Moje dokumenty SolidWorks mogą być powiązane z różnymi kategoriami w zależności od tego, gdzie są zdeponowane w przechowalni PDM i dlatego reagują na różne procesy robocze. Przykład: Biblioteka, Produkty, Modele itp.
Wiem, że od wersji PDM z 2017 roku możliwa jest bardzo łatwa zmiana kategorii dokumentu za pomocą prostego kliknięcia prawym przyciskiem myszy.
Ale jak to zrobić we wcześniejszej wersji PDM (2016)? Nie mogę znaleźć prostego rozwiązania.
Nie chciałbym wyjmować dokumentów z repozytorium i ponownie importować ich we właściwe miejsce, aby przywrócić je do właściwej kategorii , ponieważ boję się zerwania wszystkich odniesień zewnętrznych z zestawami nadrzędnymi.
Czy ktoś miał już okazję dokonać takiej manipulacji?
Mamy rok 2016 i wiem, że dla nas musisz być zalogowany jako administrator, że plik jest zarchiwizowany (edit: nie ma potrzeby jego zatwierdzania) i klikając na niego prawym przyciskiem myszy, w zmienionym stanie możesz wysłać dany plik do innego workflow.
W przeciwnym razie istnieje metoda ponownego kopiowania i wklejania polegająca na skopiowaniu pliku we właściwe miejsce, tak aby miał on właściwy przepływ.
W razie potrzeby dodaj podpowiedź do pliku, np. ABC staje się ABC_
Usuń oryginalny plik, zmień jego nazwę poprawnie.
Jeśli używasz w usłudze ASM, ponownie otwórz ASM i ponownie wskaż poprawny plik.
(w razie potrzeby ponawiaj wskazywanie pliku w Admin).
Nawet jeśli te dwa elementy są ze sobą powiązane, należy zadać sobie pytanie o kategorię pliku.
Tak więc w obecnej sytuacji nie ma możliwości zmiany kategorii. Edycja strumienia jest możliwa, ale plik zawsze będzie miał tę samą kategorię, która jest przypisana do źródła utworzenia pliku.
Rzeczywiście, możliwe jest wysłanie dokumentu do innego przepływu pracy poprzez przejście z jednego przepływu pracy do drugiego. Korzystam już z tej możliwości w moich WorkFlows. Ale kategoria pozostaje taka sama, oryginalna kategoria pliku.
@olivier42 Eksperymentowałem już z rozwiązaniem polegającym na skopiowaniu pliku poza repozytorium, usunięciu "krnąbrnego" pliku i zaimportowaniu pliku z powrotem do repozytorium. Dobrze radzi sobie z nową kategorią. Ale w rzeczywistości odwołania w zestawach nadrzędnych, w których jest używany, są uszkodzone. A ponieważ mam za sobą dziesiątki montaży, szukałem bardziej "kontrolowanego" rozwiązania.
Jeśli chodzi o tytuł twojego początkowego pytania, wydaje mi się, że z pewnością lepiej byś zrobił, gdybyś przeszedł przez kategorie, które stwarzają dla ciebie więcej problemów, niż przynoszą ci rozwiązanie.
Nie używamy kategorii, chociaż mamy różne WF-y w zależności od typu części (biblioteka itp.).
Nie mamy więc problemu z przełączaniem części z jednego WF na drugi za pomocą udostępnionych w tym celu linków (być może z uprawnieniami, aby uniemożliwić przeciętnemu użytkownikowi umieszczenie suku w bazie danych).
Najbezpieczniejszą kategoryzacją jest chyba ograniczenie się do rozszerzenia pliku (co pozwala na zarządzanie różnymi WFami dla plików .xls i .slddrw). Jeśli kategoryzacja jest wykonywana za pomocą katalogu, może to być skomplikowane z powodu błędu rejestracji.
Wracam do tego pytania dotyczącego zmiany kategorii pliku w PDM.
Najwyraźniej ta funkcja jest możliwa od wersji PDM 2017. Nie mogę testować, ponieważ nadal jestem w wersji 2016...
Czy ktoś kiedykolwiek tego doświadczył?
Chciałem się dowiedzieć, czy konieczne jest bycie administratorem, czyli zalogowanie się na konto Admin (które posiada wszystkie uprawnienia) do wykonania tej operacji, czy też jest możliwość ustawienia uprawnień na przeciętnego użytkownika (lub grupę) tak, aby mógł to zrobić.
Chciałem również wiedzieć, czy zmianę kategorii można wykonać za pomocą akcji powiązanej z przejściem przepływu pracy.
Nie zadaję tego samego pytania. Chciałbym uzyskać dodatkowe informacje na temat tego, co można zrobić z wersji 2017 i 2018, ponieważ nie mogę tego jeszcze przetestować, ponieważ nadal jestem pod 2016 rokiem. Przejście do 2018 roku zaplanowano dla nas za kilka miesięcy...
Ale w międzyczasie przyglądam się temu, ponieważ jestem w trakcie ustawiania wielu rzeczy w naszym PDM i chciałbym się upewnić, co jest wykonalne, a co nie, aby nie wchodzić w zmiany, które są niemożliwe do osiągnięcia później.
Moje ostatnie pytanie na ten temat dotyczyło możliwości w wersji 2017 lub 2018 zmiany kategorii dokumentu poprzez akcję przejścia przepływu pracy, a nie tylko poprzez przejście przez menu edycji lub menu kontekstowe (prawy przycisk), jak jest to pokrótce opisane w pomocy.
Nie było to zbyt wyraźne. Jestem więc w fazie testów przed migracją, więc wkrótce będę miał wersję 2018 w wersji wizualnej, więc będę mógł wtedy wrócić, ale moim zdaniem, zgodnie z opisem, pozostanie to działaniem administratora po kliknięciu prawym przyciskiem myszy.