Zmienianie odniesień do rysunku

Witam

Gdy niektóre części wyglądają jak te same wymiary, tworzę kopię złożenia, zmieniam jego nazwę, następnie tworzę kopię rysunku i przechodzę do eksploratora Solidworks, aby zmienić jego odniesienie, dzięki czemu moje rysunki są automatycznie aktualizowane zgodnie ze zmianami.

Będąc klientem Axemble, chciałem wiedzieć, czy we wszystkich narzędziach, którymi dysponujemy, jest takie, które pozwala nam zrobić to samo, Solidworks Explorer jest bardzo niestabilny.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Używam funkcji Composition to Go:

file - kompozycja na wynos.

To narzędzie umożliwia skopiowanie części lub zespołu i zmianę jego nazwy (wraz z rysunkami).

Pozdrowienia.

Fred

Witam

Jako że jesteś klientem Axemble, wiesz, że istnieje zestaw narzędzi (myCADtools), których narzędzie ProjectManager pozwala Ci robić to, co chcesz. Zapraszam do pobrania instalacji (30 dni darmowego użytkowania), a także prezentacji wszystkich narzędzi.

Ustawienia tutaj.

Prezentacja TUTAJ.

W przeciwnym razie zamieściłem filmik, aby punktualnie zduplikować część z jej rysunkiem TUTAJ. Jest trochę przestarzały, ale nadal aktualny.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Z tego, co wyczytałem, działasz w dość podobny sposób do naszego: powielanie utworu lub podobny przypadek.

Używamy narzędzia Axemble "Project Manager" do powielania naszych zespołów wraz z powiązanymi rysunkami. Dzięki temu możemy zarządzać zarówno zmianą nazwy, zmianami w planach odniesień, jak i przenoszeniem plików i podkatalogów do naszego nowego katalogu.

Wszystko to znacznie szybciej niż w przypadku Solidworks Explorer.

Nie jestem zbyt zaznajomiony z opcjami w kontraktach Axemble, więc nie wiem, czy masz do nich dostęp.

1 polubienie

Jmsavoyat był szybszy ode mnie. :-)

Istnieje "bardziej barbarzyńskie" rozwiązanie, ale takie, które działa.

Używaj tylko wtedy, gdy masz tylko kilka części i/lub zespołów do zduplikowania i zmiany nazwy.

W przypadku pomieszczenia i jego rysunku:

Otwieranie części i rysunku z SolidWorks

Ustaw rysunek jako "zapisz jako", zmieniając jego nazwę

Pozostawiając rysunek otwarty w SolidWorks , należy wykonać opcję "zapisz jako" części

Wróć do rysunku i "Zapisz" wszystko.

W przypadku zespołów i podzespołów:

Otwórz zestaw najwyższego poziomu, a następnie wykonaj polecenie "Zapisz jako" i zmień nazwę

Otwórz podzespoły poziomu 1 i wykonaj te same czynności (tj. "Zapisz jako" i zmień nazwę), pozostawiając otwarty zespół wyższego poziomu.

Po zmianie nazw podzespołów wróć do zespołu najwyższego poziomu i naciśnij przycisk "Zapisz".

Można użyć tej samej metody, jeśli istnieje część do zmiany nazwy w jednym z podzespołów, których nazwę właśnie zmieniono.

Jak powiedziałem w pierwszej linijce mojego postu, jego "techniczny" jest "barbarzyński", dotyczy tylko kilku zmian, a nie masowej zmiany nazwy, i wymaga spokoju, aby nie popełniać błędów.

2 polubienia

Oczywiście!!!! Czy jestem głupi, że pokazano nam to na treningu.

Przyjrzę się temu wszystkiemu bliżej.

Dziękuję wszystkim i życzę miłego zakończenia dnia.

Dzięki solidworks 2013 nie ma potrzeby korzystania z solidnego eksploratora.

Po zapisaniu planu pod nową nazwą.

Naciskasz Otwórz plik, wybierasz nowy plan i

Zamiast klikać Otwórz, kliknij Referencje (patrz zrzut ekranu)

W wyświetlonym oknie dialogowym kliknij dwukrotnie część lub plik ASM

i idź wybrać nowy.

Otóż to!

Z drugiej strony jest to praktyczne w przypadku niektórych części, jeśli chodzi o leczenie w

masowo lepiej jest używać Projectmanagera, jak mówi jmsavoyat

references_mise_en_plan.png
1 polubienie