Zbiorcze zmienianie właściwości dokumentu i dodawanie właściwości niestandardowych

Witam wszystkich.

Właśnie przejęliśmy MyCadTools i MyPdmTools.

Za pomocą jakiego narzędzia możemy zbiorczo zmieniać jednostki (z grama na kilogram) na plikach w bagażniku?

Za pomocą jakiego narzędzia możemy zbiorczo dodawać niestandardowe właściwości (WEIGHT) do plików w repozytorium i stosować je do wszystkich konfiguracji.

Kiedy mówię o wszystkich konfiguracjach, chodzi o to, że powinno to mieć zastosowanie we wszystkich niestandardowych właściwościach specyficznych dla konfiguracji, a nie w dokumencie (DOSTOSUJ)

Z góry dziękuję

Witam, w pakiecie my cadtools znajduje się BatchConverter który pozwala na modyfikację zmiennej w dowolnej konfiguracji, ale w bardziej rozbudowanej wersji która pozwala na otwieranie, zapisywanie i archiwizowanie pliku pozostaje integracja, która przy odpowiednich parametrach doskonale zmodyfikuje właściwości

Dziękuję Geraldzie.

Rzeczywiście, udało mi się dodać zmienną WEIGHT do wszystkich konfiguracji moich zespołów.

Z drugiej strony nie mogę znaleźć metody zmiany jednostek moich dokumentów z gramów na kilogramy.

Masz pomysł?

Dziękuję

Małe przypomnienie, bez "narzędzi innych firm" w zasadzie w SOLIDWORKS jest własny harmonogram zadań, który pozwala na robienie rzeczy zbiorczo: modyfikowanie właściwości, tworzenie nowych, konwertowanie, eksportowanie, drukowanie, aktualizowanie pliku, przebudowywanie lub tworzenie niestandardowych makr.

@Olivier42: bądź ostrożny, harmonogram zadań SW jest bardzo ograniczony (nie mówię, że jest bezużyteczny) w wersji Standard, tylko w wersji premium jest kompletny (to od wszystkich zależy, jaka będzie różnica w cenie między SW premium a SW Standard+MyCadTools)

1 polubienie

Z narzędziem opcji kopiowania to by nie zadziałało? Znajdziesz go w narzędziach mycad (w manu start), ale nie na pasku narzędzi Mycad

Następnie wystarczy utworzyć pokój z odpowiednią jednostką i skopiować opcje do kolejnych pomieszczeń.

Na próbę wydaje mi się, że te modyfikacje zostały wykonane w ten sposób kilka lat temu.

Po sprawdzeniu działa dobrze z opcją kopiowania.

Podczas wybierania dokumentów wybierz dokument referencyjny z żądanymi jednostkami

W dokumencie, aby edytować dokumenty, które mają zostać zmodyfikowane.

W zakładce opcji kopiowania zobacz załączone ustawienia

Redagować:

Przetestuj na 2 -3 sztukach, aby rozpocząć.

Bądź ostrożny, dał mi raport o błędach, ale nadal działał.

copie-option.png
1 polubienie

Witam

W pakiecie my CADtools znajduje się Integracja, która jest narzędziem do grupowania każdego

Narzędzia MyCAD. Jest trochę trudniejszy w obsłudze, ale daje wiele możliwości.

W utworzonym przeze mnie makrze widać, że wybrałem drugą operację (podświetloną na szaro w lewym dolnym rogu) i w menu rozwijanym w prawym dolnym rogu widać, że makro będzie działać na opcji "swUnitsMassPropMass", aby ustawić ją na wartość 3.

Nie ma to większego znaczenia, dużo szukałem i grzebałem, zanim stwierdziłem, że ta wartość odpowiada kilogramom w rozwijanym menu jednostek masy we właściwościach dokumentu.

Jeśli kiedykolwiek spróbujesz utworzyć makro w ramach integracji, mam dla Ciebie dwie ważne wskazówki:

1- Zawsze sprawdzaj w zakładce OPCJE; Konfiguracje, na których użytkownik będzie wykonywał działania, zarówno w dokumencie, jak i w jednej lub kilku konfiguracjach

2-Zawsze uruchamiaj makro na próbce plików (około dziesięciu), które nie są ryzykowne, zanim uruchomisz je na setkach lub tysiącach skarbca.

Mam nadzieję, że to pomoże, dość trudno jest wyjaśnić tak potężne narzędzie w kilku linijkach.

integration_masse_en_kg.pdf
3 polubienia

Rzeczywiście, chciałem to zrobić z integracją, ale nie znalazłem takiej opcji. Działa to również z roztworem oroux1.

Ponadto, jak wyjaśniono, integracja może być używana do wielu innych przydatnych zadań.

Napełnij kartusz zgodnie z ilościami nomenklatury Excel, eksportuj do pliku pdf, modyfikuj właściwości w locie...

Masz więc 2 rozwiązania!

Witam wszystkich, dziękuję za odpowiedzi, które skłoniły mnie do myślenia.

Znalazłem rozwiązanie poprzez INTEGRACJĘ, zmianę JEDNOSTEK i dodanie zmiennej WAGI do wszystkich moich konfiguracji.

Wygląda na to, że to działa. Czekam jednak na odpowiedź z infolinii w sprawie rekonstrukcji wszystkich konfiguracji, które nie pojawiają się na mapie moich plików SOLID.

Jeśli masz pomysł...

W każdym razie dziękuję.