Częściowe ukosowanie na krawędzi

Witam

W jaki sposób w solidworks można łatwo wykonać częściowe fazowanie na krawędzi, definiując promienie narzędzia na końcach?

1 polubienie

Witam

Nie znam Solidworks, ponieważ pracuję z programem Inventor.

Ale często muszę wykonywać częściowe fazowania na kawałkach drewna.

W tym celu tworzę plan konstrukcyjny przechodzący przez sfazowaną krawędź, następnie na tym planie rysuję ścieżkę i na początku tej ścieżki rysuję element do wyciągnięcia i który będzie podążał tą ścieżką.

Wykonuję drewniane słupki z fazami krawędziowymi.

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Pozdrowienia

Witam

Możliwe jest podzielenie części, ukosowanie jej, a następnie ponowne połączenie. Prawdą jest, że nie jest to łatwe do zrobienia, ale w niektórych przypadkach jest to praktyczne (patrz załączony plik png).

Miłego dnia

sans_titre.png
6 polubień

Próbowałem z linią podziału, to nie działa...

Tak więc rozwiązanie Matthieu jest dość szybkie, więc to jest :).

chanfrein_essai.sldprt

Jest to rodzaj fazowania, który chciałbym łatwo wykonać.

capture.jpg

Szkic z prostym paskiem jest rysowany na osi odsuniętej

i usunięcie materiału po prawej stronie fazowania, na którym wskazuje się kąt 45°

@+ ;)

Najlepszą rzeczą do zrobienia jest usunięcie zamiecionego materiału.

1 polubienie

Tak, również  wyniesienie materii wymiecionej

ale w tym przypadku przy każdej fazie funkcja wysokości materiału wyciągniętego po ścieżce

W mojej opcji możesz zrobić fazę x po tej samej stronie prostą i szybką

@+

Jeszcze prostsze jest usuwanie materiału za pomocą funkcji slim i ciągu 45°. Z linią i wyjściem, masz pożądany rezultat.

capture.jpg
6 polubień

Podoba mi się metoda Mateusza, ale zaokrąglone końce nadal muszą być zrobione.

Jeśli chodzi o zamiatanie fct, to tak naprawdę nie widzę, jak mogłyby wyglądać szkice.

Do zamiatania mielibyśmy to. Profil i przewodnik

capture.jpg
2 polubienia

Opcja krzywej prowadzącej to myślę, że + ciężki niż

Opcja usuwania materiału za pomocą prostego szkicu pasiastego z zanurzeniem wewnętrznym 45°

Wszystko, co musisz zrobić, to przesunąć oś tego  szkicu (lub tych) pasków i zwymiarować te (lub te) długości

ale to tylko moja opinia

Urlop można dowolnie modyfikować

Możliwość ułożenia wszystkich zaokrągleń z jednej strony na jednej płaszczyźnie

przykład:

http://imageshack.com/scaled/medium/197/ppty.png

@+ ;)

2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, konieczne jest użycie funkcji zamiatania poprzez usunięcie materiału. Zaletą jest to, że kształt sekcji może być prosty, kopulasty lub dowolny. Co więcej, może to być funkcja biblioteczna... cóż, same zalety!

Pozdrowienia

chanfrein.png
4 polubienia

Podoba mi się idea GT22,

szkic rowkowy i wytłaczanie z zanurzeniem 45°.

1 polubienie

Witam

Problem polega na tym, że będziesz miał fazowania z wlotami i wylotami pod kątem 90°.

Natomiast pbois chce wlotu i wylotu swoich faz o promieniu (odpowiadającym promieniowi narzędzia).

A po zamiataniu pierwszego skosu tworzysz okrągłą siatkę (od 4 do 360° do ukosowania 4 krawędzi).

Pozdrowienia

ia001800_vue2.jpg

Witam

Istnieje również taka możliwość

Część 1.SLDPRT