Środek ciężkości (SW)

Witam wszystkich,

Mam pytanie, które wprawia mnie w zakłopotanie

Jeden z moich kolegów z pracy mnie o środek ciężkości dołączonej części

Problem polega na tym, że ten kawałek wydaje się być całkowicie na powierzchni przyjęty takim, jakim jest. I że masowe menu, aby go mieć, nie jest wyświetlane

Przetestowałem makra, które poleciłeś dla innych pytań dotyczących środka ciężkości, ale w tej części to nie działa

Czy masz mi do zaoferowania rozwiązanie, ponieważ to prawda, że prawie nigdy nie otrzymuję części w powierzchni, więc tak naprawdę nie wiem, jak to zrobić w tym przypadku

Z góry dziękuję za odpowiedź

Steve

4180109.sldprt

Z definicji składowe powierzchni nie mają mas, logiczny wydaje się brak możliwości zlokalizowania środka ciężkości.

Ponadto w Twoim przypadku jest to montaż importowany na części, więc staniemy przed problemem: nie wszystkie części są z tego samego materiału.

Zawsze możesz uzyskać wynik, korzystając z diagnostyki importu w solidworks i przekształcając komponent z powrotem w objętość, ale wątpię, aby warto nad tym pracować, ponieważ wynik będzie błędny.

Czy otrzymałeś plik w formacie SOLIDWORKS bezpośrednio lub w formacie eksportu, takim jak na przykład IGES?

Nie będzie możliwe uzyskanie właściwości masy na części powierzchniowej.

Musisz zdobyć wolumin.

Musielibyśmy odzyskać oryginalny plik (iges lub krok), aby zobaczyć, co można zrobić. Obecnie, o ile nie pracujesz na powierzchniach w celu wygenerowania zamkniętej objętości i uzyskania jednej lub więcej objętości... Nie ma szybkich rozwiązań. Próbowałem diagnozy importu i nie poprawia to wyniku...

To, co mówi fthomas, nie jest błędne pod względem materiałów...

Jeśli jednak nadal chcemy dokonać przybliżenia (które pozostanie tylko przybliżeniem), musimy:

1 - Oczyść model i uprość go, tj. usuń np. powierzchnie, które odpowiadają literom i które powodują występowanie

nieciągłości, a które w dodatku niewiele wnoszą.

2- Następnie spróbuj zszyć powierzchnie razem, aby uzyskać objętość.

Ale w każdym razie, biorąc pod uwagę część, pozostanie ona tylko przybliżeniem, ponieważ rzeczywiście w tym przypadku uważa się, że wszędzie jest to ten sam materiał. Widzimy jednak, że są części metalowe i inne wykonane z tworzywa sztucznego.

Być może mógłbyś również poprosić swojego kolegę o wyeksportowanie złożenia, ale nie jako pojedynczego elementu. To by ci bardzo pomogło...  

Znalazłem oryginalny plik, był w formacie krokowym, sprawdź, czy jest załączony

Zamierzam przetestować Wasze odpowiedzi, bo nawet jeśli te przybliżenia już dadzą nam wyobrażenie

Powiem wam jeszcze raz czy to zadziałało :)

4180109.step

Witam

Odzyskałem twój plik i próbowałem coś "zhakować". Przede wszystkim zrobiłem bossa, aby móc łączyć, a co za tym idzie odejmować powierzchnie. Stworzyłem kolejnego bossa, aby odejmować od pierwszego bossa. W ten sposób powstaje pomieszczenie z kilkoma kubaturami. 

Jest to dość skomplikowane do wyjaśnienia, więc załączam to, co zrobiłem (niestety pracuję z Solidworks 2013, mam nadzieję, że będziesz w stanie to przeczytać...).

Ponadto wynik nie jest świetny, ponieważ centralne pomieszczenie jest nadal puste. Musisz wiedzieć, czy normalnie jest pełny, aby nadal poprawiać wynik, który właśnie uzyskałem.

Myślę, że inni na stronie mogą kontynuować moją pracę. Po prostu dałem trop (przynajmniej taką mam nadzieję).

4180109.sldprt
7 polubień

Bardzo dziękuję za pomoc, udało mi się odzyskać plik na solidworks 2013 w domu.

Zwróciłem uwagę na użytą przez Ciebie operację i stwierdziłem, że nie istnieje ona w solidworks 2012

Będę miał jeszcze jeden powód, aby mieć zainstalowaną wersję 2013 w mojej pracy ;)

Jeszcze raz dziękuję :)