'' Niektóre wystąpienia funkcji są rozłączne i nie zostaną utworzone''

Witam

Chcę zamodelować zębnik, którego charakterystyka jest następująca:

Ilość zębów 16                     Moduł 1,5                Szerokość zęba 10 mm

Średnica główki 27 mm              , oryginalna średnica 24 mm         , średnica stopy 20,25 mm

kiedy zastosuję funkcję "Powtórzenie okrężne", otrzymuję następujący komunikat; '' Niektóre wystąpienia funkcji są rozłączne i nie zostaną utworzone'' . Nie wiem, co robić. Dziękuję

Witam

Czy możesz dołączyć sitodruk lub swój pokój, abyśmy mogli go obejrzeć?

1 polubienie

Wyświetlanie na ekranie

ecran1.pdf

Komunikat o błędzie

ecran.pdf

Badania na kopiach ciał

lub kopia przednia

Na początku 

@+

Uwaga, gdy zmienię liczbę kół łańcuchowych na 18, otrzymam całą zębatkę. Koniec z komunikatami o błędach

Witam

Myślę o prostej rzeczy, która polegałaby na tym, że wymiar stożka nie jest w odpowiednim wymiarze, a ponieważ dodatkowo prosisz o fuzję ciał, musi brakować kilku dziesiątych lub setnych, aby kawałki mogły się zetknąć

Rzeczywiście, dokonujesz konkretnego wyboru projektowego, generalnie robimy dysk i dodajemy zęby. To, co robisz, jest bardzo dobre, ale wymaga absolutnej precyzji. Ponadto wykonujesz cykliczne powtarzanie funkcji (która jest objętością skończoną).

Sztuczka zmienia wymiar promienia, który ustawia stożek w stosunku do środka. Zmniejsz 1/10 o 1/10 w kierunku środka i powinno się trzymać (jeśli ośmielę się tak powiedzieć)

Pozdrowienia

1 polubienie

Kopie korpusu lub przodu nie działają

Oto, co podała kopia ciała

ecran2.pdf

gdy kopia jest wykonywana od przodu

ecran3.pdf

Witam

Tylko test: Zdejmij końcówkę, aby uniknąć osobliwości osi

W przeciwnym razie, przy zabawie, łatwiej byłoby spojrzeć na problem

Pozdrowienia

Alan

1 polubienie

https://www.youtube.com/watch?v=xY5t02SvBSo. 

Ten link zainspirował mnie do modelowania omawianej zębatki.

Dziękuję za zainteresowanie mną

Witam

Dołączam do ZOZO,

Tak samo, zacząłbym od cylindra, a następnie od usunięcia materiału i powtórzenia usuwania i to wszystko,... I tak właśnie tworzy się koło zębate w rzeczywistości.

Pozdrowienia.

AR.

Tylko po to, aby zobaczyć, kliknij ten link lub skopiuj/wklej

https://images.app.goo.gl/hb4QjkyhaKkL7kAJ6

a to bezpośrednio na Solidworks

https://youtu.be/PKh3i-g2AGs

1 polubienie

Witam

Na screenie2 potwierdza to to, co myślałem o tym, że twarze nie są połączone, ale to uwaga @acombier (którą witam) jest moim zdaniem najbardziej istotna.

W obu przypadkach pokazuje to, że kształt, który ma zostać zduplikowany, nie ma odpowiednich wymiarów (powiedzmy, że geometria niezgodna). Po prostu zduplikuj dwa elementy, aby zobaczyć PB.

Pozdrowienia

Hello felivat

Twój błąd wynika z kąta ustawionego dla "porcji"; 10°

Teraz 360° / 16 zębów = 22,5° na porcję.

Edytuj kąt o 10° i zastąp jego wartość wartością 22,5° , a okrągłe powtórzenie utworzy pojedynczą bryłę, zamkniętą i wolną od błędów.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Sylk, 

Dziękuję. Twoja propozycja rozwiązała mój problem.

Myślałem, że kąt nacisku jest standardowy i wynosi 20°

Hello@felivat

Gloupss!
Kąt nacisku nie ma z tym nic wspólnego, 22,5° jest względny do kąta skoku między dwoma zębami, podczas gdy kąt nacisku jest względny do kąta utworzonego przez linię nacisku. Należy odczytać kąt nacisku pomiędzy zębami prowadzącymi i oprowadzonymi.

Oto obraz prostych zębów

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Mam nadzieję, że przedstawiona w ten sposób zębatka służy tylko do stworzenia pozoru wizualizacji zębów, ponieważ przy wybranej metodzie rysowania nie ma szans na przypominanie rzeczywistości...

I +1 dla Zozo_mp, nie należy mylić kąta nacisku z kątem.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

@d.roger  YESiiiiiiii to widać gołym   okiem, szczególnie na szczycie zęba  ;-)

Cdlt powiedział: