Zmiana i powtórzenie imienia

Witam

Muszę regularnie zmieniać nazwy pokoi. Nie ma problemów z obsługą. Z drugiej strony zauważyłem, że oprogramowanie nie zmieniało nazw plików tworzonych przez symetrię i jakiekolwiek powtórzenia. Kończę na nomenklaturach ze starymi nazwami. 

Czego próbowałem:

Otwórz funkcję repeat i zweryfikuj ją ponownie --> niepotrzebne

Usuń funkcję powtarzania i utwórz ją ponownie --> działa, ale to strata czasu.

Czy masz lepsze? Opcja walidacji?

Juliański

Czy używasz opcji "spakuj i idź" dla swoich kopii?

Ponieważ logicznie rzecz biorąc, za pomocą tego narzędzia możesz zmienić nazwy wszystkich plików (a więc także części symetrycznych).

Nie jestem jednak w 100% pewien, czy symetryczna część o zmienionej nazwie odnosi się do Twojej nowej części/zespołu (i to jest uciążliwe)

Mój problem polega na tym, że nie zmienia nazw konfiguracji...

1 polubienie

Witam

To nie jest ustawienie typu "spakuj i idź".

Pracuję nad zespołem i muszę zmienić nazwę.

Juliański

Możesz więc zrobić pakiet i iść z częścią/zespołem, którego nazwę należy zmienić. Następnie w swoim zespole wymieniasz starą część na nową -> SW zaktualizuje powtórzenia / symetrie, które są w twoim zespole

Jeśli jesteś odważny, możesz nawet utworzyć wszystkie swoje kopie w jednym pakiecie i przejść do głównego zespołu (zmieniasz nazwy różnych części/zespołów na różne nazwy).

Uwaga: możesz zrobić pakiet i idź z zestawu bez kopiowania wspomnianego zespołu: są pola wyboru dla wszystkich plików, dzięki czemu możesz bardzo precyzyjnie skopiować/zmienić nazwę tego, co chcesz

Możesz nawet użyć opcji "Zmień nazwę", która pozwala zachować powiązania z zespołem.

Dziękuję za propozycje, niestety to nie jest to, czego szukam. Pakuj się i idź, gdy masz trzy sztuki biegnące po tym, jak jest w porządku. Mam projekt składający się z ponad 100 sztuk. Robienie paczki i idź za każdym razem, gdy zmieniam nazwę, jest zbyt drogie.

Z drugiej strony, odkryłem tylko jedną rzecz. 

Na najnowszej wersji oprogramowania w innym pudełku właśnie zrobiłem test i zmiana nazwy części używanej w symetrii i inne powtórzenia prowadzą do modyfikacji nazwy w symetriach po pytaniu z oprogramowania.

Nie działa w mojej pracy, która jest na sp 1 2020.

Zastanawiam się więc, czy jest to proste pytanie o wersję z łatką w ciągu roku, czy o dostosowanie oprogramowania?

Dziękuję

Kolejne odkrycie, które mówi, że część mówi o planie... i oczywiście, jeśli zmienię nazwę kawałków, rysunki są w kapuście... Znalazłem rozwiązanie, które nie było zbyt skomplikowane. Po zmianie nazwy zapisuję część, następnie otwieram rysunek odpowiadający starej nazwie i zapisuję jako pod nową nazwą. Link jest tam znowu. Jeśli masz szybszy jestem zainteresowany.

1 polubienie

W twojej wersji musi być jakiś błąd, ponieważ nigdy nie zauważyłem takiego zachowania.

Dla połączenia z rysunkiem: Aby wykonać przed zmianą nazwy części, otwórz zespół główny, zmień nazwę pliku drw za pomocą okien, otwórz go, zmień nazwę części (przez Zapisz jako), zapisz drw i asm.

Nie testowałem jeszcze "integracji" Solidworks Explorer z systemem Windows. Ale dzięki Soidworks Explorer możesz zmienić nazwę części i sprawić, by linki podążały za nią (i może to być szybsze niż poprzednia metoda, jeśli w katalogu roboczym nie ma zbyt wielu plików). Logicznie rzecz biorąc, z nową wersją powinno być blisko.