Mam małe pytanie odnośnie automatycznego zarządzania otworami (wymiarami). Wykonuję dużo druku 3D i tolerancje nie są takie same (na przykład otwór na) w porównaniu z wyborem drukarki. Chciałem więc wiedzieć, czy istnieje automatyczny sposób na zarządzanie tymi kursami. W przypadku jednego elementu zrobienie tego ręcznie jest w porządku, ale montaż około dziesięciu elementów jest nieco mniej :)
Przykład dla tego pomieszczenia, w którym chcę zmienić głębokość, średnicę otworu...
Dobry wieczór, nie będzie możliwa automatyczna zmiana wymiarów kilku istniejących części za pomocą podstawowych funkcji oferowanych przez SolidWorks. Musisz albo zmodyfikować każdą część ręcznie, albo utworzyć makro w VBA.
Myślę o PilotAssembly, jeśli masz myCADtools, jest to arkusz Excela, który automatycznie odczytuje wszystkie wymiary i funkcje twojego zespołu, możesz zmodyfikować swój cotex w pliku excel i zastosować masowe zmiany do części swojego zespołu.
@gt22, dziękuję, przyjrzę się temu bliżej, myślałem w szczególności o robieniu konfiguracji, ale jest to dość długie do zrobienia i ryzyko błędu jest duże
@.PL co może zrobić makro w VBA? Bo ja w ogóle nie jestem specjalistą od makro
@mcordero, nie mam myCADtools, ale Wasze rozwiązanie wyglądało interesująco