Zmienianie domyślnego rozszerzenia pliku BOM

Witam

W Pro/E Wildfire 5 domyślnym rozszerzeniem podczas zapisywania pliku BOM jest .bom

Możliwe jest otwarcie tego formatu za pomocą prostego edytora tekstu, ale chciałbym zapisać plik bezpośrednio w .txt

S.B

Witam

Czy z systemu Windows próbowałeś otworzyć plik za pomocą Notatnika lub jego odpowiednika?

Tak, jak mówię, działa z edytorem tekstu typu Notatnik lub Wordpad, nawet przy zmianie rozszerzenia w systemie Windows, działa.

Ale chcę go zapisać bezpośrednio w txt.

W rzeczywistości dzieje się tak, gdy wysyłam go do osób, które nie znają tego rozszerzenia, nie wiedzą, jak je otworzyć, a ja chcę uniknąć tych manipulacji związanych ze zmianą rozszerzeń.

S.B

Dlaczego nie wysłać w formacie obrazu, każdy może zobaczyć obraz

I nic nie stoi na przeszkodzie, aby skopiować i przenieść go do typu logu w dogodnym dla nich czasie (Excel itp....)

@+ ;-)

1 polubienie

Nie jestem ekspertem Pro/E, ale możesz zrobić nomenklaturę na rysunku i wyeksportować ją bezpośrednio w .csv formacie, prawda?                   

2 polubienia

Istnieje format CSV, jak wspomniano @fthomas, a także format TBL. Odpowiada formatowi szablonów

1 polubienie

Witam

Nie wiem, czy jest to możliwe bezpośrednio w pro/e.
Z drugiej strony, jeśli działa to poprzez zmianę rozszerzenia bezpośrednio w systemie Windows, powinieneś być w stanie utworzyć plik .bat za pomocą polecenia: rename *.bom *.txt

Jest to trochę kłopotliwe, ale znacznie szybsze niż robienie tego ręcznie.

@gt22

Problem z obrazami polega na tym, że ich kopiowanie i wklejanie nie jest już możliwe.

@fthomas, Tomalam

Tak, jest to możliwe, ale jest cięższe, a rozszerzenia plików są również skomplikowane.

@chamade

Jest to jednak rozwiązanie (o czym o tym nie wspominałem), rozszerzenie jest dodatkowo zwiększane o .1 lub .2 itd. w zależności od ilości rekordów. I Windows, rozpoznaje, że rozszerzenie po ostatnim punkcie.

Podsumowując, wybór rozszerzenia nie jest możliwy i musisz przejść przez hack/sztuczkę, aby mieć prosty plik tekstowy.

Dziękuję

S.B

W takim przypadku należy użyć: rename *.bom.* *.txt

Rozszerzenie .bom pozostanie przed .txt ale dobrze otwiera się z notatnikiem.