Używam Solidworks i do wykonania części, która musi znaleźć się na eliptycznym dnie zbiornika, muszę wykonać podwójne fazowanie. Nie mogę znaleźć rozwiązania, które spełniałoby stałą fazę. Faza musi być ustawiona pod kątem 22,5° na 29 mm w dowolnym punkcie obrabianego przedmiotu.
Załączam plan, żeby było jaśniej. (Niektóre żebra są błędne, tylko obszar "dolnej skuwki" jest dla mnie problemem.
Czy masz jakieś rozwiązania, próbowałem różnych podejść, ale nic nie pozwala mi uszanować tej wartości we wszystkich punktach.
Dodam jednak, że fazowanie musi być typu wymiar górny tylko w rzucie. To, co jest dookoła, nie ma znaczenia... Fazowania tego typu są często wykonywane za pomocą szlifierki w naszym kraju.
Przede wszystkim o ile się nie mylę, prześwit wynosi +-5°, a wtedy to głównie spawacz z tyłu będzie miał frajdę :)
Rozwiązaniem wydaje mi się również zamiatanie, być może z krzywą prowadzącą na 29mm "od dołu" po wykonaniu przesunięcia powierzchni (jeśli część na to pozwala)
Lub wygładzone usuwanie materiału .
REDAGOWAĆ:
W każdym razie, jeśli to spawacz wykonuje fazowanie, po Twojej stronie (stronie rysunkowej) jest to tylko reprezentacja. (o ile wskazania wzgórza są dobre, wszystko jest w porządku, nie trzeba tracić na to czasu)
Czy twój kubek view zbiornika na Z jest wytłaczany czy cylindryczny? (obrót półelipsy na osi pionowej?) co całkowicie zmieniłoby dolny kształt elementu w szczegółach.
Dla funkcji skanowania blokuję definicję szyjki prowadzącej. Myślę, że udało mi się z funkcją przesunięcia powierzchni na obrzeżach, aby uzyskać linie przejścia tan (22,5) * 29 i tan (22,5) * 61, a następnie dwie powierzchnie liniowe w celu uzyskania fazy. Muszę sprawdzić, czy jest dobrze pod każdym względem, na razie jest ok przy 0° i 90°. Ale jest to bardzo długa technika fazowania. Będę nadal szukał bardziej optymalnego rozwiązania.
Uważaj na swój załącznik, nie stworzyłeś kompozycji do zabrania, więc prawdopodobnie musi w niej brakować kawałka (ów). (Jestem w wersji 2019, więc nie mogę jej otworzyć)
Rozwiązaniem jest rzeczywiście usunięcie materiału przez skanowanie (jeśli szkic ewoluuje wokół krawędzi, stanie się to przez wygładzenie, a to już inny żart).
Najtrudniejszą rzeczą jest prawidłowe ustawienie odpowiednich krzywych prowadzących. Biorąc pod uwagę geometrię, dla mnie potrzebujesz 2: jednego po wewnętrznej i jednego na zewnątrz kopulastego dna.
Należy również sprawić, aby szkic wystawał na kilka mm z części, aby uniknąć błędów zaokrąglenia podczas przeciągania (jeśli jesteś obok siebie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że geometria się zawiesi).
Jeśli nadal występują awarie geometrii, utwórz rozłączną bryłę objętościową, którą później usuniesz z części za pomocą narzędzi do objętości. To rozwiązanie pozwala zlokalizować wszelkie problemy z geometrią, ponieważ będziesz w stanie zwizualizować oba ciała.
Obraz Drzewa Tworzenia SW może pomóc innym ludziom.
Czy w rezultacie zrobiłeś to za pomocą skanowania + 2 krzywych prowadzących?
Uwaga: Osobiście zrobiłbym ewolucyjne promienie między szwem a eliptyczną dolną częścią: ładniejsze i prawdopodobnie mniejsze zagęszczenie naprężeń, jeśli część bazowa jest wykonana w odlewni. Zwiększyłbym też długość stożka łączącego między 2 cylindrami.