Utwórz makro korzystające z funkcji "Element spawany mechanicznie"

Witam
Chcę utworzyć makro, które pozwoli mi użyć funkcji "Element spawany mechanicznie" na szkicu

1. Chodzi o to, aby wybrać szkic
  2. Wybór standardu
  3. Wybieranie typu
  4. Wybór rozmiaru
    Następnie makro wybiera kontury/linie i łuki. (będzie kilka grup opatrunkowych)
    Używam SolidWorks 2023
    Dziękuję za pomoc

Jako podstawę możesz posłużyć się tym przykładem:
https://help.solidworks.com/2023/English/api/sldworksapi/Insert_Structural_Weldments_Using_Custom_Weldment_Profile_Example_VB.htm?verRedirect=1
Z drugiej strony, nie jest to łatwe do osiągnięcia, zwłaszcza wiedzieć, kiedy automatycznie zmienić pasma, będzie to skomplikowane.

4 polubienia

Witaj @Farouk ,

Możliwe jest automatyczne konstruowanie spawanych elementów powiązanych z każdym z elementów szkicu. Uzupełniłem moduł do zamiany splajnów na łuki dodając procedurę, która pozwala na wygenerowanie tych spawanych elementów.

Słabe strony: Zgadzam się z @sbadenis, automatyczny podział podmiotów na grupy to prawdziwy ból głowy. Oferowany przeze mnie moduł na to nie pozwala.
W związku z tym generuje tyle elementów spawanych, ile jest elementów szkicu, wszystkie o tym samym profilu. Stąd duża liczba ciał, które obciążają traktowanie utworu...

Prowadzi to do pytania, jak zarządzać modelem:

• co najmniej poprzez podzielenie go na kilka podstawowych szkiców, z których każdy odpowiada profilowi przekroju;
  • A dlaczego nie podzielić go na kilka części, zgrupowanych razem w całość: lewy lew, prawy lew, centralne słońce, dolny pas...

Dołączona jest wersja 2 modułu wykonywalnego, która ma być testowana bez moderacji.
Pozdrowienia.
AppliBiArc_2.zip (1,9 MB)

3 polubienia

Witam

Bardzo dziękuję za @m_blt bardzo cenną pomoc.
Dziękuję również @sbadenis za sugestię.

Tak, wyobrażałam sobie, że wybór konturów będzie nie lada wyzwaniem.

Przeprowadzę kilka testów i przekażę Ci informacje zwrotne.

Witam ponownie @m_blt
Miałem ten błąd, masz jakiś pomysł na przyczynę?

Witaj @Farouk,

Trudno jest stwierdzić, gdzie leży problem na podstawie tego jednego komunikatu.
Niesamowita jest liczba łuków na odcinek splajnu, która wydaje się wynosić 3, podczas gdy wartość powinna być parzysta. Ani podziałka, ani skojarzone z nią pole wprowadzania nie powinny pozwalać na wyświetlenie wartości nieparzystej...

Albo istnieje okrężna droga, aby się tam dostać, albo podstawowy szkic ma nieprzewidzianą osobliwość. Czy możesz mi go wysłać w celu bardziej dogłębnej analizy?

Witam
Załączam Ci plik, zazwyczaj mam parzyste wartości

Ramadhan Karim (Prezent dla klienta) 3M.SLDPRT (291.6 KB)

Niestety, przyszła wersja...
Posiadam tylko SW 2022, proszę o regenerację modelu w tej wersji.

Witam ponownie @m_blt
Załączam plik SolidWorks 2022,
Miał ten sam kod błędu. Wybrał również liczbę nieparzystą.
P1.SLDPRT (3.0 MB)

Dziękujemy za wsparcie