Mam rolę do wykonania w ramach projektu, kadłub zdalnie sterowanego helikoptera, w ogóle nie znając powierzchni i potrzebując tego narzędzia (próbowałem przez 1h30 na próżno lol bez udanego skanowania), aby nadać kształt kadłuba, czy możesz mi pomóc, Wydaje mi się, że użyłem szkicownika, aby mieć podstawowe formy itp.
Na szczęście nie musisz mieć absolutnie tej samej geometrii, ale muszą być one funkcjonalne do montażu.
Na szkicowniku umieściłem żebro o długości 9 cm (najdłuższe żebro), reszta jest określana przez CATIA :D! Oto zdjęcia: http://hpics.li/d3e84f1 http://hpics.li/3a58423
Jeśli to możliwe, pokaż mi procedurę, którą należy wykonać, jak byś postępował/czy jesteś zmotywowany do rozpoczęcia modelingu. Bardzo dziękujemy za pomoc! Każda pomoc jest dobra do podjęcia!!
1 (GSD budujesz zbrojenia, punkty Ctrls i elementy Tgt do modyfikacji powierzchni) w tym module nie polecam korzystania ze szkicownika, ponieważ ograniczasz ctrl swojej powierzchni ze względu na "płaszczyznę" podparcia szkicu).
Jest to żmudne, ale lepiej jest rysować punkty orientacyjne krzywych prowadzących, daje to większą swobodę w ulepszaniu projektu. Uważaj również z użyciem symetrii, jest to praktyczne, ale jeśli nie zdefiniowałeś dobrze krzywej, na połączeniu po obu stronach możesz mieć PB tgt.
2 (FREESTYLE Nie mam tego modułu).
Wysyłam Ci prywatną wiadomość, ponieważ nie mam dostępu do Twoich zdjęć, jeśli możesz wysłać mi je e-mailem.
Jestem zwolennikiem kilku dobrze zbudowanych samouczków, ale gdybyś mógł dać mi podstawy, z ekranami itp. do projektowania tego etui, ponieważ jestem w dość krótkim czasie, byłoby naprawdę fajnie:D
@gt22 acc rzucę okiem, dziękuję
@Fréderic, dziękuję, nie mogę się doczekać =)
@Franck, skontaktowałem się z tobą przez e-mail w sprawie zdjęć, dziękuję
@ Cédric - Cóż, na razie nic, bo naprawdę nic o tym nie wiem, za każdym razem, gdy próbuję skanować, nie daje tego, czego chcę. Dlatego chciałbym, aby dano mi podstawy, aby zrozumieć, jak to działa
Bardzo ważnym szczegółem w obszarze powierzchni, który często oznacza, że operacja nie przechodzi przez nią, jest kierunek prowadnic i krzywych, a także punkt początkowy, jeśli taki istnieje.
Często zdarza się, że z tego powodu nie pasuje.
Jest on materializowany przez małą czerwoną strzałkę zaczynającą się od początku krzywej. Musimy to uporządkować i zrobić testy!
Sposobów na wykonanie powierzchni na CATIA jest całkiem sporo.
Zasada, o której należy pamiętać: podziel go na kilka powierzchni, gdy tylko stanie się skomplikowany, wytnij i zmontuj.
Witam i życzę wszystkiego najlepszego w 2014 roku.
Czy możesz umieścić plik CATPart, abyśmy mogli zobaczyć, gdzie jesteś, oraz zdjęcie lub rysunek części, w której utknąłeś.
Aby zastosować właściwość prostą + "przezroczystość", kliknij element prawym przyciskiem myszy, a następnie (w oknie wybierz "właściwości", a następnie przesuń kursor).
W załączeniu znajduje się rozwiązanie dla obudów śrubowych.
Osobiście tworzę powierzchnie projektowe i przechodzę na PARTDesign tak szybko, jak to możliwe, więc skłaniałbym się do traktowania tych kształtów obrotów w objętości, a następnie dodawania ich przez częściowe ograniczenie na kadłubie lub grubej powierzchni. Aby zdefiniować kierunki styczności w punktach przecięcia splajnu, zamieszczam film instruktażowy, klikam ICI.
Uwaga: dołącz do grupy, CATIAV5 jest to najlepsze miejsce do omówienia zalet kubatury/powierzchni.