Witam
Chcę użyć funkcji fazowania, aby " rozbić " tylko rogi pryzmatu, ale nie mogę zaznaczyć wszystkich rogów w tym samym czasie. Musisz wybrać róg, sprawdzić poprawność funkcji, przypomnieć sobie funkcję, wybrać narożnik itp.
Czy jest inny sposób, czy to ja nadużywam tej funkcji?
Dziękuję
Fred
Witaj @fred ,
Tak z ciekawości spróbowałam na własną rękę...
- Wywołanie funkcji, próba wielokrotnego wyboru z naciśniętym CTRL, → nie działa
- wybierz wiele wierzchołków z wciśniętym CTRL i wywołaj funkcję:
Bez komentarza...
Całkowicie się zgadzam!
Możemy to zrobić z niekolejnymi krawędziami, ale nie z wierzchołkami, obliczenia muszą być nieco bardziej skomplikowane.
Jeśli robisz to często, może zagłębij się w stronę makro...
To dlatego, że byłoby to zbyt szybkie i zbyt łatwe!
Witam
Praktyczny i ekonomiczny sposób fazowania wierzchołków stosunkowo prostych objętości:
chanfrein_sommets. SLDPRT (155.7 KB) (SW2020)
Rysujemy szkic głównej objętości (tutaj sześcian 50x50), a następnie rysujemy pod kątem 45° szkic wtórny, który zostanie użyty do fazowania:
Nakładamy wyciągnięcie z szkicem wtórnym w " wybranych konturach":
Fazowanie jest stosowane do interesujących nas ścian lub krawędzi (tutaj górna i dolna ściana):
Na koniec stosujemy usuwanie materiału, z głównym szkicem jako konturem, zaznaczając " Przełącz stronę, aby usunąć materiał ":
A oto 8 fazowanych wierzchołków z pojedynczą funkcją fazowania:
Ta sama zasada dotyczy innych objętości, takich jak trójkątny pryzmat:
Moim zdaniem prościej (bardziej przystępnie dla następnego użytkownika w przypadku modyfikacji) można sobie z tym poradzić za pomocą powtórzeń i/lub symetrii:
Nawiasem mówiąc, z małym błędem... W przypadku pryzmatu symetria symetrii jest niepełna:
Witam @Silver_Surfer
Myślałem o symetrii, ale...
Myślę, że te 2 są równe pod względem dostępności; W mojej metodzie szkice są ograniczone, niezależnie od tego, czy zmieniasz wymiar, czy fazowanie, wszystko następuje samo. Chyba, że myślisz o innych modyfikacjach?
Oprócz utrzymania porządku w drzewie, zaletą mojej metody jest to, że możesz łatwo wybrać, czy wierzchołek powinien być sfazowany, czy nie. Przydatne dla " zmiennych " i niesymetrycznych fazowań:
Powiedziałbym, że w zależności od przypadku, powtórzenie/symetria może być wystarczające, ale usuwanie materiału jest bardziej elastyczne.
Nawet jeśli żadna z tych 2 nie jest warta prawdziwej fazowania wielowierzchołkowego...