Wybór oprogramowania CAD/CAD/CAM/CAM

Witam

Obecnie przeprowadzam analizę różnych programów CAD/CAD/CAM i chciałbym poznać Państwa opinie na temat tych różnych opcji:

TOPSOLID, SOLIDWORKS, LINIA PUNKTOWA, 20-20

Moim życzeniem przy przeprowadzaniu tej analizy jest zaoszczędzenie czasu między momentem wykonania rysunku a produkcją na CNC podczas ustawiania ścieżki narzędzia maszyny.

Zwróć uwagę, że w naszym warsztacie znajduje się cyfrowa maszyna firmy Morbidelli z 2008 roku z programem XILOG PLUS.

Oprogramowanie musi również mieć możliwość wydrukowania listy obciążeń.

Celem jest również posiadanie oprogramowania, które nie jest zbyt trudne do adaptacji.

Dziękuję za odpowiedzi 

Lionel

Chcę również przeanalizować program CAM ALPHACAM.

Pracuję w stolarni.

Zobacz ten link

http://www.cadware-education.fr/education/enseignement-secondaire/swood

Odpowiada to zapotrzebowaniu

do pogłębienia w razie potrzeby 

2 polubienia

Witam

Obecnie jestem rysownikiem na solidworks, uważam, że pod względem rysowania naprawdę nie jest źle. Z drugiej strony nigdy nie zajmowałem się obróbką skrawaniem za pomocą solidworks. Kiedyś pracowałem w kuźni w CAD i CAM, używaliśmy topsolid topcam  do produkcji matryc. Robiłem kursy narzędziowe na frezarki, tokarki, elektrorozję drutową i szczerze mówiąc działało to naprawdę dobrze. Przejście z 3d na CAM jest naprawdę bardzo przyjazne dla użytkownika. Realizacja ścieżek narzędzi jest łatwa, ale trzeba mieć doświadczenie w obróbce skrawaniem, pomaga w tym szkolenie na tokarza-frezarza.

Niech Moc będzie z wami.

5 polubień

Witam

SolidWorks jest naprawdę bardzo przyjazny dla użytkownika do rysowania, a do produkcji dostępny jest darmowy dodatek HSMXpress, oto film prezentacyjny i samouczek:

https://youtu.be/pFfWvDKUieE?t=760

Zobacz także ten samouczek:

https://youtu.be/7HvjCnivlLc?t=1070

1 polubienie

Witam, miałem okazję pracować na Top Solid Top cam, a wcześniej na Solidworks i EFICN. Cóż, szczerze mówiąc, Top solid i top cam znacznie wyprzedziły Solid na imprezie CAM. Jednak trudniej było się z tym uporać. Jak zwykle każde oprogramowanie ma swoje zalety, ale także... Jego wady... I potwierdzam to, co @Obiwan mówi, bardzo przydatna jest znajomość programowania na tokarce i frezarce, jej limity niespodzianek.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Udało mi się pracować nad EFICN, który dla mnie raczej nie nadaje się do produkcji, ale tak naprawdę ma swoje zainteresowanie edukacją. 

Pracowałem również nad Topolid, interfejs i obsługa są nieco trudne do opanowania, gdy jesteś przyzwyczajony do Solidworks, ale oprogramowanie działa bardzo dobrze!

Pracowałem również nad Catią jako Topsolid Obsługa może wydawać się trudna, ale szybko się do tego przyzwyczajasz. Podobnie jak Topsolid, jest to bardzo dobre oprogramowanie CAM, które moim zdaniem jest najbardziej kompletne. 

Zgadzam się z Tobą, zdecydowanie radzę mieć podstawowe programowanie, aby sprawdzić warunki skrawania, narzędzia, trajektorie..  

Pozdrowienia 

3 polubienia
większość firm, które znam, pracuje albo na Topsolid, albo Mastercam.
2 polubienia

Witam

Jesteśmy 2 kreślarzami w firmie liczącej 110 osób. Używamy Solidwoków i  każdy z nich ma inne uzupełnienia, ja jestem bardziej nastawiony na gięcie i programowanie laserowe i do tego mam Topsworks, który pozwala mi bezpośrednio generować pliki dla giętarek, a także pliki do programowania laserowego i mojego kolegi do obróbki skrawaniem. Każdy ma zalety korzystania z oprogramowania lub dodatku... Dla mnie należy zrobić analizę swoich potrzeb, a także suplementów, które mogą Ci coś przynieść i w zależności od efektu zobaczyć, kto co proponuje...

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi!!!

Kiedy poszukałem informacji na temat Solidworks, zauważyłem, że ich strona dużo mówi o handlu  blachami, ale nie o handlu drewnem.

Tak, ale trzeba patrzeć na drewno, to solidworks do drewna

I będziesz mógł wykonywać te same zadania, co na normalnych solidworks, to ten sam silnik i ta sama podstawa, ale ucz się dla drewna

ĺĺenterprise domespace  ( domy spodków ) między innymi uderzenie na SW  to jest obraz, który widzisz na linku , który zamieściłem ci na mojej poprzedniej odpowiedzi

I to nie jedyna, daleko od mebli, producentów okien  , między innymi, jeśli się nie mylę  , Ikea

Przede wszystkim musisz wiedzieć, jakie są Twoje potrzeby w 3D drive works, który jest uzupełnieniem solidworks do łatwego tworzenia reguł dla rodzin części 

Tworzysz część za pomocą tych ogólnych zewnętrznych  boków, a modyfikując te strony, wszystkie wewnętrzne części podążają automatycznie i zapewniają przepływ każdej części  itp........

1 polubienie

Witam

W przypadku Topsolid  drewniany moduł to Topsolid Wood, nigdy nie używałem.

http://www.topsolid.fr/produits/topsolidwood.htm.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam

Powtarzającym się problemem MISSLER jest ich zdolność do tworzenia operacyjnych postprocesorów.

Jeśli chodzi o wersję siódemką, w przypadku PDM nie jest ona jeszcze naprawdę łatwa w użyciu ani nawet wydajna

Witam

Ben!!! Uh!!!

Temat pochodzi z 2016 roku, wygląda na odkopanie.

Zauważyłem, że powtarzający się problem i ich zdolność do robienia tego, co jest raczej uspokajające; chyba, że @Christian.m oznaczało  niemożność zrobienia , co w tym przypadku jest mniej pozytywnym stwierdzeniem: ale nadal wskazuje na stałość od 2016 roku " do zrobienia " (dodać brakujące słowo z przedrostkiem IN). ;-)

Pozdrowienia

Witam 
Przeprowadzamy również analizę pod kątem korzystania z oprogramowania do rysowania w naszej firmie. 
Pracuję nad Top Solid przy projektowaniu systemów dystrybucji części.
Jakie jest Twoim zdaniem najlepsze oprogramowanie do projektowania tego typu aplikacji maszynowych? 

Dziękuję 

Witam

Zajmujemy się obróbką drewna i jesteśmy na SW dla części rysunkowej / MEP, następnie AlphaCam po stronie CAM, a następnie na Xilog dla jednej z naszych maszyn. (Rekord SCM 125)

Strategia pares 2 jest możliwa z alphcam albo z 3D oprogramowania na przykład i wykonuje automatyczną obróbkę (preferujemy zarządzanie ręcznie i z 2D w DWG, z wyjątkiem rzadkiej obróbki 5-osiowej na innej maszynie)

W AlphaCam możliwe jest wykonywanie procedur lub makr w VBA, aby uprościć niektóre zadania.

Następnie, jak w przypadku każdego oprogramowania, jest to kwestia kosztu licencji.

Czy lepiej jest mieć oprogramowanie na każdym kroku, czy mieć to samo do wszystkiego, jak oprogramowanie z modułem krzywkowym lub fuzion 360 wszystkie zintegrowane, czy ZW3D z modułem krzywkowym.

Idealnie, w przypadku rozwiązania Alphacam, musisz również mieć xilog na tej samej stacji roboczej, a następnie wyeksportować go do maszyny.

Oto moje uwagi w całości^^

Edit: Nie zwróciłem uwagi, że to było rozkopywanie :) Oops? Ale nigdy nie wiadomo, odpowiedzi mogą jeszcze pomóc^^

1 polubienie