Automatyczna zmiana znacznika części w złożeniu (solidworks)

Cześć wszystkim

Mam zespół składający się z wielu niezależnych plików części.

Każdy z tych elementów ma swoje własne pochodzenie.

Chciałbym poznać sztuczkę, format eksportu lub inny, aby każda z części miała ten sam początek, co montaż ogólny.

Obecnie dla każdej z części tworzymy 3 płaszczyzny, które pokrywają się z 3 płaszczyznami złożenia. Dzięki temu możemy mieć wymianę z dostawcą, który dostarcza nam elementy 3d, które musimy jedynie wymienić.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Dziękuję bardzo, nie mogę się doczekać lektury.

Dobry wieczór

Nie rozumiem, jak to byłoby możliwe, ponieważ położenie przestrzenne każdego pomieszczenia jest specyficzne.

Powinieneś być w stanie podać odniesienie, ponieważ prawdopodobnie nie wszystkie elementy można wyrównać na przykład z widokiem z przodu ASM.

Jeśli wszystkie elementy są równoległe, musi to być możliwe.

Ale kiedy widzę - dla mnie - suk, który to jest, aby zrobić line-upy w dużym ASM, jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie , jestem gotów dołożyć się do butelki szampana, którą chętnie mu zaoferujesz  ;-)

Jedynym rozwiązaniem, jakie widzę przy pierwszym czytaniu, byłoby nie przerzucanie problemu na twojego dostawcę (zwłaszcza jeśli są to kawałki na półkach, zaproponują ci wycieczkę do Panteonu),  zrobienie wielu planów w twoim ASM, aby twój dostawca korzystał z własnego odniesienia, a pierwsze ograniczenie dotyczy specjalnego planu utworzonego w twoim ASM, drugie ograniczenie do innego elementu (, krawędzie, linia konstrukcyjna itp.).

Jeśli to Ty projektujesz części, które będą produkowane przez podwykonawców – to co innego – ale nie mam wrażenia, że jesteśmy w takiej sytuacji?

W każdym razie twoje pytanie jest bardzo interesujące ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Sami projektujemy projekty, a następnie dostawca odsyła nam gotowe produkty, które weryfikujemy w miarę postępów. Tak więc każdego dnia przestawiamy wiele elementów.

Posiadanie tego samego systemu referencyjnego dla wszystkich części na początku badań i przed wysłaniem ich do dostawcy pozwoliłoby nam zaoszczędzić znaczną ilość czasu, a także zmniejszyć ryzyko błędów pozycjonowania.

Ktoś?

a jeśli przypadkiem pracujesz z przedstawieniem schematycznym

szkielet zespołu, ponieważ punkty wstawienia są definiowane samodzielnie

Wydaje mi się, że jest to możliwe

Zobacz ten samouczek jako przykład

https://www.youtube.com/watch?v=Owgbt10Cx1g

Pomoc online

http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/c_Assembly_Layout_Sketch.htm

Zobacz także różne metody projektowania

https://www.youtube.com/watch?v=OO6pes0O3Wk

@+ ;-)

Witam

Nie widzę wiele jako rozwiązania. W zespole wybierz część, utwórz podzespół, a następnie zapisz go jako część. 

Z drugiej strony, kiedy otworzysz wspomnianą część, będzie ona w objętości, wystarczy rozpoznać funkcję i pojawi się nowa część z początkiem zespołu.

To głównie majsterkowanie...

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Lub wykonując cały projekt w zespole, tak aby po utworzeniu części wszystkie miały ten sam początek układu współrzędnych (początek zespołu), ale ich pozycje nie znajdowały się nawet w przestrzeni.

1 polubienie

Jeśli wyizolujesz część na poziomie zespołu i wykonasz zapisz jako/część

Czyż nie bierze on początku zespołu jako początku części?

1 polubienie