Witam, chcę zmienić kolor jednego lub więcej ujęć w zespole lub części, ale już nie wiem, jak to zrobić. Czy masz rozwiązanie?
capture.png
Witam, chcę zmienić kolor jednego lub więcej ujęć w zespole lub części, ale już nie wiem, jak to zrobić. Czy masz rozwiązanie?
Witaj @Edouard.B,
Zmiana atrybutów koloru i przezroczystości jest możliwa dla wszystkich płaszczyzn dokumentu, części lub złożenia: [Narzędzia], [Opcje], zakładka [Właściwości dokumentu], sekcja [Widok płaszczyzny].
Nie znam procedury, która pozwalałaby sobie z tym radzić na poziomie każdego planu.
Pozdrowienia.
Witam @m.blt , w mojej pierwszej wiadomości jest zdjęcie, które przedstawia kilka planów w różnych kolorach. Zrobiłem to podczas mojego treningu SWOOD, trener pokazał nam sztuczkę polegającą na zmianie koloru każdego ujęcia niezależnie, ale w ogóle nie pamiętam manipulacji, ale wiem, że jest to możliwe...
Witam
Szczerze mówiąc, nigdy nie używałem słowa "swood", ale musi to być specyficzne dla modelu pliku "swoodbox" (ścieżka do zbadania).
Witam
Nie, jest to dobrze zrobione na standardowym pliku części/złożenia SolidWorks od samego początku, nawet przed zapisaniem go jako szablonu dla Swood.
Witam @Edouard.B ,
Rzeczywiście, jest to ze standardowego pliku w sekcji "drewno", odniosłem się do tych fragmentów,
Witaj @Edouard.B,
Mam wątpliwości...
W interfejsach API SolidWorks we właściwościach płaszczyzny nie ma danych związanych z kolorem. Jedyne odniesienie do tych właściwości istnieje na poziomie dokumentu, części lub zespołu ("strona przednia", strona "tylna", przecięcie i przezroczystość).
Kolejna kwestia: drugi obraz zaproponowany przez @Lynk przedstawia 5 planów zbudowanych i jeden plan w budowie.
Samoloty widoczne po stronie "Frontalnej" są zielone, te widoczne po stronie "Tylnej" są czerwone.
Czy kolor nie jest po prostu związany z orientacją normalnej do płaszczyzny, skierowaną albo w stronę użytkownika, albo odwrotnie?
Pytanie tylko, że na początkowym zdjęciu @Edouard.B. teksty i kontury samolotów "widzianych z przodu" są niebieskie. Czy jest to spowodowane starszą wersją oprogramowania, czy też istnieje jakaś sztuczka pozwalająca zarządzać kolorem ujęć? Pytanie pozostaje bez odpowiedzi.
Cze wszystkim
Używam SwoodCam i SwoodNesting od kilku lat. Dzięki tym dwóm interfejsom API zintegrowanym z oprogramowaniem, Eficad (programista/dystrybutor) dodaje funkcje graficzne w oprogramowaniu, które są widoczne tylko wtedy, gdy interfejs API jest aktywny.
Na przykład w przypadku zagnieżdżania części zagnieżdżone w płycie są reprezentowane w zespole SW, a płyta (lub półfabrykat) używana do obróbki jest reprezentowana przez bladożółty "blok" (kolor niemożliwy do zmiany, ponieważ jest twardy w sterowniku PLC). Nie zdziwię się więc, jeśli zobaczę kolory planu w szablonach dostarczonych przez Swood, aby łatwo stworzyć SwoodBox (orientacja w przestrzeni i orientacja subwoofera).
Na PC, zrzut ekranu przedstawiający zagnieżdżanie z elementami CP w płycie o wymiarach 1,53x3,1m.