Chcę zamodelować zębnik, którego charakterystyka jest następująca:
Ilość zębów 16 Moduł 1,5 Szerokość zęba 10 mm
Średnica główki 27 mm , oryginalna średnica 24 mm , średnica stopy 20,25 mm
kiedy zastosuję funkcję "Powtórzenie okrężne", otrzymuję następujący komunikat; '' Niektóre wystąpienia funkcji są rozłączne i nie zostaną utworzone'' . Nie wiem, co robić. Dziękuję
Myślę o prostej rzeczy, która polegałaby na tym, że wymiar stożka nie jest w odpowiednim wymiarze, a ponieważ dodatkowo prosisz o fuzję ciał, musi brakować kilku dziesiątych lub setnych, aby kawałki mogły się zetknąć
Rzeczywiście, dokonujesz konkretnego wyboru projektowego, generalnie robimy dysk i dodajemy zęby. To, co robisz, jest bardzo dobre, ale wymaga absolutnej precyzji. Ponadto wykonujesz cykliczne powtarzanie funkcji (która jest objętością skończoną).
Sztuczka zmienia wymiar promienia, który ustawia stożek w stosunku do środka. Zmniejsz 1/10 o 1/10 w kierunku środka i powinno się trzymać (jeśli ośmielę się tak powiedzieć)
Tak samo, zacząłbym od cylindra, a następnie od usunięcia materiału i powtórzenia usuwania i to wszystko,... I tak właśnie tworzy się koło zębate w rzeczywistości.
Pozdrowienia.
AR.
Tylko po to, aby zobaczyć, kliknij ten link lub skopiuj/wklej
Na screenie2 potwierdza to to, co myślałem o tym, że twarze nie są połączone, ale to uwaga @acombier (którą witam) jest moim zdaniem najbardziej istotna.
W obu przypadkach pokazuje to, że kształt, który ma zostać zduplikowany, nie ma odpowiednich wymiarów (powiedzmy, że geometria niezgodna). Po prostu zduplikuj dwa elementy, aby zobaczyć PB.
Gloupss! Kąt nacisku nie ma z tym nic wspólnego, 22,5° jest względny do kąta skoku między dwoma zębami, podczas gdy kąt nacisku jest względny do kąta utworzonego przez linię nacisku. Należy odczytać kąt nacisku pomiędzy zębami prowadzącymi i oprowadzonymi.
Mam nadzieję, że przedstawiona w ten sposób zębatka służy tylko do stworzenia pozoru wizualizacji zębów, ponieważ przy wybranej metodzie rysowania nie ma szans na przypominanie rzeczywistości...
I +1 dla Zozo_mp, nie należy mylić kąta nacisku z kątem.