Opcje konfiguracji w instalacji instalacji

Witam

Szukam sposobu, aby dokonać wyboru konfiguracji pomieszczenia z listy rozwijanej lub pola wyszukiwania na rysunku (wybór pierwszego widoku powinien być automatyczny). 

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Alex

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Alternate_Position_View.htm

Czy to może ci pomóc?

@+

1 polubienie

W rzeczywistości jest to inny profil części, który ma być wyświetlany w MEP zgodnie z tą słynną pożądaną listą wyboru, a nie różne pozycje. Nie wiem, czy to możliwe, ale bardzo by mi to pomogło.

Witam

Podczas rysowania części lub złożenia, po kliknięciu na widok po lewej stronie pojawi się okienko z menu rozwijanym, które pozwala wybrać konfigurację, którą chcesz zaplanować.

2 polubienia

Dzięki Roblin, ale dokładniej chciałbym wybrać konfigurację zgodnie z wartością adnotacji.

Nie jest to zbyt jasne dsl, w rzeczywistości ideałem byłoby powiązanie właściwości MEP i części, dlatego nie jestem pewien, czy jest to wykonalne.

Czy z systemem rodzinnym w pokoju to nie zadziała?

1 polubienie

Więc jeśli dobrze zrozumiałem ;-) , to jest odwrotnie, co musisz zrobić.

W 3D (części lub złożeniu) przechodzisz do właściwości pliku i w zakładce specyficznej konfiguracji możesz utworzyć określone właściwości, które pobierzesz w swojej adnotacji.

Jest to adnotacja, która będzie się zmieniać w zależności od wybranej konfiguracji

1 polubienie

Tak, to wszystko , z wyjątkiem tego, że chciałbym zrobić coś przeciwnego do tego, co napisałeś. Przez rodzinę części nie znalazłem jak to zrobić. W rzeczywistości chciałbym zrobić mały formularz, który jest wypełniany w MEP, za pomocą którego można wybrać konfigurację do wyboru, a wszystko to bez otwierania części 3D.

Dobranoc

Czy są jakieś inne metody niż wybieranie konfiguracji z pierwszego okienka widoku?

Witam

W załącznikach znajdziesz makro, które wydaje mi się robić to, o co prosisz.

Redagować:

Nie chroniłem kodu, sprawdzając, czy aktywny dokument jest rzeczywiście MEP, i sprawdzając, czy w dokumencie znajduje się widok.

Jeśli to nie do końca spełni Twoją prośbę, nie wahaj się :)

makro1.swp
5 polubień

A więc tam...

Nieźle to małe makro. Szkolę się z API oprogramowania i to makro trochę wzbogaciło moją wiedzę.

Wezmę to!

Dziękuję

3 polubienia

Na szczycie industrialcadservices

Czy przypadkiem nie byłoby możliwe uruchomienie tego makra z panelu właściwości niestandardowych programu MEP?

W każdym razie to dobra robota, wielkie dzięki!

Witam

Jeśli masz na myśli dodanie przycisku w formularzu właściwości, nie sądzę, aby było to możliwe. Nawet w vb.net nie przypominam sobie, żebym widział jakiekolwiek interfejsy API wystawione na modyfikację interfejsu.

Istnieje jednak możliwość stworzenia dodatku dodającego tę funkcjonalność do Sw.

Ale zajmuje to więcej czasu

1 polubienie

Ok, bardzo dziękuję za makro, to mi pomoże! 

Jestem nowicjuszem w makrach, uczę się, ale nie jest to łatwe...

Dziękuję!