Jaka jest różnica między produktem a częścią? (CATIA)

Cze wszystkim

Wciąż w moim pomyśle na zbudowanie szkieletu mam pytanie, które mnie nurtuje i które na pewno sprawi, że wyjdę na idiotę.

Jaka jest różnica między produktem a częścią w catia? 

Produkt i zestaw części?

A dlaczego nie mam tej samej ikony między częścią 1.1 a częścią 1 (patrz załączony obrazek)

To samo dotyczy produktu 1 i produktu 3.1

Dziękuję za odpowiedź, która moim zdaniem będzie dla mnie bardzo przydatna, ponieważ musi być podstawą.

Pozdrowienia

Ju' powiedział:

produit_piece.png

Witam

Z moich starych wspomnień z Catii v5 produktem jest montaż.

Jeśli chodzi o różnicę w ikonach, czy na pewno za każdym razem będziesz w otoczeniu pokoju?

2 polubienia

Witam

Zobacz ostatnią część tego samouczka, która jest dość oczywista:

http://www.the-blueprints.com/tutorials/catia/

1 polubienie

Witam

To, co zrobiłem, polegało na tym, że stworzyłem nowy produkt, a następnie poprosiłem catię o wstawienie różnych "rzeczy" dzięki zakładce wstawiania. Zobaczyłem, że mamy duży wybór wstawek i chciałem poznać różnicę między tymi wieloma opcjami.

W tej chwili nie ma projektu ani innego podejścia. Powiedziałbym, że jest to bardziej proces poznawania podstaw oprogramowania.

Pozdrowienia

2 polubienia

Przyjrzyj się dobrze temu samouczkowi

http://catiadoc.free.fr/pdf/FR-Dassault-Systems_Assembly_Design.pdf

Zawiera podstawy CATIA
@+ ;-))
1 polubienie

Witam 

Różnica między dwiema ikonami (Produkt) polega na reprezentacji arkusza.

W pierwszym przypadku z arkuszem (jest to CATProduct) zapisujemy plik CATPRoduct.

W drugim przypadku, bez arkusza (nie ma tworzenia plików CATProduct), jest to komponent (na przykład grupowanie).

3 polubienia

W CATIA:

Produkt CATProduct jest zespołem lub podzespołem.

Nie zawiera geometrii (jest wskaźnikiem łącza)

Zawiera on wiązania zespołu części, S/E i komponentu.

Może zawierać ustawienia użytkownika.

Może zawierać sceny (przykład rozstrzelony).

Grupowanie "Composent" (przykład)

Zachowuje się jak CATProduct, z tą różnicą, że nie mamy pliku.

Można skopiować komponent z jednego produktu CAT do drugiego (z linkiem asocjatywnym lub bez niego)

CATPart jest plikiem części.

Ale nie tylko to, możesz bardzo łatwo zaprojektować na przykład część wielomateriałową lub na przykład cylinder i mieć ograniczenia tak, jakbyś był w zespole.

(Jest to mniej przyjazne dla użytkownika niż w warsztacie ASSembly, ale gdy nie chcesz zarządzać tyloma plikami części + montażem, jest to skuteczne rozwiązanie).

4 polubienia

Dziękuję Franck za odpowiedź.

Mówisz, że w produkcie możemy mieć ustawienia użytkownika.

Jednak bez względu na to, jak bardzo się staram, aby pojawiły się na drzewie, nie mogę tego zrobić. (I aktywowałem produkt wcześniej za pomocą podwójnych kliknięć)

Zakładka parametrów pojawia się tylko wtedy, gdy aktywowałem część.

Czy wiesz dlaczego? 

(PS: Już sprawdziłem w opcjach i sprawdziłem, aby parametry pojawiały się w drzewie)

Dla zilustrowania mojego punktu widzenia (przedostatni komentarz) załączam zdjęcie.

Po lewej stronie znajduje się to, co chciałbym znaleźć w internecie. Po prawej, co dostaję.

Dziękuję za pomoc.

para.png

Dobry wieczór, spróbuj utworzyć parametr użytkownika

Jest to ikona (fx) zwykle znajdująca się w prawym dolnym rogu środowiska projektowania złożeń

Na przykład parametr length

Parametr container powinien utworzyć to w historii kompilacji.

1 polubienie

Bez względu na to, jak bardzo się staram, nie działa to przy użyciu tej funkcji (fx).

A gdy próbuję zrobić kopiuj i wklej. Po przyklejeniu parametru zawiera on znika bezpośrednio.

Witam, aby sprawdzić, czy wszystkie opcje są wybrane.

2 polubienia

Witam

Aby uzupełnić odpowiedź franck.ceroux na temat ikon, pierwsza ikona "Kawałek 1.1" to "instancja". Jest to liczba, która zwiększa się za każdym razem, gdy wstawiasz tę samą część do produktu lub komponentu. Druga ikona to plik definicji samej części.

Jeśli przełączysz się w tryb wizualizacji, pojawi się tylko pierwsza ikona.

W trybie projektowania, jeśli chcesz edytować swoją część z produktu, musisz dwukrotnie kliknąć drugą ikonę.

2 polubienia

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, Franck.ceroux Nie aktywowałem relacji parametrów w moim produkcie. 

Dzięki za pomoc.

1 polubienie