Biegacz krzywkowy

Witam

Nie znając zastosowań forum, mam nadzieję, że nie popełnię płaszcza przeciwdeszczowego w moim pierwszym poście.

Korzystam z Solidworks 2016 i powoli wdrażam się w Onshape.

Chcę narysować wydrążoną krzywkę dzwonową na cylindrycznej części.
Po pierwsze, oto element: jest to okrągły wytłoczony pasek

Końce zagłębienia

Małe niebieskie cylindry są prowadzone po powierzchni tej krzywki, aby uzyskać osiowy, posuwisto-zwrotny ruch.

Mam 3 pbs:
1 - Konstrukcja krzywej prowadzącej:
Chociaż rysuję od lat, zawsze robiłem tylko bardzo proste części, a moja wiedza na temat funkcji jest ograniczona lub nawet bliska zeru w przypadku wykorzystania powierzchni.
Podsumowując: istnieje punkt wysoki, punkt niski, którego powierzchnie muszą być równoległe, a nachylenia między nimi, aby je połączyć.
Próbowałem koła lub elipsy na pochyłej płaszczyźnie, ale kiedy zamiatam, mój kształt robi wszystko i podąża za niezrozumiałymi trajektoriami.
Skończyło się na tym, że udało mi się narysować to z 2 części lustrzanego śmigła za pomocą przechyłu, ale w najniższym punkcie powierzchnie nie są styczne. Umieszczenie promienia nie wystarcza do tego, co chcę zrobić.
(jeśli nie jest to jasne, umieszczę swój kawałek na zdjęciu, ale nie mam go pod ręką).

2 - Z mojej krzywej próbowałem usunąć materiał przez skanowanie, ale to nie działa. Musiałem stworzyć pozytywne zamiatanie i dodać objętości wokół niego, aby stworzyć pomieszczenie.
Nie rozumiem pb bo te same funkcje (usuwanie skanów) wzorowałem na Onshape i działa bardzo dobrze.

3 - Po utworzeniu wgłębienia nie wiem, jak naprężyć małe niebieskie cylindry, ponieważ powierzchnia jest w kilku częściach. Mogę więc ograniczyć stycznością, ale tylko w danym obszarze. Chciałbym mieć możliwość przeprowadzenia symulacji ruchu obrotowego.

Po kilku poszukiwaniach znalazłem ten temat na innym forum, który wygląda bardzo podobnie do tego, co chcę zrobić, ale nie mam pod ręką oprogramowania i nie mogłem go przetestować (i nie wszystko rozumiałem). Może powiesz mi, czy to ta sama zasada.
http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-design-surfaces/conception-d-une-came-cloche-t12126.html

Dziękuję za pomoc, jeśli macie jakieś pomysły.

2 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o ograniczenie twoich cylindrów, radzę ci ograniczenie funkcji od trajektorii do ograniczenia do przodu 

Aby stworzyć swoją kieszeń, możesz spróbować zrobić to na powierzchni, a następnie usunąć materiał za pomocą powierzchni

1 polubienie

Z wyjątkiem okuć, twoja trajektoria jest albo częścią spirali (odpowiadającą nachyleniu), albo częścią koła (którą najwyraźniej już znalazłeś).
Na podstawie tych elementów można zdefiniować trajektorię (funkcję krzywej  złożonej)
Dzięki tej trajektorii możesz wykonać "usuwanie materiału ze skanowania woluminu", używając kształtu niebieskiego cylindra.

W przypadku ograniczenia Sylvain udzielił właściwej odpowiedzi i powinieneś być w stanie ponownie użyć krzywej, której użyłeś do usuwania materiału.

1 polubienie

Witam

Myślę, że dla prostego podjazdu i zjazdu funkcje istnieją w SolidWorks.

Posłużę się przecięciem powierzchni cilyndrycznej i reprezentacji zamontowanej powierzchni krzywki.

Po skanowaniu musi znajdować się pod SW opcja kierunku ekstrakcji 

Edit: oczywiście najprościej jeśli w SW istnieje funkcja "cięcia powierzchnią" to bezpośrednie przecięcie rury, a następnie jej usunięcie.

2 polubienia

zgodnie z SW 2012

aby przejście krzywki było zawsze prostopadłe do osi obrotu

Przeszedłem przez szkice rzutowe i powierzchniowe, aby wyznaczyć przejście krzywki

Zobacz załączony plik

@+

chemin_de_came_via_esquisse_projete_et_surfacique.sldprt
3 polubienia

Witam

Ładny jako część,  wynik wyciągnięcia do powierzchni lub płaszczyzny (konfiguracja), a nawet dołączony.

came.sldprt powiedział:

Cze wszystkim

Dziękuję bcp za odpowiedzi. Nie mam pod ręką oprogramowania i nie wszystko zrozumiałem, ale wszystko przetestuję w poniedziałek w biurze. Mówię wam to jeszcze raz.

D.

po prostu musisz cofnąć mój plik w moim poprzednim poście

icône application/octet-streamchemin_de_came_via_esquisse_projete_et_surfacique.sldprt

i podążać krok po kroku za tym, co zrobiłem

stawiając na to odpowiednie kursy

@+;-)

2 polubienia

Witam 

Osobiście uważam, że o wiele prościej i czyściej jest stworzyć powierzchnię konstrukcyjną zgodnie z pożądanym nachyleniem lub głębokością i wytłaczać do tej powierzchni. W każdym razie łatwiej będzie zmodyfikować wyścigi i mieć większą pewność, że masz coś poprawnego.

@ leblanc czego nie lubisz?

w tworzeniu szkiców rzutowanych

w celu uzyskania powierzchni tocznej

który służy jako odniesienie do wytłoczenia lub podniesienia materiału bez względu na

a zatem bieżnik jest zawsze prostopadły do osi obrotu

Jest to, moim zdaniem, bardzo ważne dla pracy, aby zapytać o palec naśladowcy

@+ ;-)

Nie mówię, że to nie jest poprawne, ale uważam, że ta metoda jest zbyt skomplikowana dla czegoś tak prostego, nachylona płaszczyzna wzdłuż prawidłowo umieszczonej osi, ekstruzja i presto, jest szybka, asocjacyjna i łatwa do modyfikacji. Następnie, każdy, kto chce zmodyfikować nachylenie wytłoczenia lub powierzchni granicznej, znacznie łatwiej jest zdefiniować i zbadać przebieg  lub głębokość za pomocą tej metody, zwłaszcza jeśli na dole toru potrzebne są płaskie części.

Ale twoja metoda jest poprawna, z drugiej strony w przypadku szybkiej modyfikacji myślę, że ktoś inny niż ty zajmie więcej czasu na zrozumienie twojego rozumowania i upewni się, że nie nawali.

Krótko mówiąc, do każdego skłaniam się bardziej ku swoim własnym metodom, skłaniam się bardziej jak franck.ceroux

W przypadku @Franck Ceroux i U część powierzchniowa Conctact Cam nie jest zoptymalizowana 

nie jest prostopadła do osi obrotu

A dla mnie to jest ważne

To wszystko ;-)

Zwykle koncentryczność między powierzchniami powinna być taka sama wzdłuż tej samej osi, aby ścieżka mogła być wytłaczana osiowo do części (usuwanie materiału). Wtedy szerokość toru zależy od szerokości rolek, które są cilyndryczne, więc wszędzie powinna być taka sama z zestawem prac. Wszystko to byłoby łatwiej kontrolowane za pomocą jednego szkicu 

@ leblanc Nie mogę być całkowicie rozbudzony

ale trudno mi zrozumieć twój ostatni post

to poważny doktor ;-(

Ok, rozumiem, w rzeczywistości nie mówimy o tym samym. Masz na myśli to, że w tylnej części rowka znajduje się skręt, który pozwala na uzyskanie prostopadłego podparcia między osią rolki a torem w dwóch skrajnych pozycjach? Mówiłem o kierunku wytłaczania toru, myślałem, że na końcu wąwozu jest liść, dsl. W takim przypadku powinieneś albo zrobić to, co zrobiłeś, albo wykonać przeciągnięcie, określając skręt.

W przeciwnym razie możemy to zrobić tak, że z urlopem, działa i jest szybkie.

came_v2.sldprt

gt22 dsl Nie zrozumiałem cię...

came_v2. krok
1 polubienie

@ leblanc to nic  wielkiego ;-)

1 polubienie

Biorąc pod uwagę głowicę twojej części, ścieżka krzywki jest prawdopodobnie tworzona podczas frezowania: kontrolując opadanie frezu (prawie identyczne z niebieskimi częściami), podczas gdy płyta podtrzymująca obrabiany przedmiot obraca się.

Jeśli tak, SW ma teraz świetną funkcję o nazwie skanowanie woluminów :

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_SWEEP.htm

W praktyce uzyskuje się prawdziwy kształt części na podstawie obróbki skrawaniem (jeśli dobrze narysowałeś narzędzie).

Po jego użyciu uzyskany kształt jest prawie niemożliwy do uzyskania w żaden inny sposób (chyba że jesteś półbogiem projektowania powierzchni).

Ponadto jest bardzo prosty i szybki w użyciu.

2 polubienia

Cze wszystkim

Cóż, widzę, że toczy się dyskusja, to znaczy, że ten utwór nie jest taki prosty.

Początkowo korzystałem z usuwania zamiatania z krzywą, ale nigdy nie udało mi się znaleźć opcji, które pozwoliłyby mi utrzymać usunięty profil prosto. Skręcał się i dawał wszystko.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jestem daleki od tego, że zrozumiałem wszystko podczas czytania postów, ale poświęciłem kilka dodatkowych godzin i obejrzałem część gt22. W ogóle nie znałem używanych funkcji i przyznam, że trochę wiosłowałem. Chciałbym zwrócić uwagę, że jest kilka rzeczy, które nie są przydatne (płaszczyzny, powierzchnie, krzywe), ale pozwoliło mi to naprawdę zrozumieć zasadę i nagle doszedłem do wyniku, który wygląda dla mnie raczej dobrze.

Usunąłem elementy, które nie były potrzebne, użyłem usunięcia materiału, a nie wytłoczenia i oto jak to wygląda:

Zamierzam to wydrukować i sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

W ciągu tygodnia przetestuję również inne propozycje.

Jeszcze raz dziękuję, będę Cię informować na bieżąco.

2 polubienia