Wybór profilu konstrukcji spawanej mechanicznie za pomocą driveworksxpress

Witam

Chcę skonfigurować konstrukcję zbudowaną z funkcji "elementy spawane mechanicznie" za pomocą DriveWorksXpress. Udało mi się ustawić wszystkie moje żebra i to, czy moje funkcje się pojawiają, ale nie mogę ustawić profili rur.

Chcę mieć możliwość wyboru profilu, który ma być używany podczas wykonywania operacji konstrukcji spawanej z biblioteki profili, którą już utworzyłem.

Najpierw próbowałem skonfigurować wybór profilu poprzez listę, która zawiera wszystkie konfiguracje profili znajdujące się w mojej bibliotece, ale nie udało mi się powiązać tej listy z wyborem profilu wykorzystywanego w funkcji elementów spawanych mechanicznie. Próbowałem również powiązać wymiary szkicu profilu z parametrami długości, szerokości i grubości , które mogłem wprowadzić w moim formularzu, ale kiedy to robię, Solidworks po prostu nie może wygenerować profilu, a tym samym mojej konstrukcji (mam całą masę błędów). 

Mając bardzo małe doświadczenie z DriveWorksXpress, kończą mi się pomysły. Próbowałem poszukać jakichś informacji na stronie DriveWorks, ale nie znalazłem nic ciekawego.

Czy ktoś z Was ma rozwiązanie/pomysł, który mógłby mi pomóc rozwiązać mój problem?

Witam!

Sterowanie plikiem  profilu jest dostępne w programach DriveWorks Solo i DriveWorks Pro.

Więcej informacji dostępnych jest w celu bezpośredniego porównania funkcji oprogramowania na stronie (źródło zrzutu ekranu):

Porównaj - oprogramowanie DriveWorks do automatyzacji projektowania i konfiguratora produktów

DriveWorks Solo ma 30-dniowy okres próbny, jeśli chcesz spróbować (Xpress => Solo jest możliwe automatycznie).

Jeśli bezpośrednie uchwycenie wymiarów profilu jest wystarczające i uważasz, że SOLIDWORKS powinien być w stanie, DriveWorksXPress powinien być w stanie to zrobić, może udostępnij zrzuty ekranu swoich zmartwień?

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Ponieważ większość moich rur ma profil prostokątny lub kwadratowy, myślę, że opcja z przechwytywaniem wymiarów będzie dla mnie wystarczająca.

Po kilku testach w końcu udało mi się uchwycić wymiary mojego szkicu profilu, a tym samym dobrze ustawić podwozie (nadal jednak nie znam wyjaśnienia niepowodzenia moich poprzednich testów).

Super!

Zapomniałem wspomnieć, ale oczywiście, jeśli chcesz rozpocząć programowanie, możliwe jest również uruchomienie makra SOLIDWORKS na końcu, aby zakończyć automatyzację (uruchom ręcznie w XPress & Solo, automatycznie jest funkcją Pro).