobrania...

O filmie: choć podstawowe zasady modelowania są podobne dla Catia-DMU-Kinematics i SW-Meca3D, praktyczne podejścia do tworzenia bytów mechanicznych są znacząco różne, a wideo stworzone w jednej z tych aplikacji nie będzie zbyt przydatne dla drugiej.
Dodatkowo zachęcam do zapoznania się z pomocą warsztatu filmowego Catii, który wydaje się bardzo kompletny i szczegółowy, oraz towarzyszącymi mu samouczkami.

I z ostrożności nie podaję swojego adresu e-mail na publicznym forum... :frowning_face: