Witam
Jak zmienić specyfikację rur dla pełnej lub częściowej trasy?
Witam
Jak zmienić specyfikację rur dla pełnej lub częściowej trasy?
Witam;
Prawdopodobnie znajdziesz to, czego szukasz, w " Javelin ", mają tam mnóstwo tutoriali:
lub pod adresem " Goengineer ":
Cześć @Rem51
Korzystałem z tego modułu przez kilka lat, jeśli mogę pomóc, musisz opowiedzieć więcej o swoich potrzebach.
Dziękuję
Witam
@FRED78 dziękuję za pomoc.
Chciałbym móc odrysować rurę lub jej część ze stali i inną ze stali nierdzewnej, na przykład, albo móc przeprowadzić zmianę rury PN.
Ale chyba mam błędy w mojej bazie danych.
Bo oto niektóre z problemów:
Potem na niektórych łokciach, które nie da się stworzyć prawdziwego, zrobił mi tubę z sąsiednich elementów.
![]()
Cześć @Rems51
Zazwyczaj w bibliotece SolidWorks masz to tak samo jak narzędzia do blachy, które tworzysz lub istnieją.
W przypadku rurociągów i trasowania istnieją wcześniej zdefiniowane części. Oprócz łokci, t-ków czy weldo itd...
Właściwości i parametry są zamieszczone w częściowej rodzinie w pomieszczeniu. @Maclane zasugerował, żebyś przeczytał linki do routingu SolidWorks, co również zachęcam.
Jak wyjaśniłem, biblioteka (patrz poniżej)
Folder rur
W pomieszczeniu znajduje się rodzina części, która oprócz wymiarów rury informuje o niestandardowych właściwościach konfiguracji

Właściwości możesz zobaczyć w nagłówku kolumn
Jak można sobie wyobrazić, w żółtym dla właściwości osobistych (wartości, którą otrzymujesz w nazewnictwie), niebieskim – wymiary 3D
Widać, że jest w calu. Nie sądzę, żeby wymiana tych urządzeń była trudna. Ale uważaj, musisz być kwadratowy
, akcesoria można połączyć przez wymiary, które wprowadzasz, nic nie do pokonania
Chyba to twoja firma to zorganizowała, na pewno masz jakieś referencje na ten temat? Trzeba być ostrożnym – jeśli nie szanujesz metody modyfikacji części, może to być kapryśne, to SolidWorks
.
Kiedy mam trochę czasu w ciągu dnia, staram się przyjrzeć się bardziej szczegółowo
Jak dotąd się z tobą zgadzam i podążam za tobą.
Po mojej stronie to ode mnie zależy, by wszystko ustawić, konfigurować, wypracować bibliotekę, bazę danych, trasowanie... Więc nie zawsze łatwo.
Na przykład na tej samej rurze mam tylko jedno prawdziwe łokieć, a powinienem mieć dwa (drugie łokieć jest zgięte), dlaczego??? zagadka.
Radziłbym zrobić kurs szkoleniowy, bo nie jest skomplikowany, ale jest żmudny, a gdy coś zepsujesz, bardzo trudno znaleźć igłę w bagażniku.
Musisz tworzyć własne biblioteki, które będą zgodne z twoimi standardami w trybie rodzinnym w pokoju.
Wklej tabele standardów w rodzinie swojego pokoju, aby wskazać na istniejące odniesienia, których nie musisz wypełniać ani poprawiać. My robiliśmy to tak (no nie ja), ale udało mi się zobaczyć metodę, którą uznałem za praktyczną.
Zestaw narzędzi może również pomóc w implementacji bibliotek rurociągów lub innych urządzeń elektronicznych, co pomaga zrozumieć niezbędne właściwości