Zmiana jednostki masy

Cześć wszystkim

Mam do czynienia z dużymi plikami części zbiorczo z dodatkami właściwości. Widziałem, że z właściwościami partii zostało to zrobione dobrze, ale nie mogę znaleźć sposobu na zbiorczą zmianę jednostek. Czy jest to możliwe za pośrednictwem właściwości usługi Batch? Jeśli nie, jakiego narzędzia powinienem użyć?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Witam
Nie do końca rozumiem Twój opis potrzeby " dużych masowych plików dokumentów"??? oraz " jak masowo zmieniać jednostki ".
Czy mógłbyś to rozwinąć.

Dzięki CopyOption (MycadTools) powinno być możliwe skopiowanie standardu z jednego dokumentu szablonu do innych dokumentów.
Pomoc CopyOptions:

W przeciwnym razie wydaje mi się, że możesz również zmienić skórkę, a tym samym jednostki za pomocą integracji:

2 polubienia

@Le_Bidule : Dla wyjaśnienia :slight_smile: mam foldery według kategorii/typów części. Chciałbym przetworzyć te pliki tak, aby miało to wpływ na wszystkie pomieszczenia w środku (przetwarzanie masowe)
A pożądanym traktowaniem byłaby zmiana jednostek we właściwości dokumentu.

@sbadenis : Dziękuję za odpowiedź :+1:. Już testowałem CopyOptions. Integracji, której jeszcze nie znałem. Wygląda na ogromny i potężny.

Przetestowałem CopyOptions, który działa, ale nie w 100%.
Pozwól, że wyjaśnię...
Poniżej przedstawiono opcje jednostek dla pliku szablonu, który chcę skopiować do innych plików :

Poniżej przedstawiono opcje jednostek dla pliku, który ma zostać przetworzony :

Ale oto, co otrzymuję po przetworzeniu mojego pliku za pomocą CopyOptions :

Tak więc " Jednostki bazowe ", " Długość podwójnego wymiaru " pozostaje w " cm " zamiast " mm ", a w " Właściwościach masy/przekroju   " " długość " pozostaje w " mm " zamiast " cm "

Przyjrzałem się INTEGRACJI i zmianie standardu projektowania w taki sposób, że dotyczy to tylko rysunków. Wymaga to pliku *.sldstd.
W jaki sposób można wygenerować ten plik i czy ma on zastosowanie do plików PART i/lub ASSEMBLY?

1 polubienie

Aby wygenerować plik sldstd, tutaj z części, na przykład:

Następnie dla reguły integracji,
W warunkach, solidworks i systematyka
W Zasadach, Dokumentach, a następnie zmień standard skórki

Dla copyOption jest to dziwne, może @fmarchand nam powie, czy jest to normalne zachowanie, czy też wszystkie opcje powinny zostać skopiowane, ale jest mały błąd.

Do przetestowania, ale jestem pewny siebie!

2 polubienia

Właśnie zrobiłem próbę z copyoptions i działa dobrze.
Jednostki podstawowe i masa/przekrój również.
Pracuję na oprogramowaniu SW 2022 SP5 i mycadtools 2022 SP2

1 polubienie

@Le_Bidule : Próbowaliśmy jeszcze kilka razy, na różnych pozycjach i zawsze ten sam problem. Jesteśmy w tych samych wersjach co Ty... Dziwny.

@sbadenis : Przeszliśmy na INTEGRACJĘ, która pozwala nam na realizację większej liczby funkcji. Nie przeszliśmy przez standard ubierania się Load a, ponieważ nie działał.
Oto, co zrobiliśmy:

Zasadniczo w kroku 1 przełączamy jednostki w tryb NIESTANDARDOWY
W kroku 2 modyfikujemy jednostki pole po polu
i krok 3 dodaliśmy 2 właściwości niestandardowe

Poniżej znajduje się link, który pozwolił nam zrozumieć aktualizację jednostek z kodami odpowiadającymi możliwym wyborom:

A także dokument, który zainspirował nas do powstania naszych funkcji INTEGRACJI:

4 polubienia

Witam

Zrobiłem małe makro, aby zmienić jednostki pliku (poprzez nagrywanie makr).
Powinieneś być w stanie stworzyć własne makro i uruchomić je wsadowo za pomocą narzędzia visiativ.

Tak, dzięki integracji możliwe jest uruchomienie makra w różnych trybach.
Ale jeśli działa ze zmianą opcji, czego więcej możesz chcieć.
Makro nie będzie szybsze niż integracja, ponieważ również korzysta z interfejsów API, podobnie jak makra (zmienia się tylko język, Vba dla makr i inne dla integracji)
I tak, integracja jest bardzo potężna, można z nią zrobić wiele rzeczy, a kiedy nie mogę zrobić tego, co chcę, tworzę małe makro, które uruchamiam z integracją do przetwarzania wsadowego.

2 polubienia

Cze wszystkim

Nie otrzymaliśmy żadnej informacji zwrotnej na temat problemu z CopyOptions i opcją " Długość podwójnego cudzysłowu". 
Dodatkowo zrobiłem test na swojej stronie i nie udało mi się odtworzyć problemu...

Czy masz przykładowy plik, który możesz nam dostarczyć?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @froussel : Mam też makro, które to robi.
Zamierzam również przetestować za pośrednictwem usługi Batch lub integracji.
Uruchomienie kilku makr z rzędu może być interesujące :+1:

Witaj @fmarchand ,
Poniżej znajdują się ustawienia mojego CopyOptions, a także 2 pliki, szablon i plik do przetworzenia.

00-COPY SZABLON OPCJI. SLDASM (28.2 KB)
00-TESTOWE JEDNOSTKI ZMIANY. SLDASM (32.0 KB)

Witam @sbadenis
Dzięki integracji udało nam się zmienić jednostki i dodać właściwości.
Nie możemy jednak uzyskać wszystkich konfiguracji do przebudowy, tak abyśmy mieli na przykład zaktualizowane wszystkie wartości masy dla wszystkich konfiguracji.
Oto, co otrzymujemy po przetworzeniu integracji:

A oto co chcielibyśmy mieć bez konieczności przechodzenia przez solidworks, uruchamiając " przebuduj wszystkie konfiguracje ":

W Integration znajduje się operacja " Odbuduj każdą konfigurację ", ale najwyraźniej nie działa ona w przypadku naszego problemu
image

Czy jest jakiś konkretny sposób, aby to zrobić?

Na razie nigdy nie testowałem tej części przebudowy konfiguracji za pomocą integracji.
Możesz przetestować to makro, uruchamiając je z poziomu integracji. Chyba że znajdziesz inne rozwiązanie lub dlaczego to nie działa w integracji.
Włącz wszystkie pliki configs.swp (33,5 KB)

1 polubienie

Witaj @MLG ,

Z której wersji korzystasz?

Testowałem z twoimi plikami i nie odtwarzam problemu, opcje są dobrze skopiowane.

Pozdrowienia

Witam;

W integracji (i w wielu narzędziach Visiativ) konfiguracjami zarządza się w opcjach narzędzia: (zobacz fragment pomocy poniżej)

W zależności od wybranych opcji nic nie może się wydarzyć.

Pozdrowienia.

Witaj @fmarchand ,

jesteśmy na MycadTools 2022, a także na Soliworks i PDM.

Witam

W takim przypadku pozwolę Ci zaktualizować narzędzia myCADtools, ponieważ problem nie występuje w tej wersji.

Pozdrowienia