Wybór ustawień dla wielu użytkowników na SOLIWORKS?

Witam

Obecnie pracujemy na Solidworks 2013 (bez PDM) i mamy problemy ze współpracą z kilkoma osobami.

Nie pracujemy na tych samych zespołach, ale czasami niektóre części są wspólne.

Zdecydowaliśmy się na użycie środowiska dla wielu użytkowników, ale mieliśmy problemy z rejestracją i utratą danych z tą opcją: awaria Solidworks, część zawsze tylko do odczytu, nawet po tym, jak druga opuściła rękę...

Zamiast tego zdecydowaliśmy się otwierać dokumenty, do których istnieją odwołania, jako tylko do odczytu. To rozwiązanie rozwiązało nasze problemy, ale  stworzyło nowe. To bardzo spowolniło korzystanie z oprogramowania! Duży zespół, który kiedyś otwierał się w 1 minutę, teraz otwiera się w 5 minut (stoper w ręku...).

Zajrzałem na forum, aby sprawdzić, czy temat został kiedykolwiek poruszony i nie mogłem znaleźć nikogo, kto miałby te problemy z powolnością po tej opcji.

Nie wydaje się, aby zakup licencji PDM był w tej chwili godny pozazdroszczenia.

Czy masz jakieś opcje, które należy sprawdzić? Ustawienia, które nie powinny być aktywowane w tym samym czasie? Rozwiązania, które współpracują ze sobą i zmniejszają ryzyko utraty danych?

Z góry dziękuję

Witam

Od kilku lat pracujemy w trybie wielu użytkowników bez PDM.

Nie zauważyliśmy częstych problemów z utratą danych. Po prostu losowe zarządzanie prawami "odczytu/zapisu" plików. Bardzo często musimy przekazać jego prawa poprzez zwykłe kliknięcie prawym przyciskiem myszy na dany element. Wymaga to dobrej organizacji i zrozumienia w BE.

Dla informacji: jesteśmy trzema jednoczesnymi użytkownikami w wersji SW2018

2 polubienia

Witam

Ja też nie mam rozwiązania: w Solidworks 2018 jest nas 5 korzystających ze współdzielonych części znormalizowanych. Te części są tylko do odczytu na serwerze, nie mamy żadnych spowolnień. 

Poprzednio w 2016 roku korzystaliśmy z tego samego systemu zarządzania częściami i również nie mieliśmy żadnego spowolnienia...  

1 polubienie

Nie ma też żadnych rozwiązań.

Mamy pewne awarie i problemy z dostępem, ale trudno przypisać je do tej czy innej przyczyny: między strukturą sieci, momentem, w którym użytkownicy uzyskują dostęp (do otwarcia lub zapisania) plików jednocześnie, pojedynczymi awariami oprogramowania, liczbą użytkowników (w naszym przypadku w tym samym projekcie waha się od 1 do 5).

Mówisz, że zrezygnowałeś z opcji dla wielu użytkowników, ale czy próbowałeś połączyć ją z drugą opcją.

1 polubienie

Witam

Dziękujemy za Twoją opinię! Myślę, że rozwiązałem problem.

Po kilku testach polegających na zabawie z różnymi ustawieniami okazuje się, że to nie opcja "Otwórz dokumenty referencyjne w tylko do odczytu" spowolniła otwieranie, ale aktywacja złożonych złożeń!

Nie rozumiem, bo wydaje mi się, że ta opcja miała na celu ułatwienie otwierania dużych montaży, ale odkąd ją odznaczyłem, wracamy do tego samego czasu otwarcia co poprzednio, trochę ponad 1 min zamiast 5 min.

Musi istnieć przeciwwskazanie z innymi parametrami, które sprawdziliśmy.

Ponownie włączyłem opcję wielu użytkowników, tak jak wszyscy mi doradziliście.