Wybierz ujęcia, które chcesz zobaczyć, i ukryj pozostałe

Witam

Chciałbym mieć możliwość wyświetlania tylko tych map, których potrzebuję, i ukrywania wszystkich innych, które przeszkadzają w czytelności ze względu na ich numery.

Czy wiesz jak to zrobić, czy masz jakiś trik, nie mogłem nic znaleźć w pomocy.

Dziękuję

Witam

Jeśli mówimy o warstwach na rysunku, zobacz załącznik.

visibilite_calques.pdf

Nie, mówię o planach 3D, a nie o warstwach 2D

Nie ma planu 3D

plany są zawsze w 2D

Po prostu widok może być ISO

a plany są obrazem twoich części i zespołu, które są 3D

w widokach X według własnego wyboru

@+

Myślę, że to są płaszczyzny odniesienia.

Musisz wyłączać, jeden po drugim, te, które Ci przeszkadzają.
Jeśli jesteś w usłudze ASM, możesz to zrobić na poziomie pokoju.

3 polubienia

Przepraszam, źle zrozumiałem pytanie.

Rzeczywiście, jak mówi Stefbeno, robiąc to ręcznie i jedna po drugiej, nie ma innego rozwiązania, aby ukryć płaszczyzny odniesienia kilku części w złożeniu.

gt22 , Nie ma planu 3D????  o_O

A "strzały z przodu, z góry i z prawej" to nie są strzały?

Dziękuję Stefbeno i Rim-b, nie fajne 1 na 1 :-(

Witam

Używam filtra wyboru "Filtr klipu" , aby ukryć wszystkie widoczne klipy jednocześnie.

W zależności od potrzeb w pomieszczeniu korzystam ze stanów wyświetlania lub folderów.

1 polubienie

Franck.ceroux: Próbowałem, ale muszę wybierać ujęcia 1 po 1, okno wyboru/przechwytywania ich nie przyjmuje. 

W pokoju to działa.

Chodzi o to, że jesteś wtedy w zgromadzeniu.

W montażu nie wyświetlam planów (pokaż - ukryj/pokaż - plany)

1 polubienie

@filhyp

Tak, upieram się przy planie

Jest to płaska reprezentacja

nawet jeśli jest to całkiem możliwe

aby mieć X widoków

prawa strona, lewa, góra, dół, izometryczna itp.

na autocradzie 2D lub dowolnym innym dzienniku 2D

Masz również takie same  możliwości, aby mieć ten sam typ widoków

@+;-)

Rzeczywiście, jestem na zgromadzeniu i dlatego jest to denerwujące, ponieważ wyświetlane są wszystkie plany wszystkich zgromadzeń 2. poziomu i więcej.

więc chowam je 1 po 1 :-(

W każdym razie dziękuję za próbę ;-)

Aby uniknąć tego problemu, wszystkie nasze modele części i złożeń są domyślnie ukryte, a my robimy odwrotnie, pokazujemy tylko plan, który chcemy wyświetlić.

W przypadku dużych zespołów pozwala to uniknąć obciążania samego zespołu, a jednocześnie umożliwia wybór za pomocą struktury drzewa.

3 polubienia

Rozumiem jednak, że aby wyrównać/ograniczyć moje prace, używam planów tak często, jak to możliwe, co zmusza mnie do ich pokazywania. Jest to metoda, którą uważam za bardziej niezawodną niż ograniczenia żywotności powierzchni/krawędzi/punktu, ale która dlatego ma swoje ograniczenia/wady.

Hej Panie Solidworks, nie dodasz polecenia "pokaż/ukryj wszystkie plany z wyjątkiem.... " :-)

Robię również wiele ograniczeń z planami, ale zamiast wybierać je w widoku 3D, będę ich szukał w drzewie (featuremanager). Jest to prawie tak samo szybkie, ale pozwala uniknąć wyświetlania wielu niesmacznych planów w zgromadzeniu.

4 polubienia