Witam
Szukam sposobu, aby dokonać wyboru konfiguracji pomieszczenia z listy rozwijanej lub pola wyszukiwania na rysunku (wybór pierwszego widoku powinien być automatyczny).
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Alex
Witam
Szukam sposobu, aby dokonać wyboru konfiguracji pomieszczenia z listy rozwijanej lub pola wyszukiwania na rysunku (wybór pierwszego widoku powinien być automatyczny).
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Alex
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Alternate_Position_View.htm
Czy to może ci pomóc?
@+
W rzeczywistości jest to inny profil części, który ma być wyświetlany w MEP zgodnie z tą słynną pożądaną listą wyboru, a nie różne pozycje. Nie wiem, czy to możliwe, ale bardzo by mi to pomogło.
Witam
Podczas rysowania części lub złożenia, po kliknięciu na widok po lewej stronie pojawi się okienko z menu rozwijanym, które pozwala wybrać konfigurację, którą chcesz zaplanować.
Dzięki Roblin, ale dokładniej chciałbym wybrać konfigurację zgodnie z wartością adnotacji.
Nie jest to zbyt jasne dsl, w rzeczywistości ideałem byłoby powiązanie właściwości MEP i części, dlatego nie jestem pewien, czy jest to wykonalne.
Czy z systemem rodzinnym w pokoju to nie zadziała?
Więc jeśli dobrze zrozumiałem ;-) , to jest odwrotnie, co musisz zrobić.
W 3D (części lub złożeniu) przechodzisz do właściwości pliku i w zakładce specyficznej konfiguracji możesz utworzyć określone właściwości, które pobierzesz w swojej adnotacji.
Jest to adnotacja, która będzie się zmieniać w zależności od wybranej konfiguracji
Tak, to wszystko , z wyjątkiem tego, że chciałbym zrobić coś przeciwnego do tego, co napisałeś. Przez rodzinę części nie znalazłem jak to zrobić. W rzeczywistości chciałbym zrobić mały formularz, który jest wypełniany w MEP, za pomocą którego można wybrać konfigurację do wyboru, a wszystko to bez otwierania części 3D.
Dobranoc
Czy są jakieś inne metody niż wybieranie konfiguracji z pierwszego okienka widoku?
Witam
W załącznikach znajdziesz makro, które wydaje mi się robić to, o co prosisz.
Redagować:
Nie chroniłem kodu, sprawdzając, czy aktywny dokument jest rzeczywiście MEP, i sprawdzając, czy w dokumencie znajduje się widok.
Jeśli to nie do końca spełni Twoją prośbę, nie wahaj się :)
A więc tam...
Nieźle to małe makro. Szkolę się z API oprogramowania i to makro trochę wzbogaciło moją wiedzę.
Wezmę to!
Dziękuję
Na szczycie industrialcadservices!
Czy przypadkiem nie byłoby możliwe uruchomienie tego makra z panelu właściwości niestandardowych programu MEP?
W każdym razie to dobra robota, wielkie dzięki!
Witam
Jeśli masz na myśli dodanie przycisku w formularzu właściwości, nie sądzę, aby było to możliwe. Nawet w vb.net nie przypominam sobie, żebym widział jakiekolwiek interfejsy API wystawione na modyfikację interfejsu.
Istnieje jednak możliwość stworzenia dodatku dodającego tę funkcjonalność do Sw.
Ale zajmuje to więcej czasu
Ok, bardzo dziękuję za makro, to mi pomoże!
Jestem nowicjuszem w makrach, uczę się, ale nie jest to łatwe...
Dziękuję!