Łańcuch żebrowy

Sprytne rozwiązanie: rampa jest liniowa, zmierz prześwit, gdy element znajduje się najwyżej na rampie i interpoluj z pozycją 0.

Nie możesz tego zrobić w ten sposób, ponieważ musisz wziąć pod uwagę wiele czynników (oceny, tolerancje, które się różnią), prawda?

Tak, dlatego to drań.

Myślę, że twoja formuła nie jest daleka od dobrej, ale powinieneś wziąć różne punkty odniesienia od 65 i 68, aby uniknąć wartości ujemnej, a następnie dodatniej. Powinno to uprościć obliczenia. Krótko mówiąc, weź punkt odniesienia, który jest równy 0, gdy gra jest równa 0.

1 polubienie

Oto obraz, który może być bardziej wyraźny... i szukany jest jeden z dwóch kursów "??" (wiedząc, że wszystkie inne wartości są już opodatkowane)

Czy rozważałeś użycie " Studium projektu " w Solidworks?
Dzięki temu możesz zmieniać swoje wymiary...
Obliczaj grę dynamicznie (z kontrolowanymi kursami)
Wydrukuj tabelę Excel z uzyskanymi wynikami
i na koniec, aby zdefiniować niezbyt szalone równanie za pomocą wykresu Excela...

Przykład zastosowania badań projektowych (obliczanie odległości czujnika wytwarzanego w opróżnianym zbiorniku)

4 polubienia

Witaj @Winny10 ,

Wzorzec, który bardzo przypomina ten z poprzedniej dyskusji...
Powinniśmy być precyzyjni co do tego, o co chodzi: odległości między płaszczyznami pierwszego schematu, czy gry drugiego?
Poniższy diagram definiuje wyrażenie zbioru J (do sprawdzenia).

Po obliczeniu wartości luzu J wystarczy dodać grubości ad hoc części, aby określić odległości między płaszczyznami.
W przypadku schematu nr 1 (raczej nieprecyzyjnego...) wystarczy dodać wymiar 36. Określenie 40 - 25 wydaje mi się podejrzane.

5 polubień

Nie zdawałem sobie z tego sprawy, dziękuję, w razie potrzeby rzucę na to okiem. Jestem w trakcie analizowania/rozumienia odpowiedzi na moje ... Blt^^

Dziękuję bardzo, odblokował mnie w moim problemie. Dziękuję!!!

1 polubienie