Myślę, że aby łatwo osiągnąć wynik, nie należy próbować zrobić połowy kawałka i zrobić symetrii.
Rzeczywiście, mam wrażenie, że jeśli weźmiemy pod uwagę trzy macki po lewej, żadna z nich nie ma tego samego rozmiaru ani ściśle tego samego kształtu.
Gdy już zrobisz swoją połowę kawałka, druga połowa zostanie po prostu wykonana z symetrią z funkcją o tej samej nazwie.
Dlaczego to proponuję, ponieważ aby uzyskać złożony kształt macki, musisz wykonać wygładzoną podstawę z kilkoma szkicami, które dają profil (jak plastry kiełbasy) to dwie lub trzy linie prowadzące , które połączą różne profile, aby uzyskać harmonijną krzywą.
Na załączonym obrazku zobaczysz przykład jednego ze sposobów, aby to zrobić, ale w Twoim przypadku prawdopodobnie będziesz musiał wykonać splajny 3D, biorąc pod uwagę jeszcze bardziej złożony kształt, jaki reprezentuje macka.
Z niecierpliwością czekam na przykład (choćby częściowy) propozycji @gt22. Zwłaszcza, aby uzyskać spójne promienie wszędzie z modelem, ponieważ jest on promieniowany wszędzie)
Z powierzchniami zawsze robi proste rzeczy, które pozwalają nam robić złożone rzeczy. Forttiche co ;-)
Prawie odchodzę od tematu, aby podziękować @gt22 za jego przykład.
Dziękuję za Twój przykład, który pokazuje zwiększone możliwości, gdy nie jesteś w stanie korzystać z funkcji domeny powierzchniowej. W przykładzie oferowanym przez gt22 otrzymujemy wynik znacznie prostszy niż przy użyciu metody, której użyłem, jest super ;-) (bez pochlebstw)
Na szczęście nie robię skomplikowanych kształtów na co dzień (w rzeczywistości prawie nigdy ;-) ), bo musiałabym bardziej niż poważnie zająć się tymi cechami powierzchni i gdybym się tego nauczyła, wiedziałabym jeszcze więcej niż dzisiaj i moje neurony pov' Ouch !!