Środek ciężkości i środek ciężkości

Witam 

Mój mały problem polega na tym, że kiedy wizualizuję środek ciężkości za pomocą narzędzia Property Mass, mam pewną pozycję, a kiedy porównuję ją ze środkiem masy w drzewie, cóż, nie jest to ta sama pozycja.

Czy ktoś ma trochę wyjaśnienia, które mógłby mi dać?

Z góry dziękuję

capture.jpg

Witam

Brak wyjaśnienia a priori.

Zanim ci odpowiem, powtórzyłem test na skomplikowanej części, a następnie na podzbiorze składającym się ze stu części. Następnie wziąłem meta montaż, który zawiera 20 razy podzbiór 100 sztuk.

W każdym razie zawsze mam tę samą pozycję (niezależnie od ułamka dziesiętnego) środka masy pojawiającą się albo z ocenianą funkcją (różowy gismo), albo na stałe w pliku z biało-czarnym celem.

Aby sprawdzić trzy współrzędne XYZ czarnego celu, po prostu kliknij na niego i spójrz na dolny baner solidworks, a zobaczysz, że masz te same współrzędne.

Wyjaśnienie możliwe! chociaż sprytnie holowane i sprawdzone: aby zaktualizować widok i/lub zapisać część lub zespół i być może zostać " przeliczone ", jeśli używasz funkcji evaluate bezpośrednio.

Jeśli chcesz, abyśmy przyjrzeli się: jeśli to się nie powtórzy, wyślij nam montaż z przewidzianą w tym celu funkcją.

Zajmuję się dużą kinematyką i nigdy nie spotkałem się z czymś takim, nawet w przypadku podzbiorów korzystających z funkcji elastycznej.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Miałem podobny problem dawno temu, przyczyną była część mojego zespołu,  której materiał nie był zdefiniowany.  Więc jeśli Twój system jest zespołem, czy sprawdziłeś, czy materiały każdej części są zdefiniowane?

4 polubienia

Zaskakujące, szukałbym lżejszych/rozwiązanych części + ogólne przeliczenie za pomocą CTRL+Q (zwłaszcza jeśli są równania).

Witam

Dziękuję za współpracę, zdefiniowałem wszystkie materiały, z których wykonane są wszystkie moje prace i nic to nie zmieniło.

Więc ponownie przeprowadziłem inne badania i odkryłem, że środek masy bierze pod uwagę ukryte części, podczas gdy właściwość masy nie bierze ich pod uwagę, chyba że zaznaczysz pole... a część miałem ukrytą w podzespole..... To był bardzo prosty problem.

Miłego dnia

2 polubienia