Pracuję w oświetleniu publicznym i jestem w trakcie definiowania zakresu biegunów.
Ten przedmiot ma kilka wariantów: różni się wykończeniem i wymiarami.
Może być z rzędami u góry, aby zmieścić coś w środku, bez rzędów i zamykać nakrętką lub dyszą, na którą można bezpośrednio umieścić oprawę oświetleniową.
Będzie on dostępny w kilku wysokościach.
Celem mojego pytania jest ustalenie, czy możliwe jest odniesienie się do wszystkiego na jednym planie w stylu nomenklatury, zaczynając od pomieszczenia skonfigurowanego o różnych wysokościach, aby nie mieć 5 wysokości x 3 wykończenia lub 15 planów do zrobienia.
Dla Twojej informacji, korzystam z Solidworks 2016.
Osobiście nie jestem pewien, czy umieściłbym konfigurację 5x3 w tym samym miejscu. Moim zdaniem potrzebujesz co najmniej 3 strzałów, aby mieć tylko tyle długości, aby sobie z tym poradzić.
Co sądzi Twój zespół? Czy będzie w stanie odnaleźć się w tak wielu różnych konfiguracjach na tym samym MEP?
W przeciwnym razie ostatnia metoda @Manu67 (z pomocą Solidworks) wydaje mi się najłatwiejsza... Z drugiej strony nie rozwiąże to problemu konieczności wykonania rysunku za pomocą "tuby". Zwłaszcza jeśli nie tylko różni się długością, ale ma wiercenie,, kołki itp., lub nie.