Witam
Nie znając zastosowań forum, mam nadzieję, że nie popełnię płaszcza przeciwdeszczowego w moim pierwszym poście.
Korzystam z Solidworks 2016 i powoli wdrażam się w Onshape.
Chcę narysować wydrążoną krzywkę dzwonową na cylindrycznej części.
Po pierwsze, oto element: jest to okrągły wytłoczony pasek
Końce zagłębienia
Małe niebieskie cylindry są prowadzone po powierzchni tej krzywki, aby uzyskać osiowy, posuwisto-zwrotny ruch.
Mam 3 pbs:
1 - Konstrukcja krzywej prowadzącej:
Chociaż rysuję od lat, zawsze robiłem tylko bardzo proste części, a moja wiedza na temat funkcji jest ograniczona lub nawet bliska zeru w przypadku wykorzystania powierzchni.
Podsumowując: istnieje punkt wysoki, punkt niski, którego powierzchnie muszą być równoległe, a nachylenia między nimi, aby je połączyć.
Próbowałem koła lub elipsy na pochyłej płaszczyźnie, ale kiedy zamiatam, mój kształt robi wszystko i podąża za niezrozumiałymi trajektoriami.
Skończyło się na tym, że udało mi się narysować to z 2 części lustrzanego śmigła za pomocą przechyłu, ale w najniższym punkcie powierzchnie nie są styczne. Umieszczenie promienia nie wystarcza do tego, co chcę zrobić.
(jeśli nie jest to jasne, umieszczę swój kawałek na zdjęciu, ale nie mam go pod ręką).
2 - Z mojej krzywej próbowałem usunąć materiał przez skanowanie, ale to nie działa. Musiałem stworzyć pozytywne zamiatanie i dodać objętości wokół niego, aby stworzyć pomieszczenie.
Nie rozumiem pb bo te same funkcje (usuwanie skanów) wzorowałem na Onshape i działa bardzo dobrze.
3 - Po utworzeniu wgłębienia nie wiem, jak naprężyć małe niebieskie cylindry, ponieważ powierzchnia jest w kilku częściach. Mogę więc ograniczyć stycznością, ale tylko w danym obszarze. Chciałbym mieć możliwość przeprowadzenia symulacji ruchu obrotowego.
Po kilku poszukiwaniach znalazłem ten temat na innym forum, który wygląda bardzo podobnie do tego, co chcę zrobić, ale nie mam pod ręką oprogramowania i nie mogłem go przetestować (i nie wszystko rozumiałem). Może powiesz mi, czy to ta sama zasada.
http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-design-surfaces/conception-d-une-came-cloche-t12126.html
Dziękuję za pomoc, jeśli macie jakieś pomysły.