Zmienna faza na pysku wilka

Witam

Mam rurę Ø46,4x6,3, którą należy przyspawać do Ø168,3x14,2 pod kątem 90°, ale z fazą wlotową dla spawania zmiennego pod kątem od 45 do 50°.

Jak narysować go w solidworks , aby go wyciąć?

Dziękuję za odpowiedzi.

sans_titre.png

Witam

To mój chleb powszedni!

Myślę, że najprostszą rzeczą jest to, że wyślę Ci przykład.

chanfrein_gueule_de_loup.sldprt
2 polubienia

@ Fryderyk

wiza byłaby miła, nie wszyscy mamy tę samą wersję oprogramowania

Dziękuję

2 polubienia

Nie martw się.

Obraz w załączeniu.

Krok 1 Paszcza wilka

Krok 2: Rzutuj piętę na wbudowaną część rurki za pomocą funkcji rzutowanej krzywej

Krok 3: naszkicuj fazę w 4 głównych punktach

Krok 4: połącz wierzchołki 4 faz za pomocą szkicu 3D

Krok 5 Wykonaj usuwanie wygładzonego materiału za pomocą szkicu 3D, rzutowanej krzywej i krawędzi rury oraz jednego z 4 szkiców fazowania.

sans_titre.png
8 polubień

Tak, rzeczywiście, to właściwy przewodnik 

i o ile mi wiadomo, jedynym

Brawo @+ ;-)

Jesteś zbyt silny!

Dziękuję bardzo

A jeśli jest ktoś, kto ma inny szybszy pomysł, jestem zainteresowany!!

1 polubienie

Witam

@frederic, twój przykład jest bardzo dobry. Zanim to uprościsz, mam pytanie, to, co robisz, jest idealne bardzo dobrej jakości, ale jest to fazowanie do, czy musisz być tak czysty ?jeśli odpowiedź brzmi nie, możesz zrobić funkcję fazowania, dostosowując odległość, Odległość, a nie odległość i kąt,  wychodzi coś dobrego, szybkiego, ale mniej pięknego niż ty, musisz zobaczyć jakość, której potrzebujesz.

Niech moc będzie z wami.

chanfrein_.sldprt

Tak, jest to fazowanie spoiny.

Ale przede wszystkim muszę starannie zwymiarować fazę 

Wewnętrznie fazowania są na ogół zróżnicowane w zakresie od 30° do 60°.

A dzięki technice Master OBI WAN kąt się nie zmienia.

Powinna istnieć możliwość zmiany fazowania w taki sam sposób, jak w przypadku funkcji zaokrąglenia zmiennego.

Pytanie nowicjusza:

Dlaczego ta zmiana kąta jest tak fundamentalna? Ponieważ, jak mówi OBIWAN, to tylko do spawania.

Jak to się robi na rurze?

W zależności od średnicy 2 rur, zmiana kąta fazowania pozwala na uzyskanie "fazowania" między 2 rurami, które może być stałe (jeśli kąt jest zbyt wąski, nie możemy spawać na dole, jeśli jest zbyt otwarty, jest dużo do wypełnienia spoiny).

A w warsztacie potrzebujesz jego... do kamienia młyńskiego! Ale plan musi być dobry!

2 polubienia

Zawsze wierzyłem

Lepiej zostawić jeden dzień =  na grubości

Potrzebujesz luzu między spawami!

Osobiście włożyłem 2-3 mm luzu lutowniczego między rurki

1 polubienie

Prześwit i kształt fazowania zależą od procesu (MIG, TIG itp.) oraz od tego, czy jest to spawanie automatyczne (spawanie orbitalne, robot,...) lub ręcznie.