Automatyczna zmiana wymiarów

Cze wszystkim

Mam małe pytanie odnośnie automatycznego zarządzania otworami (wymiarami). Wykonuję dużo druku 3D i tolerancje nie są takie same (na przykład otwór na) w porównaniu z wyborem drukarki. Chciałem więc wiedzieć, czy istnieje automatyczny sposób na zarządzanie tymi kursami. W przypadku jednego elementu zrobienie tego ręcznie jest w porządku, ale montaż około dziesięciu elementów jest nieco mniej :)

Przykład dla tego pomieszczenia, w którym chcę zmienić głębokość, średnicę otworu...

Dziękuję

dzięki różnym konfiguracjom i równaniom, które powinieneś sobie poradzić

konfiguracja z własnymi wartościami i tolerancjami

i konfiguracja X przez drukarki 3D

po określeniu współczynnika kurczliwości wyrobów i maszyn

Zobacz ten link w innych 

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/t_changing_dimensions_by_configuration.htm

@+

3 polubienia
Dobry wieczór, nie będzie możliwa automatyczna zmiana wymiarów kilku istniejących części za pomocą podstawowych funkcji oferowanych przez SolidWorks. Musisz albo zmodyfikować każdą część ręcznie, albo utworzyć makro w VBA.
1 polubienie

Cześć Neroz,

Myślę o PilotAssembly, jeśli masz myCADtools, jest to arkusz Excela, który automatycznie odczytuje wszystkie wymiary i funkcje twojego zespołu, możesz zmodyfikować swój cotex w pliku excel i zastosować masowe zmiany do części swojego zespołu.

Klasa A+

Mick

pilotassembly.png
2 polubienia

@gt22, dziękuję, przyjrzę się temu bliżej, myślałem w szczególności o robieniu konfiguracji, ale jest to dość długie do zrobienia i ryzyko błędu jest duże

@.PL co może zrobić makro w VBA? Bo ja w ogóle nie jestem specjalistą od makro

@mcordero, nie mam myCADtools, ale Wasze rozwiązanie wyglądało interesująco

1 polubienie