Zmienianie typu gwintu

Witam

Szukam miejsca, w którym mogę edytować typ (nazwę funkcji gwintowania) wspomagania wiercenia.

Obecnie podstawowy mam do wyboru następujące możliwości:

-gwintowane otwory

-Głęboki otwór gwintowany

-Gwintowane otwory na prostą rurę

To właśnie te ostatnie chciałbym zmienić w wyborze (na przykład nie gaz)

Przeszukałem kilka folderów źródłowych, ale nie mogłem znaleźć tego, czego szukam, a w przyborniku nie możesz edytować (lub jaką manipulacją)?

Dziękuję.

capture.png

Witam
Nasuwa się pytanie, dlaczego chcesz zmienić biblioteki oprogramowania?
Następnie możesz utworzyć bibliotekę osobistą: http://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/toolbox/t_tbx_standards_custom.htm#hsn1450474076726

2 polubienia

Witam

Myślę, że jest to trudne w kodzie, prawdopodobnie nie edytowalne. Może zajrzyj na fora SW, na pewno będzie więcej odpowiedzi.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

remrem, rzeczywiście zintegrowałem już kilka konkretnych stukania w bibliotece, tam naprawdę jest nazwa typu, który chcę zmodyfikować.

Po co?

Dlaczego nie: ) W podstawowym wyborze zawsze oferuje mi prosty otwór gwintowany do rury, ale ta funkcja jest bardzo rzadko używana, w przeciwieństwie do otworu gwintowanego. Jest powtarzalny w nieskończoność, ponowny wybór odpowiedniego typu.

Również po to, aby wiedzieć, czy możemy stworzyć nowy typ ze względu na pewne wątki, których używamy dość specyficznie. Owszem, możemy wzbogacić jedno z dwóch, ale pytam, czy jest to możliwe.

Na Cyril.f, tak, miałem już wiele problemów ze znalezieniem niektórych plików źródłowych do usunięcia specyfikacji lub czegokolwiek, ale teraz zaczynam kręcić się w kółko.

Postaram się tego poszukać.

Czy znasz jakieś konkretne forum, które szuka tak daleko?

1 polubienie

Esej na temat MySolidWorks. Ale cóż za strata czasu na prostą nazwę...

2 polubienia

Zgadzam się@remrem zostałem zmuszony do modyfikacji adnotacji, ponieważ nie podobała się ona warsztatom. 1. aktualizacja, modyfikacja została pominięta, od tamtej pory nigdy nic nie zmieniłem, a warsztat bardzo dobrze się do tego przystosował. Moim zdaniem szkoda zmieniać adnotację tylko dla naszej osobistej wygody.

Pamiętam dyskusję na tym forum na temat tego samego pomysłu.

Wniosek był taki, że z pewnością został zakodowany na stałe w oprogramowaniu, a co gorsza, nawet jeśli udało Ci się zmienić tytuł, nie ma gwarancji, że znajdzie się na szczycie listy.

1 polubienie

Dziękuję stefbeno za tę odpowiedź.

Myślę tak samo, ale wolałem zobaczyć, czy komuś się udało lub przynajmniej miał przewagę, a nie opinie, że marnuję czas.

Moim zdaniem Solidwork nigdy by się nie rozwinął, gdyby nikt nie próbował go optymalizować, stąd cel tego forum.

Witam
W żadnym wypadku nie chodzi o to, aby chcieć cię zniechęcić.

Nie mówimy tutaj o optymalizacji, ale o wyczuciu terminu.

Spróbuj postawić się w sytuacji programistów...

Witam;

Dawno, dawno temu stworzyłem nowy Niestandardowy Standard Wiercenia... oto mały samouczek. (Patrz załączony plik)
Następnie, aby mieć bardziej bezpośredni dostęp do tego typu otworów, po prostu umieść te powtarzające się w ulubionych na liście asystenta wiercenia....
Wszystko, co musisz zrobić, to zachować czujność w przypadku aktualizacji Solidworks, aby nowa wersja Toolbox nie nadpisała wprowadzonych zmian.
Nawiasem mówiąc, zdecydowanie odradzam korzystanie z lokalizacji plików konfiguracyjnych SolidWorks, ale  wykonanie ich kopii do nowych lokalizacji i rekonfigurację Solidworks  (lokalizacja pliku) tak, aby wskazywała na nie.
Należy również pamiętać o regularnym tworzeniu kopii zapasowych " Ustawień " Solidworks (plik *.sldeg).

Pozdrowienia

creer_nouvelle_norme_de_percages_inserts.pdf
4 polubienia

Witam

Musisz mieć licencję SW pro / premium, aby móc edytować parametry przybornika (a więc i wątki, które są w nim zawarte) oraz korzystać z importu/eksportu tabeli Excel.

Osobiście zmodyfikowałem gwinty (głównie w celu dodania rozmiarów). Wydaje się niemożliwe zmiana nazw różnych rodzajów gwintów/otworów.

1 polubienie

Dziękuję Maclane za ten bardzo dokładny samouczek.

Próbowałem z plikiem głównym, ale nagle, gdy wykonałem manipulację w przyborniku, odpowiedź pojawiła się sama.

Robiąc prawie tylko metrykę, robiąc kopię i wykluczając wszystkie inne standardy, to tylko ten zostanie wybrany w funkcji.

I po prostu muszę ponownie wybrać mój stary standard, aby mieć stopnie gazowe, kiedy ich potrzebuję (bardzo rzadko)

Dziękuję, Maclane, twój pomysł postawił mnie na torze, dziękuję.

Remrem, wręcz przeciwnie lubię kopać, aby ułatwić sobie życie (i jestem ciekawa, jak to działa)

Nawet jeśli ma to na celu zyskanie kliknięcia, gdy trzeba powtórzyć tę samą operację pomnożoną przez liczbę osób kilka razy dziennie, jest to frustrujące (tak, to pocieszenie)

Mówię o optymalizacji (skrót klawiaturowy, przeciąganie myszką, to optymalizacja i wygoda)Nie jestem programistą (to już inny temat) każdy ma swoją pracę, może jest to bardzo proste dla wykwalifikowanej osoby (a może nie jak w każdej pracy).

Myślałem o tym, że niektóre bardzo zaawansowane rzeczy są dziwne pod względem modyfikacji lub edycji (nadal jest to potencjalnie edytowalny tekst), a nie ten.